»Nairobi har stadig noget Karen Blixen-romantik over sig«

Hver uge interviewer AOK en dansker i udlandet. Her får vi ekspertråd til de bedste restauranter, barer og seværdigheder samt et indblik i de lokales syn på livet. I denne uge tager Lisa Christoffersen os med til Nairobi i Kenya. Her kan man opleve Afrikas sjæl med slum, kolonistil og savanne indenfor kort radius og skylle oplevelserne ned med de uundværlige »sundowners«.

Lisa Christoffersen
Lisa Christoffersen. Fold sammen
Læs mere

Ugens Expat:

Lisa Christoffersen

54 år

Bor i Nairobi, Kenya

Kurator i Lisa Christoffersen ART

Hvordan er du havnet i Afrika?

Jeg er tredje generation dansk-tanzanier, som voksede op for foden af Kilimanjaro, Tanzania. I 1974 vendte jeg tilbage til Danmark med min familie, men som 22-årig fik jeg udlængsel, kvittede mit job hos SAS, pakkede 22 kufferter og købte en enkeltbillet til Afrika. Jeg rejste rundt på kontinentet for til sidst at slå mig ned i Kenya for over 20 år siden som safariarrangør, kurator med speciale i stammekunst og interiørdesigner. Det var ikke svært at falde til i Nairobi, for jeg har altid haft danske slægtninge her, som jeg har besøgt gennem tiden.

»Som den eneste hovedstad i verden har den en skov og en nationalpark lige i udkanten af byen, hvor der stadig løber vilde dyr rundt, nu med skyskrabere i horisonten.«


Nationalparken.Karura Forest. Fold sammen
Læs mere

Hvad er det særlige ved Nairobi?

Det er ikke kun en kosmopolitisk storby, det er også en tropisk oase. Som den eneste hovedstad i verden har den en skov og en nationalpark lige i udkanten af byen, hvor der stadig løber vilde dyr rundt, nu med skyskrabere i horisonten. Af samme grund har Nairobi fået tilnavnet »den grønne by under solen«, og den 1.000 hektar store Karura Forest er en af de naturoplevelser, man ikke skal snyde sig selv for med over 200 fuglearter, smådyr og oprindelige træsorter. Lige syd for Nairobi ligger Ngong Hills, kendt for Karen Blixens farm. Det er fire bløde bakker på op til et par kilometers højde, som er ideelle til vandreture, mens man er omgivet af klippegrævlinger, galagoer, aber og eksotiske slanger.

The Giraffe Centre. Fold sammen
Læs mere

Hvilken oplevelse anbefaler du dine gæster?

At komme ud og se de store dyr, men safari er ikke den eneste måde. The David Sheldrick Elephant Orphanage, der blev grundlagt i 1970erne under de store krybskyttekrige i Tsavo nationalparken, tager sig stadig af babyelefanter og næsehornsunger, og The Giraffe Centre har siden 1983 beskyttet den truede Rothschild-art af giraffen, som man kan komme tæt på.

The David Sheldrick Elephant Orphanage. Fold sammen
Læs mere

Hvad er dit hemmelige tip?

Jeg kan ikke lade være med at nævne slumturene til Kibera vest for Nairobi, fordi de tjener et godt formål. Herude bor et ukendt antal mennesker under fattigdomsgrænsen, og vores landsmand, skuespilleren Connie Nielsen, etablerede for otte år siden NGO’en »Human Needs Project« for at skaffe penge til de mest basale ting, bl.a. vand og strøm, som vi andre tager for givet. Hun arbejdede selv derude i trekvart år, og nu spæder turismen også til.

Lisa Christoffersen. Fold sammen
Læs mere

Er der stadig Karen Blixen-romantik over byen?

Ja, den hænger stadig meget sammen med Nairobi. Det er helt oplagt at besøge farmen M’Bogani ved foden af Ngong Hills, hvor hun slog sig ned med sin mand, Bror Blixen, og prøvede at dyrke kaffe uden det store held. Huset, som nu er museum, dannede kulisse for filmatiseringen af »Min Afrikanske Farm«, og man kan se møbleringen fra dengang stå helt intakt. Inde i selve byen er The Fairmont Norfolk også et vidne om en svunden tid. Hotellet fra 1904 var hjem og basecamp for de første eventyrere, som ville udforske Masai Mara, Kenyas kyst og Great Rift Valley. I dag er det et populært mødested til middag og drinks for dem, som vil mærke historiens vingesus i originale omgivelser. Gourmet-restauranten The Lord Erroll på Ruaka Road i Runda har også stemning fra kolonitiden, mens den prisvindende menu er tilpasset vores tid.

Hvor skal man spise?

Det nutidige Afrika afspejler sig i menuerne på den elegante gastro-lounge The Talisman, Ngong Road i Karen, og diner’en Nyama Mama, Delta Towers i Westlands. Det indiske køkken har inspireret begge steder, og jeg bestiller altid Talisman’s berømte feta og koriander samosaer og elsker Mama for altid at give maden et strejf af safari med rødder i den lokale madlavning.

The Lord Erroll Gourmet Restaurant. Fold sammen
Læs mere

Hvad er det bedste ved Nairobi?

Jeg kan ikke leve uden vejret, det er en af de primære grunde til, at jeg valgte at bo i Kenya. Den meget sociale livsstil, som findes hernede, er også en vigtig del af mit liv, og mangfoldighed i kultur og baggrund gør omgangsformen anderledes fra vestligt orienterede samfund. Vi mødes ofte til »sundowners«, fyraften-drinks, for at fejre en god dag, en udstilling, f.eks. med min galleri-kollega Anthony Russell, der gennem mange år har portrætteret masai-kulturen, og tilbagevendende mode- og gastronomi-arrangementer.

»Som dansker har jeg taget ved lære af deres venlighed. «


Hvad kunne blive bedre?

Desværre er det ikke blevet nemmere at komme omkring hernede, infrastrukturen er en udfordring med dårlig offentlig transport og mangel på cykelstier, så det mest almindelige er at hyre en taxa eller Little Cabs, Kenyas svar på Uber. Jeg bliver tit spurgt til råds om at gebærde sig hernede. Både privat og professionelt satte jeg mig ned og skrev »Kenya’s Ultimate Safari Guide: Bush Friendly Tips for Girls (Boys, Too!)« med et glimt i øjet.

Anthony Russell Studio. Fold sammen
Læs mere

Hvad kan vi lære af kenyanerne?

Som dansker har jeg taget ved lære af deres venlighed. Du bliver altid mødt med et smil og en hilsen. Og så er jeg fuld af respekt for, at Kenya var et af de første afrikanske lande, som har totalforbud mod plasticposer. Det har været en tilvænning, men landet har klaret det rigtig godt, og det gør mig stolt af at være medlem af et samfund, som gør noget ved miljøet.