Når uheldet er ude

Fra et stjålet pas til uheld med udlejningsbilen. Se her hvad du skal gøre, hvis du havner i en uheldig situation på ferien.

Nogle rejseforsikringer dækker hvis det ikke er din egen skyld, du ikke når flyet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du når ikke flyet hjem

Hvor meget du kommer til at betale for en billet på en senere afgang afhænger bl.a. af billettypen på din ubrugte flybillet. Du kan være heldig at få en plads hjem på et senere fly uden ekstra omkostninger, men du kan også risikere, at pengene er tabt, eller at du skal betale for differencen mellem din ubrugte billet og en ny samt eventuelle gebyrer. Tjek hos dit flyselskab, når du køber billetten, hvad dets regler er.

Læs også:
Sådan får du smadret din ferie

Uanset hvad har du ret til at få lufthavnsskatter og afgifter refunderet. Det gør du ved at kontakte flyselskabet eller selskabet, som du bestilte rejsen hos. Det koster oftest et gebyr, der skal dække de omkostninger, selskabet har haft ved at skulle tilbagebetale beløbet, men i de fleste tilfælde er der penge i overskud, som du så får udbetalt. 

Nogle rejseforsikringer dækker endvidere, hvis det ikke er din egen skyld, du ikke når flyet.

Flyselskabet mister din bagage

Anmeld den manglende bagage i ankomst-lufthavnen og spørg efter selskabets regler for eventuel udbetaling af penge til indkøb af nødvendige toiletsager m.v. Derudover afhænger det af din rejseforsikring, om du kan få refunderet, hvad du køber. Nogle rejseforsikringer dækker indkøb af tøj m.v. (op til et vist beløb), hos andre skal bagagen have være forsinket i et vist tidsrum, før beløbet dækkes.

Når selskabet finder din bagage, bliver den bragt til dig, uden at du skal betale for det. Kommer den ikke frem inden 3 uger eller sågar aldrig, har du – udover det, du har tegnet i din rejseforsikring - ret til erstatning fra flyselskabet. Bemærk at flere flyselskaber opererer med en forældelsesfrist på 21 dage, så husk at sende kravet om erstatning inden da. Hvor meget du kan få i erstatning, afhænger af flyselskabet – f.eks. får man hos Thai Airways et vist beløb per kilo bagage, der er blevet væk, mens andre selskaber udbetaler efter værdien af det, du havde i bagagen. Du kan højst få 8.000 kr.

Du får ingen erstatning for bl.a. smykker, kontanter, kunst og elektronik.

Du får stjålet dit pas

Kontakt politiet og få en kopi af rapporten. Kontakt herefter det nærmeste danske konsulat eller ambassade, hvor du vil udstedt et midlertidigt pas. Det koster et gebyr på normalt ca. 225 kr.

Det er en god idé at tage en kopi af dit pas hjemmefra for at lette processen, hvis uheldet er ude og det bliver stjålet eller du taber det.

Du bliver arresteret

Verden er fyldt med love, der for danskere kan opfattes som temmelig bizarre, og det er derfor ikke sikkert, du ved, du har overtrådt en lov, før du allerede er blevet arresteret (I Singapore er det f.eks. forbudt ikke at trække ud i toilettet).

Insistér (høfligt) på at tale med en fra et dansk konsulat eller ambassade, som kan hjælpe dig med at give besked til din familie, finde en lokal advokat og navigere i landets love.