Når mennesker og vilddyr mødes i Canada

Canadas fantastiske natur tiltrækker turister fra hele verden. En af de store attraktioner er grizzly bjørn-safarierne i Rocky Mountains, men det er ikke ufarligt, når mennesker og vilddyr mødes!

Foto: Mikkel Stolt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da vi går ind i Banff Park Museum i byen Banff midt i Canadas Rocky Mountains, har jeg endnu ikke læst bogen »The Black Grizzly of Whiskey Creek« af Sid Marty.

Næste: "Bear", når Cohoe at råbe

Men min kæreste, der er dyrlæge, ved, hvad hun er kommet for at se. Hun scanner hurtigt førstesalen på museet, hvorefter vi går op af trappen og meget hurtigt får øje på et bjørne-skind, der hænger på væggen.

Pelsen er overvejende sort i det, men det er ret tydeligt, at det ikke er et eksemplar af den mindre sort-bjørn, og på et lille skilt står der også lakonisk: »Grizzly Bear (Ursus arctos horribilis)«.

Eksemplaret mangler både klør og tænder, men der er ingen yderligere oplysninger om dyret. Vi går nedenunder igen til manden, der havde opkrævet de forbløffende få penge i entré, og dyrlægen spørger direkte: »Undskyld, men er bjørneskindet ovenpå ikke den såkaldte ’Black Grizzly of Whiskey Creek’«?

Manden ser en lille smule træt ud, men han bekræfter det, og adspurgt om, hvorfor der ikke står, hvad det er, siger han: »Joh, men altså, hele den historie var jo ikke ligefrem noget, som byen eller park-administrationen havde lyst til at bruge i deres reklamekampagner. Det var jo en meget dramatisk og trist historie på alle måder.«

»Ja, det forstår vi,« siger dyrlægen, »Jeg har lige læst Sid Marty’s bog, og det er jo en helt vild historie.«
»Ved I hvad, Sid Marty kommer faktisk her en gang i mellem, og det er ikke to dage siden, at han sad i den stol,« siger museums-manden og peger på en tom stol ved siden af den lille disk.

Vi kan mærke, at dyrlægens interesse for emnet får ham til at åbne lidt op.
»Ja, jeg boede jo selv i byen dengang i 1980, og det var virkelig noget, der oprørte sindene, den historie med ’Sticky Mouth’, som Sid jo kalder bjørnen i sin bog.«
Men hvad er det så for en historie?

Flashback til BC Ferries-ruten mellem Horseshoe Bay og Langdale nord for Vancouver helt ude vestpå i British Columbia, cirka tre uger tidligere.

Man kan mene, hvad man vil, om færge-selskabets evne til at imødekomme sine rejsende via timelange ventetider i telefonen og underlige log-in-problemer på hjemmesiden, men på de mange færger, der krydser mellem fastlandet og Vancouver Island samt de utallige øer og brede fjord-mundinger, er der på de fleste en ganske udmærket kiosk-boghandel.

Selvfølgelig er der de sædvanlige bestsellers, men der også en stor sektion med lokale bøger. Det vil sige ikke bare canadisk, men også litteratur fra British Columbia og dertil både romaner og fagbøger. Dyrlægens interesse for naturen fornægtede sig ikke, hun fandt straks en bog med et billede af en bjørn på forsiden, og med denne bagside tekst: »In the summer of 1980, the citizens of Banff, Alberta were shocked when a man staggered out of a bush, terribly injured in a bear attack...«

Næste: "Bear", når Cohoe at råbe