Når man er i sommerhus, holder man ferie

Et af Vestkystens mest eftertragtede sommerhusområder er Holmslands Klit. Her er natur, strand, badeby – og 6.000 sommerhuse. Rejseliv har mødt to af beboerne til en snak om sommerhusferie.

Mona Bjerre og Knud Danielsen bor i Odder syd for Århus, men har siden de købte det godt 100 kvadratmeter store træhus på Holmslands Klit i 1986, holdt de fleste ferier herude. Deres yndlingsårstid er foråret, men de holder også så meget af at holde jul i »Stoffers hus«, at de har en kasse med »sommerhus-julepynt«. Fold sammen
Læs mere

Stoffer var en cockerspaniel. Var, for hunden er ikke mere. Det er skiltet, der har siddet på postkassen ved sommerhuset på Holmslands Klit og forkyndt, at dette er Stoffers hus, heller ikke. 

Læs også: Vi holder ferie i Danmark

Men tilbage i 1986, da Stoffers ejere, Mona Bjerre og Knud Danielsen, talte på knapper, om de havde råd til at købe det sortmalede feriehus en ejendomsmægler-spytklat fra Vesterhavet, var det Stoffer, der blev undskyldningen for at købe et hus, der i virkeligheden var alt for dyr for parret. 

»Skal far købe et hus til dig,«? spurgte Knud Danielsen hunden. 

Hvorefter parret skrev under og blev sommerhusejere. Og har efterfølgende holdt et utal af jule-, påske og især sommerferier i sommerhuset. 

Det er de langt fra de eneste, der gør – og har gjort. Ifølge den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik fra 2010 om danskernes ferievaner holder 39 procent af os ferie med base i et sommerhus et sted i Danmark. Eget eller lejet.  

Og et af de områder, der står højt på popularitetsskalaen, når det handler om sommerhusferie, er Holmslands Klit, den smalle tange mellem Ringkøbing Fjord og Vesterhavet. 

»Klitten«, som den hedder i daglig tale, er cirka 40 kilometer fra Bjerregård i syd til Søndervig i nord og skæres over på midten af den eneste sejlbare vej fra havet til fjorden, slusen i Hvide Sande.  

Fra øst til vest er klitten bare to kilometer, hvor den er bredest, alligevel lægger tangen land til 6.000 sommerhuse, som trods det lunefulde danske julivejr for langt de flestes vedkommende er optaget. 

 

»Vi har normalt en belægningsprocent på 99, lige nu ligger den på 96, men det er stadig ganske pænt,« siger Karsten Fyhn fra udlejningsfirmaet Danwest, et af utallige bureauer i området.  

»Vi har haft flere gæster, der kom ind, inden de tog hjem, og takkede for et godt ophold – selv om det har regnet. Så har de bare lavet noget andet end at ligge på stranden,« siger Karsten Fyhn. 

Mona Bjerre og Knud Danielsen laver også andet, når skyerne vælter vand ned over Holmsland Klit. 

»Vi kan godt lide solen, men vi kigger aldrig på vejrudsigten, når vi tager herud. Vejret skifter alligevel hele tiden, og så går man bare en tur ved vandet i regntøj,« siger Mona Bjerre. 

For hende er det netop vejrets luner, der gør sommerhusferie ved Vestkysten til det eneste rigtige. 

Hun er vokset op ved Vesterhavet og er dybt forelsket i havets brusen, vinden – den er så blød her, som hun siger – saltet i luften, det, at der er højt til himlen. 

Og at naturen er vild. Her er ingen friserede grunde, snorlige ligusterhække og tydelige skel til naboen, bare små bakker dækket af marehalm og af lyng, som bugter sig mellem husene og grusvejen i et lilla tæppe hele vejen ned til de stejle klitter ved havet.

Læs også: 10 billige ferier i Danmark 

Knud Danielsen nævner også havet og naturen som hans primære grunde til at holde ferie i sommerhuset på Holmslands Klit. Og det selv om han først så Vesterhavet, da han var 27 år og havde mødt Mona Bjerre. I dag er de begge pensionister og har tidligere prøvet andre ferieformer, fra bilture i Frankrig til camping. Men især sidstnævnte er slet ikke dem. 

»Der er alt for meget uro og folk, der råber skål, og den slags. Vi kan godt lide freden her. Der er folk i alle husene heromkring, men man kan ikke høre dem, lyden forsvinder bare,« siger Mona Bjerre. 

Hun har ret. Som vi sidder her på terrassen foran huset, i den solstråle, der har kæmpet sig ned gennem skyerne, kan man ikke høre de naboer, man kan se. Man hører kun havet, og vinden, der hvisler i marehalmen. 

 

Mona Bjerre og Knud Danielsen er til ro. Af samme årsag er de sjældent i Søndervig, og slet ikke om sommeren, når badebyen vågner op af vinterens dvale og eksploderer i et leben af turister. 

For det gør Søndervig. Sådan en fredag eftermiddag i juli, hvor solen leger anti-badevenlig kispus med skyer og vind, har turisterne fundet vej til »Strøget«, Badevej i Søndervig

Studerer slagtilbudene på rygsække og fleecetrøjer hos »Lystfiskeren«, spiser is med guf og flødeboller fra Guldbageren, som her fungerer som både bager, café og isbutik.

En flok børn maser utålmodigt rundt mellem hinanden i køen ved trampolinerne foran Beach Bowl, en familie kommer rullende ned ad gaden på segways. 

Rundt om hjørnet fører en sti forbi turistkontoret – som på moderne vis er reduceret til en touch screen og stakkevis af glittede kataloger fra områdets flere end ti forskellige feriehusudlejere – og op over klitterne til havet. 

Heroppe blæser det, og den eneste gæst ved ishuset på toppen af klitten er en labrador, der energisk ryster sin våde pels foran en forbipasserende familie med to teenage-piger. 

Den ene pige hyler op, er tilsyneladende ikke glad for saltvand fra en gennemblødt hund, hendes mor foretager en lynhurtig afledningsmanøvre og spørger, hvad hun synes om det sommerhus, der ligger lidt oppe ad bakken til venstre. 

Pigen trækker på skuldrene. 

»Har det internet?« spørger hun uinteresseret. 

Og rammer dermed et af de nuværende buzz-words i sommerhus-sammenhæng. Adgang til nettet og verden udenom. 

»Der er naturligvis forskel på, hvad folk prioriterer i sommerhuset. Vi har en tysk familie, der hvert år lejer et hus i tre uger og betaler 45.000 kr. for det, og så har vi andre, der er fint tilfredse med vores mest primitive hus. Men generelt vil folk have fuld valuta for pengene, og det er for eksempel god plads, pool og internet-adgang,« siger Karsten Fyhn. 

Det gælder ikke for Mona Bjerre og Knud Danielsen. De har tidligere lejet deres hus ud, det gør de ikke længere – »der var alt for meget bøvl« – nu låner de det ind imellem ud til venner, men den eneste luksus i huset er en parabol. 

»Vi vil ikke have internet-adgang. Når man er i sommerhus, holder man ferie.«

 

Læs også: Hvis sommerhuset er et skur