Must see-arkitektur i Hamburg

Den tyske millionby lige syd for grænsen er mest kendt for sit fantatiske havnemiljø og den livlige bydel Skt. Pauli. Men her er 10 spændende bygninger, du bør se

Chilehaus Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hamburg er en overset perle, har venlige mennesker understreget  over for mig igen og igen.

Læs også: København er billigere end Hamburg

Personligt har mit forhold til det store trafikknudepunkt i Nordtyskland altid været ret overfladisk. Faktisk har Hamburg hidtil i min bevidsthed bare været en trafikal flaskehals, som det gjaldt om at slippe hurtigst muligt igennem med så få skrammer som muligt.

Som ung interrailer var Hamburgs enorme banegård på hjemvejen et sikkert tegn på, at den første rugbrødsmad med leverpostej efter en måneds afsavn kun lå fem timer fremme i tiden.

Og på senere bilferier sydpå er et af de åbne spørgsmål altid, hvor mange timers kø der venter i det snævre motorvejshelvede omkring Hamburg, hvor Elbens flodbreder danner en effektiv trafikspærre.

Men tag blot roligt tyren ved hornene, følg Elben helt ind til byens centrum og gå på opdagelse i selve Hamburg. Her vidner bykernen i den store by om, at Hamburg er en moderne storby med både en spændende fortid og nutid.

Den gamle hansestad er på mange måder præget af den geografiske og kulturelle nærhed til Danmark, hvor ikke mindst Elben har fungeret som en vital livsnerve for byens livlige handel.

Hamburgs ry som en dynamisk handelsby med en spændende historie afspejler blandt andet i byens bygninger, som selv for helt almindelige turister er en fascinerende oplevelse. Her er 10 af de mest spændende:

1 Rådhuset 
Så bliver det ikke meget flottere og storladent som et slot. Kæmpebygningen fra 1987 rummer blandt andet millionbyens parlament og senat. Rundvisninger på tysk, engelsk og fransk. I den ene ende af kælderen holder den traditionsrige restaurant Parlament til.

2 ChilEhaus
En mastodont af en fascinerende rødstensbygning fra dengang, hvor rige handlende ikke var blege for at skilte med deres rigdom. I dette tilfæde købmanden Henry B. Sloman, der var blevet styrtende rig på at handle med salpeter i Chile – deraf navnet. Ikke færre end 4,8 millioner mursten er gået til at bygge den 10-etagers bygning, hvis udseende er inspireret af et skib. Fornemmelsen af en kæmpe stævn får man bedst fra øst-siden. I nederste etage findes den lækre, men dyre, forretning Manufactum med alt fra striktrøjer til vandkander i super kvalitet.

3 Elbphilarmonie
Byens koncerthus har på samme tid udviklet sig til byens stolthed og mareridt. Som Utzons operahus i Sydney er udgifterne løbet løbsk for den høje bygning med bølgetaget, der er bygget på resterne af et gammelt kakaolager ved havnefronten. Da byggeriet begyndte i 2007, lød budgettet på 241 mio. euro og en tre-årig byggeperiode. Både beløbet og byggeperioden er i mellemtiden mere end fordoblet for koncerthuset, der nu tidligst ventes færdigt om to år.

4 Hotel A&O Spaldingstrasse
Det meget billige hotel, der nærmest har vandrehjem-standard omkring sine 238 værelser, rummer en mørk fortid fra nazi-tiden. Det har lokale skoleklasser for nylig med besvær fået frem i lyset, så der i hotellets stueetage nu er lavet en udstilling om det. Under Andens Verdenskrig  fungerede den sønderbombede bygning i 1944-45 som en af de største satellit-lejre for koncentrationslejren Neuengamme. Her blev udstationerede kz-fanger fra blandt andet Danmark under slavevilkår tvunget til det livsfarlige arbejde med at rydde søndebombede ruiner i området for bl.a. ueksploderede bomber. Af de ca. 2.000 kz-fanger i Spaldingstrasse døde omkring 800.

5 Kirkeruinen St. Nikolaikirche
Tankevækkende monument over krigens gru og omfattende ødelæggelser. I årene 1874-76 var kirken med sit 147 m høje tårn verdens højeste bygning, og kirketårnet tjente under Anden Verdenskrig som pejlemærke for de allierede bombefly, når de nærmede sig Hamburg. I sommeren 1943 blev kirken alvorligt ramt under et luftbombardement, og i 1951 blev de svært medtagne kirkemure revet ned. I dag kan man med en elevator komme 75 m op i kirketårnet. 

6 Flakturm IV Heiligengeistfeld
Et af de i alt otte enorme betontårne, som Adolf Hitler i 1940 beordrede bygget i storbyerne Berlin, Hamburg og Wien efter de første engelske luftangreb på Berlin. Med 3,5 m tykke betonvægge og en kraftig bevæbning udgjorde de standhaftige fæstninger mod allierede luftangreb. Efter krigen vurderet til at være for bekostelig og besværlig at rive ned. 

7 Speicherstadt Kafferösterei
Stemningsfuldt og velduftende kafferisteri i et af de gamle pakhuse ved havnekanten. Mens man nyder udsøgte delikatesse-kaffer til en kage, kan man på tætteste hold betragte – og lugte – de ansattes arbejde med at riste kaffebønner fra hele verden. Et oplagt sted at hvile sig efter et besøg på den nærliggende turistmagnet Miniatur Wunderland.

8 Hotel Vier Jahreszeiten
Hamburgs kendteste og smukkeste hotel med en eventyrlig beliggenhed ved breden af Binnenalster – den inderste opstemning i bykernen af floden Alster. Har man tid (og råd), kan man godt besøge hotellets spisesteder uden at bo på det fem-stjernede luksushotel.

9 St. Pauli Landungsbrücken
Den historiske og over 100 år gamle terminalbygning med kupler og tårne på anløbspladsen til St. Pauli var i årtier det sted, hvor oceandamperne lagde til, når de ankom med passagerer til Hamburg. I dag er Landungsbrücken en velbesøgt turistattraktion og et travlt trafikknudepunkt. Blandt andet er den udgangpunkt for mange af rundfarterne i Hamburgs store havneområde.

10 Mellin Passage
En af de flotteste og den ældste af Hamburgs mange forretningsarkader, der i dårligt vejr giver kunderne mulighed for at shoppe med tag over hovedet. Mellin Passagen kan bryste sig af sirlige dekorationer i jugendstil, som en brand i 1989 bragte for dagens lys, efter at dekorationerne havde været skjult i mange år. Man skal ikke forvente knaldtilbud i arkadens eksklusive forretninger, men måske nøjes med at ose i de romantiske omgivelser.

Læs også: Billigst at rejse oversøisk fra Hamburg