Musikbyen over dem alle

Storbyen Chicago byder på et særdeles rigt musikliv. Byen har i årtier været den amerikanske ’hovedstad’ inden for blues og jazz. I dag er musiklivet stadig intenst – blandt andet pga. en stribe årlige musikfestivaler med store, gratis koncerter.

11REJFOTO-153152.jpg
Man behøver ikke være ung for at spille fængende bluesmusik. Det er denne herre et godt eksempel på.
Læs mere
Fold sammen

Sveden driver ned ad panden på den store, sorte mand, men han lader ikke til at ænse det. Han er dybt optaget af at levere en forrygende guitarsolo, og da den er overstået, hylder publikum hans virtuose spadespil, mens et stort smil breder sig i hans ansigt.

Vi er til koncert på spillestedet Blue Chicago i den centrale del af den amerikanske storby. Her er der siden 1985 blevet spillet live bluesmusik alle ugens syv dage, og denne aften er ingen undtagelse.

Selv om det er en ganske almindelig hverdagsaften, er her propfyldt, og stemningen er i top. Det samme gælder temperaturen.

Enkelte fremmødte får sig en tår over tørsten i baren, men langt de fleste er her for musikkens skyld, og publikums fokus er tydeligvis på de optrædende, som står på scenen.

»Det fedeste blues-sted  i verden«

I en pause får jeg en lille snak med Carol, som er en af aftenens koncertgæster. Hun er sekretær og blues-fan, og hun besøger enten Blue Chicago eller et andet spillested mindst en gang om ugen.

»Chicago er det fedeste sted i verden, når man er til blues. Du kan altid finde en god koncert, og her i byen værdsætter folk virkelig musikken,« siger Carol.

Den holdning er hun bestemt ikke ene om, og Chicago markedsfører da også sig selv som verdens blues-hovedstad.

Blues opstod blandt de sorte amerikanere i sydstaterne, men da mange af dem flyttede mod nord i 1930erne, efter jobs i det nye industribælte, fulgte musikken med.

Dengang var det navne som Muddy Waters, Sonny Boy Williamson og Otis Spann, der slog akkorderne an, og siden fulgte andre legender som Buddy Guy og Otis Rush.

I dag trives bluesmusikken i bedste velgående i Chicago, og selv om tilnavnet »Home of the Blues« historisk set er ukorrekt, bruges det ikke desto mindre ofte om byen.

Mere end blues

Musikalsk set er Chicago dog meget mere end blues. Jazz, rock, hip-hop og stort set alle andre musikgenrer er også righoldigt repræsenteret i byen, og som besøgende kan man altid finde koncerter inden for sin foretrukne musiksmag. Næst efter blues er Chicago især kendt for jazz. Musikgenren spredte sig i 1920erne fra Syden til Chicago, der blev USA’s jazzcenter. I årene frem havde koryfæer som Louis Armstrong, Earl Hines og Benny Goodman – the King of Swing – deres faste optræden på byens spillesteder, og der er stadig god mulighed for at finde en jazzkoncert i byen.