Mus i terror-jagt

Trænede mus i lufthavnsscannere er mere effektive end spor-hunde til at opsnuse sprængstoffer og narkotika, hævder israelske forskere.

Foto: Genrefoto: Colourbox

Maskinen ligner en metaldetektor.

Læs også: Vilde protester mod kropsvisitering

Men på den ene side er monteret tre såkaldte patroner, som hver indeholder otte specialtrænede mus.

De er måske det nyeste våben i kampen mod terror.

Det er israelske forskere, der har arbejdet med musene i denne overraskende sammenhæng og har offentliggjort deres resultater i en artikel i New Scientist.

Når musen opfanger spor af sprængstoffer eller narkotika flygter den ind i et sidekammer på patronen, og for at undgå "falske alarmer" skal mere end en mus reagere og løbe ind i kammeret, før der udløses en alarm.

De trænede mus arbejder fire timer ad gangen, hvor de løber rundt i patronen og snuser til den luft, som pumpes ind udefra. Derefter har de otte timers hvile, inden de skal på job igen.

Som når mus lugter en kat
"De reagerer, som hvis de lugter en kat, ved at flygte. Og det registrerer vi" fortæller opfinderen bag spor-mus-scanneren, Eran Lumbroso fra Selskabet BioExplores til News.com.au.

Han oplyser, at det tager ti dage at træne en mus, så den reagerer på en lugt. Og derefter tager det bare nogle få dage, at lære dem en ny luft at kende.

"Musene er lette at arbejde med. I modsætning til sporhunde behøver de ikke konstante tilbagemeldinger fra en træner, og de er heller ikke afhængige af jævnlige godbidder for at holde motivationen.

Testet i et indkøbscenter
Eran Lumbroso testede musescanneren i et indkøbscenter i Tel Aviv sidste år, og her "fangede" musene 22 personer med falske eksplosiver i lommerne.

Muse-scanneren er mere effektiv end både narkohunde og røntgenmaskiner, hævder han og tilføjer, at han nu søger et større firma at samarbejde med for den sidste udvikling af scannerne.

Læs også: Myndigheder lagde sprængstof i passagers bagage