Mulighed for tredje køn i passet

Nye australske pas vil ud over mand og kvinde også have en "x" kategori, hvor transseksuelle kan markere deres køn.

Nye australske pas vil ud over "male" og "female" også have en "x" kategori. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Køn - kryds mand eller kvinde.

Læs også: Her bliver du nøgen-scannet

Sådan har det altid været i de australske pas.

Men nu er den praksis på vej til at blive ændret, skriver Travel News.

Nye pas i Australien vil give transseksuelle mulighed for egen kønsidentifikation. Ud over "male" og "female" skal der også være en "x" kategori, hvor transeksuelle kan markere deres køn.

Transeksuelle aktivister, som har længe protesteret over den manglende identifikationsmulighed, hilser ændringen velkommen.

Efter forslaget vil tvekønnede, som biologisk hverken er mænd eller kvinder, kunne optræde under "x" i deres pas, mens transvestitter, som føler sig af modsat køn, end hvad de biologisk er, også kan identificere sig som sådan, hvis de har en lægeerklæring - men de kan ikke benytte den nye "x" mulighed.

Se også: Afvist på fly fordi han var for fed

Tidligere har transvestitter skullet gennemgå en kønsskifteoperation, før de kunne følge deres mentale køn i australsk pas-sammenhæng. En regel, som USA sidste år ændrede, og som Australien nu følger.

"Det er et stort fremskridt, for det er meget pinligt at have levet som kvinde i årevis, og så stadig have et pas, der siger, at man er mand," siger Martine Delaney fra Australian Coalition for Equality.

Hun tilføjer, at hun for eksempel kender en mand, som har levet som kvinde i mere end 25 år, men som af medicinske årsager ikke har haft mulighed for en kønsskifteoperation.

Selv blev hun opereret for otte år siden, og hun var ikke på rejser til udlandet i de to år kønsskifteoperationerne strakte sig over, og hvor hun i passammenhæng var både/og eller hverken/eller.

Læs også: Har du styr på passet?