Mor og søn i fodboldland

I Spanien er det at gå til fodboldkamp ikke forbeholdt far og søn. Vi har været til kamp på Nou Camp, hvor Barcelonas familier samles for at juble over spillerne.

Foto: Flickr.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Wauw! Det her er altså noget andet end Parken en søndag eftermiddag. Vi er netop trådt ind på Camp Nou – Barcelonas legendariske stadion med plads til 98.000 tilskuere.

Se også: Fly direkte til fodbold

Det er et stort øjeblik, særligt for den 16-årige, som er passioneret Barça-fan.
Han troede da heller ikke sine egne ører, da han under aftensmaden en helt almindelig tirsdag fik serveret tilbuddet om en fodboldtur til Barcelona. Kun med mor.

»Jeg tror, jeg besvimer. Det er bare min største fodbolddrøm nogensinde – at skulle opleve den stemning. Det er jo helt surrealistisk.«
Tre uger senere går drømmen – Lukas’ største fodbolddrøm – i opfyldelse. En tidlig lørdag morgen læsser farmand os af i lufthavnen, og vi sætter kurs mod den catalonske hovedstad, hvor den bare skal stå på fodbold. Altså ikke noget med museer, kirker eller skobutikker…
Kun fodbold.

Netop ankommet til Barcelona begiver vi os ud i de små gyder i den gamle bydel for at finde en lille solrig plads, hvor vi kan spise tapas. Det gør vi på Plaça de les Olles – croquetas bacala, patatas bravas, queso manchego (kroketter med torsk, stegte kartofler i spicy tomat, manchego-ost). Uhm. Imens taler vi forventningsfuldt om aftenens kamp, hvor Barcelona skal møde Athletic Bilbao.

Et spørgsmål trænger sig hele tiden på: »Er Messi med?« Eller vælger Guardiola at spare ham, eftersom der i den kommende uge venter hele to afgørende kampe for FC Barcelona: Champions League-kampen mod Arsenal og La Liga-kampen mod Real Madrid. For ikke at blive for skuffet forbereder vi os på, at Messi nok sidder over i aften, og trøster os med, at der jo heldigvis er masser af andre store stjerner på verdens bedste klubhold.

Familieudflugt til Nou Camp
To timer til kamp og vi sidder i metroen – sønnike iført sin medbragte Barça-trøje og -halstørklæde. Jo nærmere vi kommer metrostationen Maria Cristina, jo flere rød/blå passagerer samler sig i toget. Unge som gamle. Mænd som kvinder. Det er tydeligvis en familieudflugt – eller snarere begivenhed – at gå til fodboldkamp for katalanerne.

En velvoksen mand har medbragt en radio og afspiller »Cant del Barça« på vej opad trapperne fra metroen, og folk istemmer gladeligt den officielle Barcelona-hymne: »Tot el camp, és un clam…« og med ekstra tryk på den afsluttende strofe i omkvædet »Barça, Barça, Barça!«, som vi kommer til at høre rigtig mange gange i løbet af den aften.

Folk valfarter mod stadion, og vi følger bare i slipstrømmen, og pludselig befinder vi os ved indgangen til langsiden, hvor vi har billetter til. Det er stort. Og endnu større, da vi træder ind på det legendariske stadion – vi må lige stoppe op for at tage en dyb indånding og nyde det smukke syn ud over dette magiske stadion. Men allerstørst er det, da spillerne løber ind på banen for at varme op i deres neongule overtrækstrøjer. Der er Puyol, Xavi, Ibrahimovic (sidstnævnte bliver desværre skadet under opvarmningen) – og Messi! Men det er jo ingen garanti for, at han spiller…

MESSIIIII!!!
Snart bliver spændingen dog udløst – Messi er blandt stjernenavnene, der bliver råbt op over højttalerne efterfulgt af jubel og klapsalver. Kampen har da heller ikke været i gang mere end 30 sekunder, før den argentinske troldmand tager et af sine elegante træk. De mange fans er ellevilde – forståeligt nok, for dernede på banen løber nogle af verdens bedste fodboldspillere.
»Det er helt surrealistisk, at jeg sidder og ser sådan noget fodbold. Jeg har næsten ikke forstået det,« lyder det fra begejstret fra knægten.

Selv om farmand måske nok ville kunne give et mere kvalificeret modspil til samtalen, så går det meget godt. Forsøger på bedste vis at holde styr på både navne og spil og får da også kun blikket en enkelt gang, da jeg i ren begejstring over at se nummer 10 på banen nærmest skriger: MESSIIIIII!
Det var alligevel lidt for pinligt. Men med den stemning er det umuligt ikke at lade sig rive med. Gæsterne fra Baskerlandet står for kampens første afslutning, men så tager hjemmeholdet ellers over og vinder overbevisende 4-1. På scoringslisten for Barcelona er Jeffren, Bojan (2 mål) – og Messi. En stor aften!

Morgenen efter befinder vi os endnu engang i metroen med kurs mod Camp Nou – denne gang for at få en rundtur på stadion, besøge museet og nok allervigtigst komme i shoppen FC Botiga Megastore. »Tømmermændene« efter gårsdagens match og de mange mennesker, der flår i Messi-trøjer, og musikken, der pumper ud af højttalerne, gør, at vi er fuldstændig udmattede, da vi som de sidste træder ud af Botiga Megastore med fyldte poser og tomme lommer. I hvert fald kan Lukas se frem til to måneder uden lommepenge, men hvad gør det, når man kan ekvipere sig i både et Barça-hjemmebanesæt og Barça-udebanesæt?

Læs også: Bold og kys i Liverpool