Miniguide: Gyldne glæder til ganen

Masser af kold øl, god musik og højt humør. Det er ingredienserne, når efterårets ølfestivaler ruller sig ud på den europæiske scene. Her er tre af dem.

Oktoberfest i München. Fold sammen
Læs mere
Foto: Timm Schamberger/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prost!

Hvad: Oktoberfest
Hvor: München, Tyskland
Hvornår: 21. september-6. oktober
Info: oktoberfest.de

For 180. gang gør den største ølfestival i verden klar til fest. Over 6 millioner gæster besøger hvert år Oktoberfest i den tyske delstat Bayern, der er kendt for schlager-musik, lederhosen, storbarmede piger og kæmpestore ølkrus.

Se også: Verdens dyreste og billigste øl

I 1810 blev der for første gang afholdt Oktoberfest, og da var den en fejring af forlovelsen mellem Bayerns kronprins Ludwig og prinsesse Therese von Sachsen-Hildburghausen. Siden er der løbet meget øl gennem halsene, og Oktoberfest er i dag en folkefest, hvor gæster fra hele verden skåler i de store øltelte. 

Vi har tjekket hotelmulighederne i München under Oktoberfest, og allerede nu angiver mange steder, at der kun er få værelser tilbage, så man skal være ude i god tid.

En flybillet fra København med Lufthansa koster i øjeblikket 1.600-2.200 kr. t/r, alt efter hvilke dage man planlægger at besøge festlighederne.

Indgangsbilletten til Oktoberfest er ganske gratis – dog kan du forvente lidt kø, hvis du skal ind i ølteltene.   

Cheers!

Hvad: Great British Beer Festival
Hvor: London, Storbritanien
Hvornår: 13.-17. august
Info: gbbf.org.uk

Ud over München bryster mange andre europæiske byer sig også af have solide festivaler med øl som omdrejningspunkt. En af dem er London, hvor der i næste uge afholdes Great British Beer Festival. 

Ikke så mærkeligt – briterne er jo kendt for deres pubkultur, hvor øl går hånd i hånd med sportskampe og højt humør. Derover forbinder mange nok England med Ale, der er en overgæret øl, som fås både i mørk og lys. Det, som vi kender som en pilsner, kaldes i England for Lager. 

Den engelske ølfestival afholdes i Kensington-bydelen i den store Olympia-hal, der er kendt for sin victorianske arkitektur, og 55.000 ølglade deltagere forventes at deltage. 

Festivalbilletten koster 86 kr. pr. dag, og for flybilletten må du slippe omkring 1.000 kr. fra Københavns Lufthavn, hvis du flyver med Norwegian. 

Skål!

Hvad: Beer and Whisky Festival
Hvor: Stockholm, Sverige
Hvornår: 26.-28. september og 3.-5. oktober
Info: stockholmbeer.se

Sidste weekend i august er det Stockholms tur til at stå for skænken. 

Sverige er ikke kendt for at have en prangende ølkultur, men får nok de fleste til at tænke på skærgårdsøer. flot natur, lyshårede piger og Astrid Lindgren-historier. Ikke desto mindre er det nu 21. gang, at den svenske hovedstad inviterer til fest.

Sidste år havde Beer and Whisky Festival over 36.000 besøgende, og selv om festivalens navn indikerer øl og whisky, så skal der også smages på blandt andet cider og calvados.  

En flybillet fra København til Stockholm og tilbage kan fås for under 1.000 kr. med Norwegian, og billetprisen til festivalen er 213 kr.

Se også: 11 dumme ting du gør, hvis du drikker, når du rejser