Min første rejse: Jane Aamund

Forfatter, Jane Aamund, fortæller om sin første rejse, der gik til Cannes og om hollænderen med den korte lunte som familien mødte på togrejsen.

Direktør Aamund og frue ferierer med Jane, 2 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jane Aamund er en af Danmarks mest populære forfattere. Hun står bag en lang række bestsellere, blandt andet »Colorado drømme«, »De grønne skove« og »Lys i livet« med Cecilie Frøkjær. 27. maj udkommer Jane Aamunds nye erindringsbog, »Dengang det var sjovt«, på forlaget People's Press.

Hvad er den første ferie, du husker?
»Vi skulle til Cannes og Monte Carlo med Det Blå Tog, et eksklusivt tog, der gik fra København til Rivieraen.«.

Hvem rejste du med?
»Jeg var to år og rejste med min far, min mor, min barnepige Mary, og min potte i en hatteæske.«.

Hvordan var stedet?
»Vi boede på et flot hotel i Cannes. Hvor min far og mor og barnepigen hvilede ud efter at have haft mig på togrejse.«.

Hvad husker du særligt fra turen?

»Jeg kedede mig på den lange togrejse og foran mig på det næste sæde sad en skaldet mand fra Holland, godt rød i nakken og læste sin avis. Jeg stod op på sædet og ville opmuntre ham lidt. Jeg kildede ham på hans skaldede isse med min pegefinger, og han bad rasende far om det ikke var muligt, at han kunne holde mig, så hans avislæsning ikke blev generet.

Der gik et stykke tid, hvor far var slumret hen, mor sad fordybet i Tidens Kvinder, og barnepigen i Tempo, og så kravlede jeg hen og killede hollænderen igen. Denne gang eksploderede han, tæskede mig i hovedet med den sammenrullede avis, og min far, der havde et forrygende temperament røg straks på hollænderen, som han beskyldte for at være børnemishandler eller pervers og i hvertfald et hollandsk kålhoved.

Konduktøren kom tilstede og prøvede at skille slagsmålet.

Min mor græd i lommetørklædet, jeg sad på skødet af frøken Mary og opmuntrede far i kampen. Konduktøren flyttede hollænderen til en anden salon.

Cannes nød jeg i fulde drag, forsvandt ud i bølger med tøjet på, skreg da jeg ikke måtte køre i karrusel 25 gange, og min far slæbte mig væk sparkende. Mit store sprogtalent virkede, og jeg skreg på fransk: »Han myrder mig!« Tililende troede far var en børnelokker.

Jeg fik lov at dele morgenaviser ud på stranden og råbte af fuld hals: »Le Matin, Le Matin« sammen med avissælgeren.

Det varede meget længe, før jeg kom ud at rejse med far og mor igen.«.

Hvor går din næste rejse hen?
»Min næste rejse, ja, det er en drøm, jeg har. Det er i forbindelse med en bog. Måske går den til Shanghai og til Vladivostock?«.