Miljøministeren inviterer på gratis sommerferie

Nye digitale rejseguider og naturkort med mobilversion. Flere skove med gratis teltning, nye naturstier og -centre er klar til ferien i den danske natur.

Pia Olsen Dyhr, der er vikar for den barslende miljøminister Ida Auken, har overnattet i skoven for at gøre danskerne opmærksomme på at der fra i år er 156 steder på Miljøministeriets jorde, hvor man gratis kan slå telt op. Fold sammen
Læs mere
Foto: ( Betina Garcia/Scanpix 2013)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 "Der er god grund til at gøre den danske natur mere konkurrencedygtig, ikke mindst i forhold til at blive på sofaen i sommerferien," mener miljøminister Pia Olsen Dyhr.

Læs også: Her er Danmarks Bedste 2013

Det er nemlig både godt for dem, der ikke har råd til dyre rejser i udlandet, og for det danske turisterhverv, at danskere holder ferie hjemme. Derfor gør miljøministeriet og Naturstyrelsen de mange naturoplevelser mere tilgængelige.

I år er der kommer flere nye naturteltpladser, blandt andre i Præstø, Stege og Fredensborg. I Ry ved Silkeborg, på Ærø, i Svanninge Bakker samt i plantagerne på Fanø, Bornholm og ved Ålbæk i Nordjylland. Der er nu i alt er der 156 forskellige naturområder, hvor der tilbydes gratis overnatning.

Reglerne for at benytte teltpladserne er enkle. 1-2-3 kalder Naturstyrelsen dem: Højst 1 overnatning hvert sted. Højst 2 telte ad gangen. Højst 3 personers telte.

Man skal have tilladelse nogle steder, men teltene skal være uden for synsvidde af bygninger, campingpladser og bilveje. Man må kun benytte stormkøkken àla Trangia, og åben ild er kun tilladt på bålpladser. Og så skal man naturligvis rydde op efter sig og tage evt. affald med.

I år har Naturstyrelsen har udviklet omkring 20 nye digitale guides på Facebook. Der er link til dem på: naturstyrelsen.dk/Naturoplevelser/Adgang/Ferie-i-naturen.

De nye guides dækker for eksempel Vestskoven, Bulbjerg, Livø, Røsnæs og Randbøl Hede. Desuden har Naturstyrelsen i samarbejde med Vejdirektoratet og Arbejdsmarkedets Feriefond moderniseret hjemmesiden: udinaturen.dk, med et kort, hvor man kan søge efter aktuelle arrangementer og friluftsfaciliteter over hele landet. Kortet kan nu også benyttes fra smartphones.

Rundt om i naturen er der i år også kommet nye faciliteter. 

Der er fore eksempel kommet nye  cykelruter, løberuter, ridestier og besøgscentre for 40 millioner kroner i Nationalpark Mols Bjerge, og cykelstien langs den jyske vestkyst, Vestkyststien, er lagt om gennem Nationalpark Thy med endnu flere oplevelser, og der er kommet en militær femkampbane ved Feldborg Nørresko øst for Holstebro.

Læs også: Miljøvenlig campingferie