»Merry Christmas, everyone!« Vi guider til en Disney-dag for fuld juleskrue

De fleste af os får et skud Disney i julen. Vi ved fra TV, at ingen kan pynte et træ som Anders And – og at ingen kan spolere det hele som Chip og Chap. I Disneyland i Paris kan man opleve den ekstravagante liveversion. Vi guider til en dag med Tornerose-slot, træpyntning og med garanti trætte børn.

Kl. 9.00

Vafler med ahornsirup, æg & bacon, croissanter, laks og frisk melon. Så er man ligesom i gang her i »Eventyrland« efter en god nats søvn. Morgenbuffeten på Newport Bay Club giver havregrøden baghjul, og hotellets ufatteligt lange gange retfærdiggør en ekstra pain au chocolat.

Hotellets maritime look understreges af sejlbåde og muslingeskaller på juletræerne mellem de glaskugler og sløjfer, der er fast dekoration på træerne i hele Disneyland. Men hele tiden afstemt efter sted og tema rundtom i parken:

»Det er hyggeligt at give børnene den historie fra morgenstunden, for så kan de holde øje med træerne resten af dagen,« forklarer en ung mor, hvis syvårige søn allerede har Nutella på sin nye Mickey Mouse-sweater. Og i håret.

Kl.10.00

Klar ved hovedindgangen med billet, kort over parken og varme sokker. Og så, bum, lige på den anden side af tælleapparatet, stopper folk op og siger »neiiij« og »wow«, mens de haler telefonen frem og kaprer en tilfældig parkgæst til at forevige familien foran den flot pyntede portal.

Så er det nu, at typerne med minut-stramme planer for dagen må trække vejret langt ned i maven. For når familien er kommet ind på torvet og »Main Street USA« – en topidyllisk gengivelse af hovedgaden i Walt Disneys egen barndomsby – ja, så skal der være ro på oplevelsen: klassisk julepynt som i gamle amerikanske film med ranker på tværs af gaden, smukt dekorerede café- og butiksvinduer og det 24 meter høje træ med alverdens pynt, fra gyngeheste til slikstokke, stjerner og babusjkadukker, så enhver får sit eget trip down memory lane.

Kl. 11.15

For enden af alleen ligger det rosa Tornerose-slot med voldgrav, spir og tårne. Find stentrappen op til en rolig stund på førstesalen, hvor de håndlavede blyindfattede ruder og opslåede bøger fortæller det gamle eventyr. Alene er man jo ikke … men mange overser denne etage, hvor du kan få en smule fred.

De går ikke ned på lys og glaskugler lige foreløbigt i Disneyland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bertrand GUAY.

Kl. 11.50

De snu er gået i forvejen til at kapre pladser til højre for slottet, hvor udsynet til den store juleparade er bedst. Her er Pluto med Mickey og Minnie i deres fineste juletøj, Anders And med sit juletræ, dansende pynt og honningkager – ti point til kostumedesigneren – og et ambitiøst rensdyrspand foran julemandens kane.

»Let there be love for one another, let there be peace and understanding,« synger de alle og sender fingerkys til vinkende vantehænder, der gør det lidt nemmere at tolere, at man bliver trådt over tæerne i trængslen.

Kl. 12.30

Frokosttid på Plaza Gardens. Akustikken er ikke imponerende, men buffeten er god: fisk og kødretter, pizza, godt med grønt og franske oste. Det svære er at holde ungerne fra at rage til sig på dessertbuffeten, før de har fortæret en rimelig mængde lødig kost. Husk at reservere i god tid. Ellers er det nemmere at vinde i lotto end at få et bord.

Kl. 14.00

Karusseltid og hygge i Fantasyland bag slottet, hvor klassiske eventyr som Pinocchio og Peter Pan kommer til live. Ved denne tid står det klart, at flere af de yngste enten er overkørte eller sover i klapvognen. Selv om forældre og bedsteforældre til småbørn selv måtte have lyst til at komme i Disneyland, så giver det ikke mening, før børnene rammer tre-fireårsalderen.

Kl. 16.20

»It don't mean a thing, if it ain't got that swing,« synger tre smokingklædte Don Juaner i Animagique Theater ovre i Studios-parken. Her debuterer Mickey på trommer i »Mickey's Christmas Big Band« med sprøde messingblæsere, festlig 30er-scenografi og stepdansere med ben til op under armhulerne og gnistre-smil.

Kombinationen af kostumer, dans og musik er en Disney-specialitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marc VEILLARD Tel(+33)0612665759.

Pluto er cool i kjolesæt, Minnie og Mickey Mouse danser til »White Christmas« i snehvide klæder og røgslør, og imens har stepdanserne iført sig julerød elegance til »Santa Claus Is Coming to Town«. Det swinger for vildt, for der spilles og synges live hele vejen. Bedste- og oldeforældre liver op – endelig noget, de kan synge med på – og selv børn, for hvem 1930erne lige så godt kunne være stenalderen, danser i sæderne!

Kl. 17.00

Når aftenkulden skærper duftene, er det skønt at trave fra teatret ned til Ratatouille-området med pariseratmosfære. Hold pandekagepause ved springvandet på Place de Rémy med champagne, vin chaud og kræmmerhuse med ristede kastanjer fra boderne.

Et kræmmerhus med ristede kastanjer er en specialitet, som amerikanske Disney har taget med til Paris. Fold sammen
Læs mere

Måske kommer Rémy forbi. Og ellers er en tur i forlystelsen, der tager alle rottefans med ind i filmen, helt skøn. Tjek lige juletræet på Rémys restaurant: Det er pyntet med køkkengrej!

Kl. 18.30

Hallen på det tøse-rosa Hotel Disneyland ved parkindgangen er en romantisk drøm: Ilden knitrer i pejsen foran full size-honningkagehuset, og her er træet dekoreret med victorianske kniplinger og gammelt legetøj. På grund af alle pandekagerne er der ingen, der er middagssultne. Men pyt, for forældrene er modne til cocktails i Disneylands bedste bar, Fantasia Café på første sal. Børnene bestikkes – opdragelsesmæssigt ukorrekt – med en tur i hotel-butikken …

Der er adskillige spisesteder og cafeer i Disneyland. På flere af dem er det en god idé at reservere bord i god tid. Fold sammen
Læs mere

Kl. 19.45

Godt nok ser juletræet ved hovedindgangen tændt ud, men næh nej: Nu starter det nostalgiske trætændingsshow med smukke dansere i råhvidt med kapper, som på Dickens' tid. De synger julesange med publikum fra den snoede trappe foran træet, indtil julemanden forcerer trinene for at sende kaskader af lys og farve over træet med sit dybe »Merry Christmas, everyone«. Det er fortryllende!

Disneyland er spektakulært, men spild ikke tid og penge på at tage børn under tre-fire år med. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bertrand Guay.

Kl. 21.00

Gaveshopping er der altid overskud til, og timingen er god inden den stille gåtur til hotellet langs søen, der stemmer sindet til ro. Og oppe på værelset er det varme karbad og en stor blød seng dagens luksuriøse højdepunkt.

Berlingske var inviteret af Disneyland Paris, der ikke har haft indflydelse på artiklens indhold.