Melania Trumps hjemland er blevet et ferie-hit

Sloveniens hovedstad Ljubljana har oplevet et sandt turistboom de seneste år. Folk har fået øjnene op for byen med de mange, gamle cafeer og den smukke arkitektur. USAs præsidentfrue Melania Trump har en stor del af æren.

På en flodsejlads kommer man tæt på mange af byens smukke broer, facader og tårne. Over byen knejser Ljubljana Grad.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Flakstad
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Melania Trump har delt vandene i USA – og i store dele af den vestlige verden, men i ét land er de overvejende begejstrede for den amerikanske førstedame, nemlig hjemlandet Slovenien.

I mange år var den lille nation, der ligger klemt inde mellem Østrig, Italien, Ungarn og Balkan, et land de fleste blot kørte igennem for at nå videre til Kroatiens indbydende strande og øer. Det ændrede sig med et trylleslag, da Donald Trumps valgsejr gjorde den slovenskfødte Melania Trump til »First Lady«.

Melanija Knavs, som hun oprindeligt hed, voksede op i provinsbyen Sevnica, mens Slovenien endnu var en del af den kommunistiske føderation Jugoslavien. Sevnica ligger smukt ud til floden Sava godt 50 km øst for hovedstaden Ljubljana, som hun senere flyttede til.

Førstedamen har aldrig lagt skjul på, hvor hun kommer fra og har derfor været med til at sætte Slovenien så meget på verdenskortet, at landet oplevede et sandt turistboom allerede i månederne op til det amerikanske præsidentvalg i 2016, og New York Times og andre amerikanske medier var hurtige til at aflægge byen et visit efter Donald Trumps valgsejr. Siden er det kun gået i én retning for turismen i Slovenien, og man kan levende forestille sig, at ikke så få ansatte i hotel- og restaurationsbranchen har Melania Trump med i deres aftenbøn. Alene sidste år oplevede landet en stigning i turismen på 17 procent og havde 3,4 mio. besøgende.

Oppe fra borghøjen er der et raffineret kig til kirkespir, tegltage – og længst ude Sloveniens bjerge.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Flakstad.

Opfandt slovenerne hjulet?

Det er da også en del at komme efter i landet, der har både byliv, smuk natur og historie at byde på. Ljubljana, der blev Sloveniens hovedstad efter uafhængigheden i 1991, er en gammel by. Forskere mener, at her boede mennesker for over 9000 år siden, og i 2002 gjorde man et enestående arkæologisk fund i sumpområderne syd for byen, nemlig et træhjul, der menes at være 5000 år gammelt.

»Prikken over i’et er borgen Ljubljanski Grad, der knejser på en stejl klippe over byen. Den tegner sammen med de røde tegltage og mange sirlige kirkespir byens poetiske skyline.«


Det er dermed det ældste træhjul i verden, og historikere verden rundt har lige siden funderet over, om det var slovenerne, der simpelthen opfandt træhjulet?

I dag findes der ikke synlige spor af stenalderens Ljubljana, dårligt nok af middelalderens. Byen blev ramt af kraftige jordskælv i først 1511 og derefter i 1895. Begge gange måtte store dele af byen genopføres. Ljubljanas indre er derfor et sammensurium af renæssancegader og huse i jugendstil, der sammen med enkelte middelalderbygninger udgør et snirklet mønster af gader og hyggelige pladser.

Ved sin mands side. Melania og Donald Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN.

For den 18-årige design- og arkitektur-studerende Melania Trump har byrummet utvivlsomt været et slaraffenland af historiske stilarter og spidsfindige, arkitektoniske løsninger, der har betaget og inspireret både hende og medstuderende.

Prikken over i’et er borgen Ljubljanski Grad, der knejser på en stejl klippe over byen. Den tegner sammen med de røde tegltage og mange sirlige kirkespir byens poetiske skyline.

Midt gennem byen strømmer Ljublanica-floden med imponerende broer og romantiske passager, hvor grædepile kysser den spejlblanke overflade, og kærestepar promenerer hånd i hånd.

Tidageskrigen taler vi ikke om

Det var romerne, der anlagde Ljubljana, og byen var i mange hundrede år en strategisk vigtig stad, som forskellige magthavere fra Napoleon til habsburgerne gjorde, hvad de kunne for at holde på.

Slovenerne var i århundreder en del af det østrig-ungarske rige og har altid været kulturelt orienteret mod Østrig og Italien – ikke det Jugoslavien, som man ufrivilligt blev en del af efter anden verdenskrig.

Af samme grund var slovenerne hurtige til at erklære sig selvstændige efter murens fald. I Beograd valgte man at sende tropper til den slovenske grænse, hvor den ultrakorte uafhængighedskrig blev udkæmpet fra 26. juni til 6. juli 1991.

Det lykkedes de slovenske styrker at kontrollere landets grænser mod det nuværende Kroatien, og magthaverne i Serbien indså, at Slovenien var tabt. Melania Trump havde i øvrigt forladt sit hjemland kort forinden og levede under den jugoslaviske opløsningstid et sødt liv langt væk fra de raslende sabler, nemlig i Milano og Paris, hvor modelkarrieren nåede nye højder. Hjemme i Slovenien blev 18 soldater og 12 civile dræbt under Tidageskrigen.

Spørger man folk i Ljubljana i dag var lynkrigen nærmest kun et komma i landets historie. De er for længst rykket mentalt videre, og man vil langt hellere tale om den økonomiske opblomstring, Slovenien oplevede i tiden efter uafhængigheden, og som i 2004 førte til et EU-medlemskab.

Der er serveringssteder overalt i den indre by – og man må tage alternative metoder i brug for at skabe plads til flere caféborde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Flakstad.

Man fornemmer en national stolthed over det lille lands formåen trods hårde odds efter krigene på Balkan – og Ljubljana er i dag en smilende by, hvor selvtilliden og glæden ved livet viser sit ansigt gang på gang.

I Melanias fodspor

Rammer man den slovenske hovedstad på en lun dag i sommerhalvåret, kan man være sikker på, at enhver stol på fortovsbeværtningerne langs floden Ljubljanica er optaget. Der er latter og snak i luften, kaffekopperne klirrer, og vinglassene funkler i solen, mens cyklister og fodgængere myldrer forbi. Og man vil hurtigt opleve, at her er mange unge mennesker, og at de elsker at gå på café.

Unge fra middelhavskysten, Alperne, sletterne tæt på Ungarn og de sydligste provinser ned mod Kroatien strømmer til Ljubljana for at sikre sig en solid fremtid, og mange kommer hertil for at studere på Sloveniens største og ældste universitet.

Ljubljana er fuld af unge mennesker, der kommer her for at arbejde og studere – ligesom i sin tid Melania Trump, der læste arkitektur på universitetet før modelkarrieren tog fart.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Flakstad.

Det samme gjorde Melania Trump, der som ung søgte ind på universitetets studier for arkitektur og design. Som sine medstuderende var hun en hyppig gæst på Ljubljanas cafeer, der spænder fra boheme-huler med bogreoler til strømlinede steder, hvor man kan være sikker på at se og blive set.

Fra model til førstedame. Melania Trump eller rettere Melania Knavs, som hun hed, før hun blev gift med Donald Trump, march 1987. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER.

Og det sidste blev Melania Trump. Endda i en grad, så hun droppede universitetet for at rejse til Milano for at blive model. Det blev samtidig hendes afsked med hjemlandet, for jobbet greb om sig og førte hende senere til New York, hvor hun mødte Donald Trump ved en fest i 1998. Sidenhen blev han som bekendt sensationelt præsident i USA, og Melania Trump blev Sloveniens største trækplaster.

Markedskulturen blomster i Ljubljana, hvor bønder kommer ind hver eneste dag og sælger ud af årstidens lækre grøntsager og frugter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Flakstad.

Turistbranchen arrangerer bl.a. ture til hjembyen hendes hjemby Sevnica og guidede gåture rundt i »Melanias Ljubljana«, hvor hippe cafeer og byens smarteste handelsgader naturligvis frekventeres. Ljubljana er blevet førstevalg for førstedamefans.