Megaflyet til Bangkok

Thai Airways og ruten til Bangkok er eneste mulighed for en A380-rute fra København. Men det er der i givet fald lange udsigter til.

Foto: Allen Frederickson

Thailand trækker turister, og passagertallet på flyruten mellem København og Bangkok stiger og stiger.

Læs også: Inde i verdens største passagerfly

Men derfra og til at Thai Airways vil sætte et af verdens største passagerfly ind på ruten, er der langt.

Ganske vist har flyselskabet bestilt seks Airbus 380 fly, men de leveres først fra 2012, og Københavns Lufthavn er heller ikke klar til at modtage de store fly. Landingsbanerne er ikke brede nok.

"Der er ikke taget nogen beslutninger i den retning i Thai Airways, men skulle Københavns Lufthavn have en rute med det store fly, kunne det kun være os," siger salgsdirektør Flemming Sonne, Thai Airways København.

Daglige fly til Thailand
For dels får Thai de store fly om et par år, og dels er ruten melllem København og Bangkok formentlig den eneste, hvor der er passagergrundlag .

I hvert fald har der hvert år været stadig flere rejsede på ruten, og Thai har løbende udvidet kapaciteten, så man nu flyver dagligt. Skal der udvides yderligere, må det enten blive med mere afgang hver dag, eller med et større fly end den Boeing 747 - Jumbo'en - der flyver ruten i øjeblikket.

Men intet er besluttet, fastslår Flemming Sonne. Selskabets første mega-fly sættes ind på ruterne til London, Frankfurt, Tokyo og Sydney. Hvad der sker derefter vides ikke.

60 meter brede landingsbaner
Skulle det være, er Københavns Lufthavn klar. Der skal ekstra brede landingsbaner til permanent flyvning med A-380, og det vil kræve 50.000 kvadratmeter ekstra asfalt.

Det svarer til syv fodboldbaner, men er alligevel ikke meget for en lufthavn med tre mio. kvadratmeter asfalt  og beton, mener lufthavnen pressechef Søren Hedegaard Nielsen, der er optimistisk.

"Man sagde jo også, da Boeing 747’en kom, at den ville vi aldrig se i København. Den kom til Københavns Lufthavn og flyver her jo dagligt,"  siger han til Take Off.