Med teenagere som guider i New York

Ferie med teenagere på 15 og 18 år kan være en anstrengende fornøjelse. Men hvorfor ikke lade dem tage styringen og være guider? Rejseliv testede idéen i New York.

Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dag 1
Vi ankommer med solen i ryggen, og under indflyvningen nordfra glimter i tusindvis af ruder os velkommen. Vi cirkler rundt og venter på tilladelse til at lande. Det giver os et eksklusivt vue ud over hele balladen. Det er der, vi skal ned. Midt på Manhattan, hvor mørket allerede har sænket sig mellem skyskraberne. Det er en overvældende stor by, og ens verdensmands-fornemmelse skrumper hastigt. 

Guide: 5 markeder i New York

Vi tjekker ind på The Edison Hotel, et overkommeligt Art Deco-hotel fra 1930erne tre skridt og en kort spytklat fra Times Square med Broadway, Rockefeller Center og Central Park inden for få minutter. To voksne og to teenagere falder hurtigt i søvn i familierummet, mens byens farvede lys blinker nonstop på væggene. 

Dag 2 – fælles dag
Tjekker tidligt ud og tager subwayen nordpå. Køber ugebilletter til alle, klart den bedste deal og storbyens underjordiske livsnerve er nem at finde ud af. 

Programmet står på søndagsgudstjeneste i Canaan Baptist Church på 132 West 116th Street, Harlem, lige nord for Central Park. Nogle steder koster den slags penge, men ikke i den her meget politisk bevidste kirke, hvor man beder for sejr til Barack Obama ved det på dette tidspunkt kommende valg. 

Vi mingler nemt med de lokale, der har klædt sig pænt på i dagens anledning. De ser mildt overbærende på os. Men vi er jo lig med omsætning og spytter pligtskyldigt i kirkebøsserne, der går rundt. Til gengæld får vi en flammende prædiken og et blandet gospelkor for fuld udblæsning.

Morgenmaden nåede vi ikke, så brunchen bagefter på The Brooklyn Diner på falder et tørt sted. Etablissementet er hverken prangende eller trendy, men konceptet holder maksimalt. Pandekagerne og omeletterne mætter en hær, og kaffekruset fyldes konstant. Vær forberedt på at skulle vente. Og book, mens du er der. For du kommer garanteret igen.

Der er dømt Indian Summer med over 20 grader, så vi improviserer en eftermiddag med slentreture op ad avenuer og på tværs ad gader. Vi rammer dagen, hvor de sydamerikanske indbyggere i New York fejrer deres hjemlande, og farverige processioner driver mod nord ad en spækket Fifth Avenue. Vi flyder med og går i ét med de tusindvis af glade spansktalende. Slår et slag forbi Rockefeller Center, isen frister på den legendariske skøjtebane i kælderetagen. Vi overvejer at se solen gå ned fra udsigtsplatformen øverst på Top of The Rock, men besinder os. Vi har nemlig en date med statelige Empire State dagen efter.

David Letterman er gået på efterårsferie, så ingen billetter til hans Late Show. Det huer ikke teenagerne. Begynderfejl – den slags skal tjekkes på forhånd.

I stedet tager vi kolde Heineken og colaer med hjem på værelset. Vi falder omkuld, mætte af takeaway-sushi og oplevelser.

Canaan Baptist Church: cbccnyc.org
The Brooklyn Diner: brooklyndiner.com

Dag 3 – mors dag
Giver man sig hen, venter der store oplevelser på steder, man mindst venter det. Det sander ungerne på mors dag. Hun har gjort sit hjemmearbejde og vil gerne gøre Central Park på cykel. 

Vi lejer os til de tohjulede et stykke syd for parken og triller adstadigt ind i New Yorks grønne lunge. Der er et mylder af joggere, rulleskøjteløbere og cyklende som os. Vi triller mod uret og undres over, hvor stor parken i virkeligheden er. Sine steder er stilheden larmende, og man glemmer næsten, at man er midt i en af verdens travleste storbyer. Klipper, nåletræer, søer og kroge til kærestepar. 

Parken sluger let en dag alene. De gamle er tændte på Guggenheim Museet, Upper East Side, cirka midt på parken, men her sætter ungerne hælene i. Cykelturen må være kultur nok for en formiddag. Køen er i øvrigt også uendelig. De stopper dog nysgerrigt på Upper West Side, da vi passerer The Dakota, bygningen, hvor John Lennon boede, og hvor han blev skudt og dræbt på fortovet foran. Intenst, og for en gangs skyld lytter de. I flere minutter.

Vejret holder. Til middag blot en hurtig sandwich. Målet sidst på eftermiddagen er Empire State Building, mytisk og med sine år på bagen, men forbavsende velholdt. Vi ignorer de aggressive billethajer udenfor og køber de autoriserede adgangskort indenfor i stedet. 

I højden sker det forunderlige, at en middelsvær, livslang højdeskræk kureres med et snuptag. Syret oplevelse. Det er magisk at se solen gå ned i Atlanten ude bag Staten Island. Til venstre for det nye World Trade Center under opførelse stikker Frihedsgudinden på sin Liberty Island frem af Upper New York Bay. Lille som en splint, men med karakteristisk silhuet. Himlen over Hoboken, New Jersey, farves ildrød. Det er næsten vindstille, og folk er afdæmpede. Peger ud, hvisker, fotograferer. Og pludselig er det mørkt. Under os glimter et hav af rødt og hvidt. Lydene når os ikke, men folk er altid på vej i den her by.

Empire State Building: esbnyc.com

Dag 4 – fars dag
Et cruise skulle være en ideel måde at få byens geografi på plads, så vi spadserer fra hotellet mod vest til Pier 83, Hudson River, hvor vi booker en tre timers tur rundt om Manhattan med Circle Line Cruise, en af de største blandt flere udbydere. 

Det koster lige i underkanten af 1.000 kroner. Til gengæld får vi flere timers selskab med en gudbenådet fortæller af den bedste, angelsaksiske tradition. En pensioneret fyr, der kender sit lands og sin bys stolte historie, og som giver den videre med vid, bid og en selvtillid, som kun amerikanere i kontrol over tingene besidder. 

Det kulminerer dramatisk, da han via lydklip genfortæller den utrolige beretning om US Airways Flight 1549, der 15. januar 2009 nødlander på Hudson River efter at have ramt en flok fugle kort efter starten fra La Guardia-lufthavnen. 

Man hører den iskolde pilot meddele, at han sætter flyet ned på floden. Netop det skib, vi sejler med, er et af de første til at samle passagerer op fra det havarerede passagerfly. Lige her, hvor vi sejler nu. 

Alle 155 overlever mirakuløst. 

Der er stille på den ellers ret så livlige turbåd.

Tidligere har vi rundet Manhattans sydspids. Vi passerer tæt under Frihedsgudinden, og vi oplever Ellis Island fra den søside, hvor også millioner af europæiske emigranter nåede frem til det forjættede land. Slap man forbi de strenge emigrationsmyndigheder på Ellis Island, var ens lykke så godt som gjort. 

Vi cruiser op ad East River og får beretningen om Brooklyn Bridge, i sin tid verdens største menneskeskabte konstruktion og en revolution for New Yorks infrastruktur. Fra dag til anden blev arbejderkvartererne i Bronx og Brooklyn forbundet med Manhattan, og effekten var umiddelbart målbar i den amerikanske økonomi.

Senere leder vi forgæves efter en sportsbar med Danmarks VM-kvalifikationskamp mod Italien. Ender med Spanien mod Frankrig på en hyggelig italiener. Fyren i baren lurer, tænker sig om, og tilbyder så knægten plads ved et højt cafébord bag os andre. No kids at the bar. Men pragmatismen vinder over den strenge, amerikanske lovgivning.

Om aftenen brænder vi ganerne af på Spice Market i Meat Packing District. Det bliver et bombardement af orientalske smagsoplevelser. Vi er fire voksne og fem unge, en stor og godt brugt flok, som slet ikke stresser den kvikke betjening. Et solidt koncept. Men det har andre nu også spottet, så book på forhånd.

Circle Line Cruise: Circleline42.com
Spice Market: spicemarketnewyork.com

Dag 5 – sønnens dag
Som misantrop tror man jo ikke, ungerne bruger computerne til andet end tant og fjas. Derfor skal man denne dag blive overrasket på den fine måde. Fyren har skruet et stramt og varieret program sammen, der indledes med en lang spadseretur ad The High Line, den grønne korridor på vestsiden af Manhattan, der skærer livgivende ned gennem Chelsea og ind i Meat Packing District.

The High Line er jernbanelinjen, der førte kød, mejerivarer og andre fornødenheder fra New Yorks opland og helt ind i hjertet af den pulserende storby. The Life Line of New York blev anlagt først i 1930erne, og linjen var i fuld vigør indtil 1960erne. Så blev den truet af nedrivning, men lokale aktivister kastede sig ind i kampen for det lille stykke logistiske kulturarv, og banen blev som mange bekendt reddet. Skinnerne ligger der sine steder endnu, og med kig ind i lejligheder, små områder, hvor man kan sidde med kaffen, og talrige glimt af Hudson River har The High Line udviklet sig til en betydende turistattraktion og en vigtig, rekreativ oase i det hippe Downtown.

Vi braser ind i et photoshoot til et modemagasin og er vidner til en filmoptagelse, der tages om igen og igen. Vi glor. Men her er den slags hverdag. Det er et af byens cool kvarterer, og lige der ligger The Magnolia Bakery, kendt fra Sex and the City. 

Desværre er kagerne ikke ret gode. Men der er hyggeligt.

Videre til Grove Street, hvor vennerne fra tv-serien Friends bor. Dagens guide, familiens unge herre, har totalt styr på geografien, og han guider os gennem Bleecker Street, en af byens skarpeste indkøbsgader.

Vi når ned mod syd, og alvoren sænker sig på stedet, hvor de to World Trade-bygninger stod. Hele området er et stort mindesmærke. Andægtigt, stilfuldt og underspillet på en klædelig, men ret uamerikansk måde. Man kunne have lavet det meget grimt, men holdt det enkelt. Sjældent har det været rigtigere, at Less is more. 

Navnene på samtlige omkomne er indgraveret så tæt på det sted, man mener, de er døde. Jeg går direkte hen og læser navnet Jose A. Guadalupe. Og får en mærkelig fornemmelse. Dagen før stoppede jeg op ved en tilfældig brandstation midt på Manhattan for at se mindepladen over stationens 15 døde i terrorangrebet 11. september 2001. Det første navn, jeg så, var Jose A. Guadalupe.

Den lave eftermiddagssol forsvinder hurtigt mellem skyskraberne på Lower Manhattan, så vi beslutter os for at få de sidste stråler med under gåturen over Brooklyn Bridge.

Dag 6 – fælles dag
Shop-amok. Og nok om det.

Dag 7 – datterens dag
Ud af fjerene i en fart, en hurtig kaffe på vores Starbucks skråt over for hotellet og så ind i morgentravlheden og med subwayen under East River til Bedford Avenue, Brooklyn. 

Og så er man pludselig i en helt anden verden. Manhattans skyline ligger bag en i morgensolen, mens roen breder sig i både sindet og på gaden. 

Pigens research er i orden, og hun ved, at det gamle arbejderkvarter i dag er et af New Yorks hippeste områder med nyistandsatte huse, tjekkede caféer og afslappede shoppinggader, der stortrives med den nyvundne popularitet. 

Der er masser af unge og mødre med barnevogne. Og der er tid. Trængslen og »Ih-hvor-har-jeg-travlt-og-er-vigtig-attituden« fra Manhattan er helt væk. 

Eksklusive mærkevareforretninger med skandinaviske møbelklassikere ligger side om side med etniske supermarkeder, hvor pensionister gør tidlige indkøb af syltede polske agurker. Og så er der jo genbrugsbutikkerne. Bjerge af vintagetøj og sko i høj kvalitet. En fin Ralph Lauren-strik til fem dollar, for eksempel. Koncepterne er knivskarpe. Her ’70erne, der college. Far og datter suges ind i de sejeste bikse, mens mor og søn iagttager med overbærende blikke. Der er noget cool over bydelen Williamsburg, hvor en glimrende burger på Station, 166 North, 7th Street, tanker os op, før vi går videre.

Vi følger Bedford Avenue mod syd. Planen er at gå hele vejen rundt om Brooklyn Navy Yard for via Flushing Avenue at slutte med tidlig aftensmad i bydelen Dumbo (Down Under the Manhattan Bridge Overpass) under Manhattan Bridge. 

Først er der kvarteret med de ortodokse Satmar-jøder. Det er som et kig ind i en kulisse med ulæselige skilte og underligt tøj, og vi er i sjælden grad på udebane. Så forbi det gamle orlogsskibsværft, hvor sønnerne af europæiske indvandrere gennem generationer hamrede nagler i USA’s stolteste krigsskibe. I dag vidner rustne kraner over filmstudier og kreative arbejdspladser om ganske andre tider.

Vi ender på en fransk café, hvor der er læ for en varm regn, der nu vælter ned over storbyen. Våde til skindet er vi, da vi omsider er »hjemme« på Times Square.

The High Line: thehighline.org
The Magnolia Bakery: magnoliabakery.com

Dag 8 – fælles dag
Afrejsen nærmer sig. Vi går en sidste halvmaraton og får blandt andet sat flueben ved FN-bygningen. Nogle køber det sidste, andre hænger ud og kigger på mennesker. Suger det sidste New York til sig. 

En god bid af metropolen giver lyst til mere. Næste gang New Jersey, Queens, Bronx og måske Atlanterhavskysten.

Guide: 5 insider-tips til New York