Med livrem og seler

Judith Betak. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bistrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sikkerhed skal man ikke spøge med. Heller ikke selv om sikkerhedsforanstaltningerne skulle virke noget ude af proportioner.

Det måtte jeg huske mig selv på, da jeg for et par uger siden var i Egypten og måtte underlægge mig så omfattende foranstaltninger, at jeg næsten ikke fik oplevet landet.

Krav om høj sikkerhed er stort set altid udsprunget af tidigere dårlige erfaringer – og her i Egypten hørte årsagen til det store sikkerhedsopbud til i den alvorligste ende. En samling af uheldige omstændigheder var i september endt i tragedie, hvor en minibus med turister var blevet udslettet langt ude i ørkenen.

Det havde fået sikkerhedsniveauet helt op i det røde felt – også selv om vi var mange hundrede kilometer fra uheldsstedet.

Vi var i el Fayoum-oasen, hvor der ikke kommer mange vestlige turister, så der var masser af sikkerhedspoliti til at passe på vores gruppe. Faktisk så mange tungt bevæbnede betjente, at det var vores kortege, der var seværdigheden, når vi kom ud til landsbyerne, og ikke omvendt.

Og når jeg forsøgte at liste mig ud på en lille tur for mig selv i byerne for at finde den ellers fredelige stemning, havde jeg straks en turistbetjent med som eskorte.

Det var så massivt, at den turistbetjent, der var placeret i vores bil, selv kunne se problemet. Med snilde undgik vi en eftermiddag sikkerhedskortegen og kørte alene – dog stadig med lokal chauffør, lokal guide og turistbetjenten om bord – en tur lidt uden for oasen; ud i ørkenen, hvor vi indsugede storheden, naturen og ensomheden.

Den tur og de oplevelser kan du læse mere om her på Rejseliv.

Mens situationen i Egypten er på den mest alvorlige baggrund, er en anden type sikkerhed, som vi kommer ind på i denne uge, mere i den bekvemme afdeling.

Det er sikkerheden for, at éns indbetalte penge for flybilletter og pakkerejser ikke forsvinder op i den blå luft.

Her er man som forbruger beskyttet af Rejsegarantifonden, der erstatter de indbetalte penge og sørger for hjemtransport og dækker udgifter, hvis ens rejsebureau krakker, og man strander i udlandet.

Og her er det som forbruger rart med både livrem og seler, så at sige. Selv om især de små rejsebureauer – og dem er der rigtig mange af, læs bare Esben Vest Jensens artikel om danske nicherejsebureauer – synes, at det er en udfordring med de store beløb, de skal stille som sikkerhed i Garantifonden for at få tilladelse til at sælge rejser.

Men også her gælder det: Sikkerhed er godt, selv om foranstaltningerne kan virke ude af proportioner.