Med bus til L.A.’s skyggeside

Graffiti, stoffer og pistolskud er nok de færrestes idé om en ferie i Los Angeles, men en anderledes bustur giver turister en chance for at komme med til storbyens bagside og bandernes hjemmebane.

Alfred Lomas, grundlægger af LA Gang Tours. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få kilometer fra Disneyland, Hollywood og Santa Monicas strandpromenade, men milevidt fra glamouren, ruller en bus gennem Los Angeles’ skyggeside. Her regerer banderne, og mord og vold er hverdag.

Læs også: Hollywoods dødsrute hitter

South Central er normalt lukket land for turister, hvis man har sit liv kært, men for en pris på omkring 350 kroner giver firmaet LA Gang Tours rejsende mulighed for at komme ind i områder, man normalt kun ser på film og tv – bandernes hjemmebane.

Idéen er Alfred Lomas’, tidligere medlem af banden Florencia 13, som også er vores guide på turen. Med hans mørke solbriller og tatoveringer, der slanger sig op ad halsen og to blækfyldte arme, ligner han ikke den typiske turistguide.

Men det er heller intet typisk over turen. Jovist, i begyndelsen sidder vi pænt på vores pladser klistret til vinduet, mens Alfred Lomas fortæller. Men »attraktionerne« er fængsler, graffiti-tags og historiske mindesmærker fra bandekrigen.

Lynkursus i grafitti
Vi stopper blandt andet ved Los Angeles County Jail, et af verdens største fængsler, hvor størstedelen af byens 120.000 bandemedlemmer har siddet inde, samt får historien om politikorruption i Rampart-skandalen og L.A.-optøjerne i 1992.

Vi får et lynkursus i graffiti, mens bussen slingrer forbi L.A. River Bed, det tomme beton-floddige, som er udødeliggjort i film som »Terminator«, »Grease« og »Transformers«. Her farvelagde historiens dyreste graffiti engang betonen, et »tag«, som var synligt fra Google Earth og kostede byen 3,7 mio. dollar at fjerne.

Vi kører videre ind i områder som Compton og Watts i South Central, hvor nogle af verdens farligste bander, som Crips, Bloods, 18 Street og F13, er blevet udklækket, og passerer Alameda Street, der engang var gaden, der adskilte de sortes og de hvides L.A. Krydsede sorte mennesker den usynlige grænse, risikerede de bank eller anholdelser.

De tidligste bander var en reaktion mod dette og blev dannet, for at folk kunne stå sammen og forsvare sig mod uretfærdighed. I dag er det mest triste lagerhaller og nedslidte huse, vi triller forbi, og graffitien er det eneste, der afslører bandernes tilstedeværelse – de risikerer at blive arresteret blot for at hænge ud på gaden.

Overskuddet går til lokalsamfundet
Det er en smule bizart at være på turist-tur ind i andre folks elendighed – bandevolden i Los Angeles har flere liv på samvittigheden end konflikten i Nordirland. Kritikere har også stemplet turen som voyeuristisk, men Alfred Lomas insisterer på, at LA Gang Tours giver deltagerne et unikt indblik i bandementaliteten, og firmaet giver desuden alle overskud tilbage til lokalsamfundet.

»Jeg håber, at folk ser, at de her mennesker ikke er anderledes end dem selv, og forhåbentligt kan vi skabe opmærksomhed om problemerne og hjælpe til at skabe fred mellem banderne,« siger han.

Selv om vi inden turen skriver under på, at vi forstår, at der er fare for tyveri og overfald, så er der ikke noget at være nervøs for. LA Gang Tours har forhandlet sig til en såkaldt »sikker passage« med de forskellige bander, og hidtil har busturene foregået uforstyrret.

Alligevel tør de ikke tage os dybt ind i de hårdeste ghettoer. Derfor føles det lidt som om, at vi kun kradser i overfladen og ikke med egne øjne får en fornemmelse for, hvordan virkeligheden er for South Centrals beboere.

100 år bag tremmer
Det bliver der til gengæld rådet bod på, på den sidste del af turen, som er det mest fængslende ved LA Gang Tours. Her træder et par gutter med en dyster fortid frem i bussen og fortæller deres historier. De er alle tidligere bandemedlemmer, og tilsammen har vores fire guider siddet 100 år bag tremmer. Det er historisk, at de overhovedet befinder sig i samme bus, for havde de mødtes på gaden havde kuglerne formentlig fløjet om ørerne på os.

»Scorpio« fortæller, at han første gang røg i fængsel, da han var 11 år. I dag er han 38 år og har samlet set været ude i tre et halvt år, og bandelivet var aldrig et valg.

»Folk tror, at man bliver medlem af en bande, fordi man vil være sej og alt det der. Sandheden er, at du vokser op i det. Du tror, at det er normalt at opleve politivold og have set to-tre døde mennesker, inden du er teenager,« fortæller Scorpio.

De fire mænd har det til fælles, at de nu prøver at skabe muligheder for unge i bandemiljøet. »Det her handler ikke om at få banderne i offerrollen, men om at sætte os i stand til at ændre tingene,« siger Alfred Lomas.

»LA Gang Tours er et værktøj til at skabe fred og jobs for folk i området. Vi vil bryde voldskulturen og fattigdommen.«

Læs også: Hvalsafari i Argentina