Med børn i Berlinmurens spor

Muren er væk, men følger man det dobbeltspor af brosten, der er tilbage, kan både børn og voksne få et unikt indblik i Berlins historie.

Fra Hi-Flyer ballonen, der svæver 150 meter oppe, er der god udsigt over byen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De graffitimalede murstumper, der er over 3,5 meter høje, danner en voldsom kontrast til de moderne og skarpe skyskrabere i baggrunden. Vi kigger længe på murresterne og læser beskrivelserne af hele muranlægget og Murens historie. Vi deler familien op med mor og datter på den ene side af Muren og far og søn på den anden. For sådan var det netop. Muren delte familier. Fra den ene dag til den anden. Her går det virkelig op for børnene, at Muren faktisk eksisterede, og hvad den betød.

Vi – en familie bestående af far, mor og to børn i skolealderen – har taget undergrundsbanen til den travle Potsdamer Platz, hvor vi fra den underjordiske station træder direkte op til rester af Muren.

Selv om Berlinmuren er væk, og der er bygget kontorer, veje og pladser på tværs af den tidligere byadskillelse, er den historiske grænse mellem Øst- og Vestberlin stadig indtegnet på mange turistkort. Derfor er det let at finde frem til de rester af det historiske bygningsværk, der endnu står tilbage som symbolet på en tid, hvor Europa var delt i to.

I murens spor

Når først man har fundet de gamle rester, er det bare at følge sporet i asfalten, der kun afbrydes af bygninger, der er bygget der, hvor Muren engang stod. Selv her er det markeret i gulve, hvor Muren gik, inden sporet igen fortsætter udendørs. Andre steder står rester af Muren tilbage som udstilling eller som friluftsgalleri.

Vi følger brostenene, der markerer Muren, hen langs Berlins grønne lunge, Tiergarten. Markeringen forsvinder ind i en bygning. Vi venter spændt på, at fliserækken fortsætter. For enden i bygningen er der en café, hvor Muren er markeret med en stribe lyst træ i det mørke trægulv. Her kan man sidde og drikke en kop kaffe eller en cola netop der, hvor Berlinmuren indtil 1989 skilte Østberlin fra Vestberlin.

På den anden side af vejen Ebert Strasse ligger Holocaust-monumentet ’Denkmal für die ermordeten Juden Europas’. Vi krydser vejen. Derfra virker monumentet ikke stort, fordi det ikke er ret højt. Vi går ned mellem nogle af de 2.711 betonblokke i terrænet, der skråner nedad.Til at starte med rager vi op over søjlerne, men med terrænets fald vokser blokkene og er pludseligt langt højere end os. Vi forsvinder fra hinanden mellem de golde klodser i en stemning af forstenet skov. Her gyser vi ved tanken om de millioner af jøder, der mistede livet under Anden Verdenskrig. Ifølge kunstneren bag det store monument er der ingen symbolik i det valgte antal af blokke.

Langs Tiergarten

Vi fortsætter i sporet af murmarke­ringen langs Tiergarten til Brandenburger Tor, den 26 meter høje og eneste tilbageværende byport. Muren er væk, men brostenene viser, hvor tæt på Brandenburger Tor den stod. Det forekommer uvirkeligt, at Brandenburger Tor og Tier­garten har været afskåret fra hinanden. Nu danner byporten en majestætisk entré til den fem kvadratkilometer store park.

Ved Brandenburger Tor starter Strasse des 17. Juni, der fortsætter gennem Tier­garten til den mondæne bydel Charlottenburg. Den brede boulevard består af otte vejbaner, som ofte danner ramme om sportsbegivenheder, koncerter og andre kulturelle events, bl.a. Berlin Marathon, der årligt tiltrækker op imod en million deltagere og tilskuere. Ved fodboldslutrunder vises mange af kampene på storskærm i Tiergarten, hvor både berlinere og turister flokkes til for at heppe på det tyske landshold. Så hvis turen går til Berlin denne sommer, kan det anbefales at slå vejen forbi Tiergarten og se en af Tysklands EM-kampe på storskærm.

Murens brosten fortsætter over til Reichstag, Tysklands regeringscentrum. Man kan besøge bygningen og den imponerende kuppel, der tårner sig op oven på regeringsbygningen, men det kræver en forhåndsbookning og registrering online. Man skal være opmærksom på, at der kan være fuldt booket flere uger i forvejen.

Sejltur på Spree

Tæt på Reichstag løber floden Spree, som byder på et utal af bådfarter. Vi hopper på en båd og ser Berlin fra vandsiden. Muren krydsede dengang Spree flere steder. Der er livlig aktivitet langs floden, hvor berlinere løber og cykler eller blot slentrer i ro og mag, mens turbådene fredeligt passerer forbi. Det er muligt at købe mad og drikke på bådene, som man kan indtage, mens man nyder udsigten til gamle bygningsværker og moderne arkitektur.

Det bedste sted at opleve historien om Berlinmuren er det nationale mindesmærke for Muren ved Bernauer Strasse. Her er 64 meter af det tidligere grænseanlæg med indermur, ydermur, ingenmandsland og kontroltårn bevaret. På den anden side af gaden ligger det officielle dokumentationscenter med udstillinger om Muren og udsigt over Bernauer Strasse.

Et andet centralt sted i Berlinmurens historie er Checkpoint Charlie, den tidligere grænseovergang og kontrolpost. Checkpoint Charlie var et af de få steder, hvor biler kunne krydse grænsen mellem Øst- og Vestberlin. Til ære for turisterne er kontrolposten bemandet med to mænd i uniform flankeret af det amerikanske flag. Kontrolposten lukkede officielt i forbindelse med Tysklands genforening i 1990. Det 2.000 kvadratmeter store mu­seum, der ligger i forbindelse med Checkpoint Charlie, fortæller Murens historie og fortæller om mange af de folk, der forsøgte at flygte til Vestberlin, så de igen kunne være sammen med deres familie – ligesom vi er det nu på denne tur.