Mauritius’ frodige hjørne

Mauritius er geografisk set en meget afvekslende ø. Den sydvestlige del af øen er naturmæssigt smukkest, og her byder det kuperede terræn på utallige flotte naturscenerier med vandfald, tropisk regnskov, geologiske attraktioner samt bjergtagende udsigtspunkter.

På Le Morne-halvøen troner det 556 meter høje bjerg Le Morne Brabant, der i 2008 blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Fold sammen
Læs mere
Foto: MTPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landskabet skifter hurtigt karakter, da kyststrækningens hoteller og lækre strande forlades.

I stedet breder uendelige marker med sukkerrør sig, så langt øjet rækker, og man forstår udmærket, hvorfor produktion af sukker er øens næststørste indtægtskilde efter turisme.

Omgivelserne ændrer sig atter, da vi forlader lavlandet og begiver os opad i højden, hvor velfriserede marker afløses af en vildtvoksende og frodig natur.

Første stop på turen rundt i Mauritius’ sydvestlige del er Trou aux Cerfs. Det er en udslukt vulkan, hvis 85 meter høje krater i dag åbenbarer en flot udsigt over de omkringliggende landskaber.

Kraterets inderside er bevokset med skov, og blandt de mere eventyrlystne turister er det en yndet sport at klatre ned til søen i kraterets bund og op igen.

Fra vulkankrateret er der ikke langt til et af øens smukkeste syn, som tilmed er stort set fri for turister. Det handler om Tamarind Falls, der består af syv vandfald i forlængelse af hinanden med et samlet fald på 295 meter.

Tebladene plukkes ved håndkraft af kyndige teplukkere. Fold sammen
Læs mere
Foto: MTPA.

Det kræver en firehjulstrækker at komme helt frem til vandfaldene, og udsigtspunktet er derfor ikke helt tæt på. Turen er ikke med på udflugtsfirmaernes ture, så stedet kan være lidt svært at finde, men turen er det hele værd, og ofte vil man få oplevelsen helt for sig selv.

Skibsbyggeri

Selv om dagen er viet til naturens seværdigheder, kan et lille kulturelt indslag anbefales. På Mauritius har man tradition for bygning af skibsmodeller, og i Voiliers de l’Océan kan man på nærmeste hold se, hvordan skibsbyggerne laver deres særdeles detaljerede minikopier af gamle sejlskibe fra det 18. århundrede.

Læs også: Madeiras karneval: Samba på den frodige ø

Den indre del af øens sydvestlige hjørne er hjem for en med danske øjne ganske eksotisk produktion. Her dyrkes der nemlig te, og i området omkring landsbyen Bois Chéri kører man gennem store arealer med grønne tebuske.

Bladene plukkes med håndkraft, og man passerer jævnligt teplukkere, der er i gang med dagens dont. Området har en decideret terute, Route du Thé, og ud over temarker og et temuseum kan man også besøge flere statelige, gamle herregårde fra kolonitiden.

Frodig nationalpark

Dagens hovedattraktion er den højtbeliggende Black River Gorges National Park. Turen op til nationalparken går ad snoede veje gennem et særdeles frodigt landskab. Høje palmer blander sig med farvestrålende blomster, og alverdens eksotiske afgrøder vokser vildt – så som mangoer og avokadoer. Mest imponerende er træerne med jackfruit, hvor hver enkelt frugt kan nå en vægt på op til 50 kg.

Det er en fornøjelse at køre gennem højlandet og betragte omgivelserne, der også indeholder flere udsigtspunkter. Herfra har man et spektakulært vue ned over dele af vestkysten samt de kløfter, som floden Black River gennem tiden har skabt.

Det mest besøgte udsigtspunkt hedder Black River Gorges. Her går man et lille stykke for at komme frem til selve udsigtsplateauet, og undervejs gælder det om at se sig til siderne. Her bor nemlig en lille koloni af aber, og de har vænnet sig så meget til turisterne, at de ganske ugenerte lader sig betragte.

Der dyrkes sukkerrør mange steder på øen, og det transporteres på mange måder. Fold sammen
Læs mere

Mange besøgende i nationalparken stopper for frokost i restauranten Varangue sur Morne, og det kan bestemt anbefales. Ikke fordi maden på nogen måde er uforglemmelig, men fordi restauranten ligger midt i en meget smuk have.

Sjov tobak

Umiddelbart vest for nationalparken passerer man gennem landsbyen Chamarel. Ved første øjekast ligner den så mange andre landsbyer på Mauritius, men ser man nærmere på indbyggerne, er den noget anderledes.

Chamarel er nemlig tilholdssted for rastafarier, og her er da også en hyppig forekomst af mænd med dread locks og hovedbeklædning i rød, gul og grøn. Efter sigende ryges der også en del sjov tobak i byen, og et par af de forbipasserende ser da også ud til at have taget et par hvæs af noget, der er stærkere end Prince Light.

Farverige rastafarier er ikke Chamarels eneste attraktion – tværtimod. Lidt syd for byen ligger der en privat park, hvor man mod en beskeden entré får adgang til to spændende seværdigheder.

Læs også: Kurs mod grønne kyster

Det 83 meter høje Chamarel Falls er øens suverænt flotteste vandfald. Omgivet af palmer og anden grøn vegetation drøner vandet ud over en lodret klippekant, der også delvist er beklædt med grønt. Man kan ikke se, hvor vandet lander, og har derfor ingen anelse om, hvor højt vandfaldet egentligt er. I regntiden, når der er ekstra tryk på vandet, er der tale om ét bredt vandfald, mens der resten af året er to-tre separate tætliggende stråler.

Tæt derpå ligger Chamarel Coloured Earths. Det er et forunderligt stykke land, hvor jorden angiveligt optræder i syv forskellige farver på grund af forskelligt indhold af blandt andet jern og aluminium.

Ved Chamarel Coloured Earths optræder jorden i en stribe forskellige farver. Fold sammen
Læs mere
Foto: MTPA.

Umiddelbart kan det være svært at få øje på syv forskellige farver, men fem-seks er der i hvert fald, og Chamarel Coloured Earths er et ganske interessant geologisk fænomen.

Verdensarvslisten

På hjemturen gør de fleste stop ved et udsigtspunkt med direkte udsigt til Le Morne-halvøen, der udgør områdets sydvestligste hjørne.

Her troner det 556 meter høje bjerg Le Morne Brabant, der i 2008 blev optaget på verdensarvslisten. Det skyldtes bjergets spændende forhistorie som tilholdssted for undvegne slaver.

Da slaveriet blev ophævet i 1835, sendte man budbringere til bjerget for at overbringe den gode nyhed. Men slaverne troede, at de blev jagtet, og mange kastede sig derfor i døden fra bjergets top – hellere det end at blive fanget igen af slavejægere.

Langtfra så dramatisk er der på Le Morne-halvøen i dag, hvor en lækker hvid sandstrand ligger neden for bjerget. Halvøen er et fint lille billede på, hvad der venter besøgende på den eksotiske drømmedestination Mauritius – en frodig natur, dejlige hoteller og skønne Bounty-strande.

Rejseliv var inviteret af rejsebureauet TUI.