Masser af øl til FCK-fans

Ingen løber tør for drikkevarer, når FCK møder Viktoria Plzen i næste Champions League-runde. Plzen er hjemsted for en af verdens mest berømte øl og ligger kun en times kørsel fra Prag, hvor kampen spilles.

Maden er god og solid. Her en traditionel gullasch serveret i et udhulet brød. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flickr.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tjekkiets største ølmærke, Pilsner Urquell, og ditto bilmærke, Skoda, er født i denne lille by - og bor her endnu på trods af deres verdensomspændende succes.

Læs også:
Snup en svømmetur i skummende øl

Men byen kan også sagtens selv trække en fredfyldt miniferie til lavpris og med smuk natur.

Her kan du opleve en skærende kontrast til den pulserende hovedstad Prag, mange af os kender, med dens massevis af fotograferende, masende turister og ivrige gadesælgere.

Nej, må vi så få fred og ro. Pilsen (på tjekkisk: Plzen) er en rigtig lille bøhmisk perle omgivet af ikke færre end fire floder. Bymidten består af lige dele barok-huse, gotiske kirker og provinscharme.

Og så er der lidt mini over det: fra den ene ende af byen til den anden tager det blot en halv time til fods.

Spar en tredjedel
Byens stolthed er Det Store Synagoge, der er Europas største. Skal du se en større, må du til New York eller Jerusalem. Andre klassiske store attraktioner er den gotiske katedral, St. Bartholomew, og rådhuset fra 1559, som er blandt landets smukkeste.

Og så for os danskere: de lave priser på øl og mad. I Pilsen bliver restaurantregningen generelt en tredjedel billigere i forhold til et tilsvarende måltid i Prag.

Maden er solid og klassisk bøhmisk. Knødel, skiver af kartoffelmos og selvfølgelig gullasch. Kål, saltbrød, æggekage og bacon. Og så er der overalt altid masser af pølser i alle varianter, morgen, middag og aften.

En halv liter fadøl af det lokale bryg koster helt ned til 10 kroner, og der er meget at vælge mellem, for Tjekkiet har flere end 1000 slags øl.

Pilsnerens fødested
En af de mest berømte er Pilsner Urquell, som vi aflægger et besøg.

Efter en robust gang lever-knødel på Urquells egen restaurant går turen rundt her på Tjekkiets største bryggeri, hvor flere end 500 ølturister kommer forbi hver dag.

Vi ser blandt andet den bygning, hvor brygmester Josef Groll en oktoberdag i 1842 opfandt den moderne pilsner-øl. Det var en undergæret lagerøl, der var lagret køligt, og som var verdens første gyldne øl. Indtil da havde alt øl været sort eller grumsetbrunt.

Efter en årrække lærte mange andre, blandt andet vor hjemlige brygger Jacobsen, at lure Groll kunsten af.

De nye lyse og lækkert gyldne øl blev en kæmpe succes. Således begyndte Pilsner Urquell at rulle ud på verdens eksportmarkeder og var i 1913 verdens største bryggeri.

I dag, hvor den internationale konkurrence er enorm, er det Tjekkiets største, og øllen kan købes i 50 lande – også Danmark. Vi har desuden Krusevice, Budvar og Staropramen fra Tjekkiet.

Carlsberg og Tuborg og alle andre lyse, lagerpilsnere, er så populære, at den pilsnerske opfindelse fra Pilsen nu findes i to ud af tre øl på verdensplan.

3 oplevelser

Pilsen er noget af en turistmagnet i forhold til sin beskedne størrelse. Det skyldes både selve byen, men også den flotte natur med gode cykelruter, bjerge, hvor man kan vandre, samt skove, hvor man kan dyrke den uofficielle nationalsport: svampeplukning.

Pilsen har også en stor Zoo med en særlig »dinosaur-zoo« og en af Europas største japanske haver (Den største ligger i Wien)

Bøhmen har rige spa-traditioner og lidt nord for Pilsen er der et stort område med både spabade og mange forskellige wellness-muligheder.

Opdateret 5. august 2011

Guide: Fodbold i London