Manilas oversete skatte

Filippinerne er mere end bounty. Hovedstaden Manila har flere seværdigheder, som bestemt er værd at ofre lidt tid på.

Foto: Tenna Schoer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske kirkegård

Hvad: Den amerikanske militærkirkegård
Hvor: McKinley Road i Makati-kvarteret
Hvornår: Man.-søn. kl. 9-17. Entré gratis
Info: abmc.gov/cemeteries/cemeteries/ml.php

Som bølger henover det tætklippede græs marcherer tusindvis af hvide marmorkors gennem horisonten. Enkelte steder bliver de strømlinede rækker afbrudt af sekstakkede stjerner for at mindes de soldater, der havde jødisk baggrund.
Rejselivs udsendte har indledt sin opdagelsesrejse i den filippinske hovedstad Manila på den amerikanske militærkirkegård, hvor 17.202 kors og jødestjerner ikke lader de faldne soldater fra Anden Verdenskrig gå i glemmebogen.

Se også: Filippinernes naturlige vidunder

For mange danskere er Filippinerne lig med hvide badestrande og smukke koralrev i turkisblåt hav, og ofte skynder turisterne sig hastigt videre fra det typisk uundgåelige pitstop i landets hovedstad. Men denne kirkegård er blot en af flere interessante oplevelser, som Manila kan fremvise dem, der vil andet end en eksotisk udgave af Costa del Sol.
Udover den evige fascination i at lede efter navne på soldater med danske rødder på de stenhuggede tavler, bidrager de endeløse rækker af navne på faldne soldater, der aldrig er fundet, til den brogede historie, der har præget det asiatiske ørige gennem hundredvis af år.

Den gamle bydel

Hvad: Den gamle bydel fra kolonitiden
Hvor: I det centrale Manila, nord for Roxas Boulevard

Hvad: Fort Santiago
Hvor: I Intramuros-kvarteret
Hvornår: Man. kl. 13-17, tirs.-søn. kl.  9-18. Voksne 75 pesos (10 kroner), børn 50 pesos (7 kroner)

Hvad: Manila Hotel
Hvor: One Rizal Park, 0913, i Ermita-kvarteret
Hvornår: Lobby-cafeen har åbent døgnet rundt
Info: manila-hotel.com.ph

I 1946 opnåede Filippinerne at få deres frihed som selvstændig stat efter at have været spansk koloni i knap 350 år og under amerikansk styre i godt 50 år. Begge perioder afspejler sig i byens udtryk, når man bevæger sig igennem den forskelligartede metropol, der snor sig langs Manila-bugten.
Et godt eksempel er den indre bydel, Intramuros, hvor ikke kun navnet afslører tiden under spansk magt (oversættes direkte fra spansk til »inden for murene«), men også byggestilen henleder opmærksomheden på de flere hundrede år, hvor spanierne satte deres præg på resten af verden.

Som navnet indikerer, er bydelen omkranset af en mur ud mod resten af byen, mens det nordvestlige hjørne består et fort, Fort Santiago, strategisk placeret, så spanierne kunne overvåge bugten.
I dag er fortet helliget filippinernes store frihedskæmper, José Rizal, idet han tilbragte sine sidste dage i en fængselscelle i fortet.
Gåturen i den gamle bydel slutter i lobbyen på det historiske Manila Hotel med én af de mange smoothies lavet af frisk, eksotisk frugt, som ferien vil vise sig at byde på. En godt syv meter lang drage svøbt i guld og stærke farver overvåger, hvad gæsterne svælger i af lækkerier, og ønsker alle velkommen til det nye kinesiske år i dragens tegn.

Til tonerne fra flyglet i den fjerneste ende af den store foyer bliver en ung brud i lang, hvid silkekjole foreviget sammen med sin lille brudesvend med strithår.
Med fascinerede blikke og tankerne tilbage til kolonitiden nyder vi en let frokost i de klassiske møbler under det dunkle skær fra gigantiske lysekroner, mens vi samler kræfter til næste etape af dagens sightseeing i den filippinske hovedstad.

Den kinesiske kirkegård

Hvor: I La Loma-kvarteret
Hvornår: Man.-søn. kl. 7-17. Entré 100 pesos (13 kroner)

Som mange andre asiatiske lande har også Filippinerne budt tusindvis af kinesere velkommen gennem årene. Det anslås, at godt 10 procent af befolkningen har kinesiske rødder. Næste stop på vores hastige sightseeing-tur gennem byen er derfor den kinesiske kirkegård, der mere driver tankerne i retning af en forladt spøgelsesby end Assistens Kirkegård i København.
Kineserne tror på et liv efter døden og behandler deres afdøde familiemedlemmer derefter.

Vi kommer ind via den sydlige port, hvor en guide straks tilbyder sin service for 500 pesos for en time. Han lover at fortælle os om alle de kuriositeter og myter, denne kirkegård syder af.
Her er det ikke granitsten med små fugle eller hjerter, der passer på de døde, men derimod store huse, der afspejler familiens magt og formue. Portene til de små palæer giver adgang til symboler på de liv, der engang var.
Med pegefingeren rettet mod et hus med et gammel Pepsi-køleskab indeni forklarer guiden, at den afdøde havde en særlig forkærlighed for netop denne sodavand, hvorfor de efterladte jævnligt stiller nye dåser frem.

Enkelte steder er der endda ansat folk til både at holde ukrudtet nede i den omkransende have og fjerne støvet på hylderne indendørs.
Hvert hus, eller gravsted om man vil, fortæller sin egen særlige historie, og det er svært ikke at lade sig suge ind i dette – for os danskere – fremmede univers.
 

Cononut Palace

Hvor: I Cultural Center of the Philippines, Roxas Boulevard
Hvornår:  Ikke adgang for turister

Selv om Filippinerne de senere år er kravlet op ad den økonomiske rangstige i Asien, slår landets fattigdom stadig én hårdt i ansigtet, når man færdes i Manila.
Langs storbyens gader finder tryglende blikke og fremstrakte hænder vej gennem bilernes tonede ruder til turisternes blødende hjerter. På den ene side af bilen trygler en ung kvinde med en baby på hofterne om hjælp til mad. På den anden side mellem rækkerne af ventende biler holder en lille pige beskyttende fast i sin lillebror med den ene hånd og søger efter en skilling med den anden.
Mange filippinere har forladt deres hjemland for at arbejde og sende penge hjem til familien. Alene i Danmark bor der omkring 3.000 filippinerne. De penge, der bliver sendt til hjemlandet, udgør fortsat en betydelig del af den filippinske økonomi.

Landets fattigdom var årsag til, at pave Johannes Paul 2. under sit besøg i 1981 nægtede at bo i det palads, der var bygget i anledning af det fornemme besøg. Det havde simpelthen kostet urimeligt mange penge, mente paven, som i protest lod sig indkvartere et andet sted.
Paladset er stort set udelukkende bygget af træ fra kokospalmer, hvilket har givet det navnet Coconut Palace. Hvor paladset indtil for få år siden blev vist frem for turisters blitzende linser, lægger det i dag vægge til vicepræsidentens kontorer, og det kan derfor nu kun nydes på afstand.
 

The Seafood Market and Restaurant

Hvor: J. Bocobo Street i Ermita-kvarteret
Info: tlf. +63 (2)5214351

Efter et kort dyp i hotellets swimmingpool sætter en af byens utroligt billige taxaer os af på en lille gade, der ligger badet i farvestrålende reklameskilte. Store, grønne bogstaver på facaden skriger til de forbipasserende, at her ligger Seafood Market and Restaurant, hvor der ikke blot venter et måltid garneret af gastronomiske lækkerier, men også en oplevelse af de sjældne.

Restauranten er på trods af sit skarpe ovenlys hyggeligt dekoreret som et fransk marked med fisk og skaldyr under de grønne markiser. Servitricen finder en indkøbsvogn frem og guider os gennem det imponerende udvalg af friske delikatesser fra havet.
En overdimensioneret hummer klædt som en kamæleon stirrer med sine prikkende øjne gennem akvariet og prøver at skræmme de sultne gæster til at springe den over ved dette måltid og i stedet gå videre til dens lidelsesfæller. På de næste rækker konkurrerer lange, tykke rejer om, hvilken er størst. Selv den mindste får de frosne hjemme fra supermarkedet til at ligne tissemyrer. Videre på den kolde is ligger noget nær alt, hvad en sulten mave med forkærlighed for havets spiselige glæder kan drømme om.

De udvalgte rejer, kammuslinger, blue marlin-bøffer og blæksprutter ryger nonchalant op i indkøbsvognen for til sidst at få selskab af nogle asparges, tomater, agurker, mangofrugter og en humpel vandmelon, der sammen med ris skal udgøre middagen denne lørdag aften. Det hele bliver slået ind på kasseapparatet, inden vi med dessiner til tilberedningen lader servitricen føre det hele ud i det åbne køkken til kokkene.

Restaurantens grønternede borde bliver hurtigt fyldt op af lokale filippinere og enkelte andre turister, mens de enkelt, men absolut veltilberedte retter lander foran os i en lind strøm. Sammen med den lokalbryggede San Miguel-øl skyller vi en overkommelig regning på godt 100 kroner pr person ned sammen med de mange indtryk fra Manila.

Se også: Magisk tropeparadis