Mange har ikke råd til ferie

Mange danskere sætter ferieambitionerne for højt og har ikke råd til at holde ferie. Derfor tilbyder flere selskaber deres kunder et års rentefrit lån, så de kan komme afsted på drømmerejsen.

03REJFOTO-150811.jpg
Hvis man ikke har råd til ferie i udlandet, må man tage på cykeltur i Danmark. Ferieambitionerne skal passe med privatøkonomien. Foto: Niclas Jessen
Læs mere
Fold sammen

Et tilbud hos rejseselskabet EasyTours lyder sådan: “Rejs nu, betal senere – helt uden omkostninger.” Firmaet er ikke det eneste, der tilbyder danskere at købe en ferie på afbetaling, hvis det kniber med at finde pengene andetsteds. Og det gør det for mere end hver femte dansker.

I en undersøgelse, foretaget af rejsevirksomheden Expedia.dk, svarer 22 pct. af de danske respondenter, at de ikke bruger alle deres feriedage, fordi de ikke har råd til at holde ferie.

Selvom ferien er en stor udgiftpost i budgettet, mener seniorøkonom i Forbrugerrådet TÆNK, Morten Bruun Pedersen, at der er en enkel forklaring på, at hver femte dansker oplever, at de mangler penge til at rejse til fjerne destinationer.

»Jeg vil vove den påstand, at man kan holde ferie, uanset hvordan budgettet ser ud. Så det tyder på, at ferieambitionerne hos nogle danskere ikke står mål med den økonomiske formåen,« siger han.

En undersøgelse fra Momondo viser desuden, at 35 pct. af danskerne slet ikke sparer op til deres ferie. Og det kommer ikke bag på Morten Bruun Pedersen.

»Min erfaring er, at mange ikke sparer op, og at rigtig meget ferie er lånebaseret enten gennem kassekreditten eller et banklån. Det gælder også for helt almindelige danskere, der ellers har styr på økonomien,« siger han.

Rejseselskabet BravoTours er et af de danske selskaber, der tilbyder kunderne et års rentefrit lån for at kunne komme afsted på drømmerejsen. Selskabets administrerende direktør, Peder Hornshøj, kalder løsningen for et alternativt tilbud til kunder, der mangler en midlertidig løsning.

»Det er sjældent, at hele ferien bliver finansieret gennem vores lånetilbud. Men nogle kunder mangler lige det sidste for at kunne komme afsted og få den ekstra kvalitet, de ønsker,« siger han og forklarer, at jo tættere på sommerferien, des flere tager imod tilbuddet om en afbetalingsordning.

»Vi synes, at vores tilbud er fair, og man bliver ikke flået. Men selvfølgelig skal man tænke sig om, inden man låner penge,« siger Peder Hornshøj.

Læs også http://www.b.dk/rejseliv/valencias-groenne-aandehul

I Forbrugerrådet TÆNK advarer Morten Bruun Pedersen da også mod, at finansiere ferien for lånte penge.

»Generelt vil jeg sige, at det er en dårlig idé at låne penge til ferien uanset låneaftalen. Det er som regel en dyr måde at være forbruger på, og man risikerer at opbygge gæld. For hvis man ikke kunne spare penge op inden ferien, hvodan er det så muligt at betale 2.000 kr. af om måneden, efter at man er kommet hjem? Pengene dumper jo ikke ned fra himlen,« siger han og kalder mange danskere for ‘overoptimistiske’, når det kommer til ferieøkonomien.

Derfor er hans råd simple: spar op til ferien, og vær realistik omkring, hvilken slags ferie man har råd til.

»Og så er der jo mange andre og billigere måder at holde ferie på end at tage på charter eller rejse til Sydøstasien,« fastslår seniorøkonomen.