Malaria eller myggemidler?

Hvad er værst? Herhjemme er myndighederne tilsyneladende ikke i tvivl - der er midlerne.

Foto: Colourbox.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når en dansk myg går til angreb og stikker snablen i sit offer, er skaden for langt de fleste mere i den generende kategori.

Når en afrikansk myg gør det samme, kan det derimod være et dræbende stik. Myggen kan være bærer af malariaparasitter - en sygdom, der i værste fald kan medføre døden.

Salg af DEET-myggemidler forbudt
Men det gør ikke indtryk for miljømyndighederne. De forbyder salget af de mest effektive myggemidler - dem må man f.eks. til Sverige for at købe. Og nu senest har Miljøstyrelsen forbudt salget af de imprægnerede myggenet, der beskytter mod malaria.

Statens Seruminstitut og Rigshospitalet har ellers solgt de effektive myggenet, som anbetales kraftigt af FNs verdenssundhedsorganisation WHO. Nettene er et af de bedste midler til at forebygge sygdommen.

Imidlertid er nettene imprægneret med Permethrin, som er på listen over sundhedsfarlige stoffer. Derfor er de også på EUs biocid-direktiv, og kan dermed hverken godkendes eller sælges i EU, hvorfor Miljøstyrelsen i Danmark stopper salget.

"Forbudet er absurd"
Det agter tropemediciner og overlæge Søren Thybo fra Rigshospitalets Epidemiklinik imidlertid ikke at rette sig efter.
Han kalder forbudet for absurd og vil fortsat at sælge nettene som forebyggelse til danskere på vej til malaria-befængte områder, siger han til Jyllandsposten.

Hvis nettene overhovedet skulle skade nogen, vil det være marginalt i forhold til den gavn, de gør, understreger han