Mæslinger kan ødelægge din ferie

Et mæslingeudbrud i Europa kan have stor betydning for årets sommerferieplaner.

Der er øget risiko for at blive smittet med mæslinger i Europa denne sommer. Foto: Dave Haygarth Fold sammen
Læs mere

Flere lande i Europa er ramt af mæslingeudbrud, og det kan have stor betydning for planlægningen af årets sommerferie.

Både Italien, Frankrig og Tyskland, der er blandt danskernes favoritdestinationer, når det gælder sommerferien, er ramt af mæslingeudbrud. Derfor er det en god ide at få tjekket vaccinationskortet – hvad enten du er voksen eller barn. Det vurderer assistanceorganisationen SOS International, der fungerer som alarmcentral for danskerne, når de er ude at rejse. For bliver du – eller dit barn – smittet med mæslinger, når I er på ferie, kan det betyde en udelukkelse fra flyet og i værste fald isolation på hospitalet.

»Ifølge luftfartsreglerne må man ikke flyve med en smitsom sygdom, og vi ser jævnligt rejsende, som bliver afvist ved gaten, fordi de er synligt syge. Det vil også ske, hvis man har mæslinger, der er en meget synlig og særdeles smitsom infektionssygdom. Stiger man om bord på et fly med mæslinger, vil man kunne smitte stort set alle ikke-vaccinerede passagerer om bord,« forklarer SOS Internationals cheflæge, Mikael Fotopoulos.

I Europa er der ifølge Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme registreret mere end 4.000 tilfælde af mæslinger inden for de seneste 12 måneder – hvoraf Rumænien har haft det største udbrud. Derfor råder Statens Serum Institut til, at man lader både sig selv og sit barn vaccinere – i tilfælde af at man ikke er blevet det tidligere – hvis man skal til et land, hvor der er mæslinger.