Mærk suset på Anfield Road

Premier League sæsonen 2011/2012 er netop skudt i gang. Tag med vennerne på en rejse ind i den hæderkronede engelsk fodboldkultur.

Efter en skuffende sæson 2010-2011 er optimismen vendt tilbage på tilskuerrækkerne på Liverpool F.C.s stadion, Anfield Road. Ikke mindst har manager Kenny Dalglishs »hjemkomst« givet fansene håb om nye stjernestunder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Det er, så det løber koldt ned ad ryggen på én – uanset om man har et bankende Liverpool hjerte eller ej.

Guide: Fodbold i London

Når Liverpool F.C.’s fans bryder ud i sang og sender den legendariske »You’ll never walk alone« ud over spillerne på Anfield Roads græstæppe, skal selv de mest professionelle blandt modstandernes spillere mande sig op.

Det er et rørende på én gang tragisk erindrende og fremadskuende øjeblik, hvor klubbens tabte helte – særligt de 96 tilskueree, der døde ved ulykken på Hillsborough under FA Cup-semifinalen mod Sheffield i 1989 – mindes og hyldes, og alle fans, spillere og folk omkring klubben får vished for, at man som søn af L.F.C. aldrig vil være alene.

Lever og ånder fodbold
Mange modstanderhold og deres fans misunder passionen og de mange sange, som Liverpool-fansene – ikke mindst på endetribunen The Kop, hvor de mest hardcore fans står – har at diske op med.

Og det med god grund, for repertoiret ér stort, og det er ikke bare »lålålålå«, som i FCK og Brøndby, men reelle sange som »Poor Scouser Tommy«, »Fields of Anfield Road« og »Liverbird Upon My Chest«.

Slagsangene, den angrebsivrige fodbold, og det at man lever og ånder fodbold i en by som Liverpool, gør det til en oplevelse af de store for en flok drenge i alle aldre at vælge se bold her.

Hvilken kamp, det måtte være, er for så vidt ligegyldigt, men der er kampe med større gnist end andre, både blandt publikum og spillere, men også alle de små kampe skal vindes.

»Little fat bastard«
De væsentligste er naturligvis »lokalopgørene« mod bysbørnene fra Everton, der holder til en spytklat fra Anfield Road, og Manchester United, der ligger 50 km nede af motorvejen M65.

United ikke mindst, fordi en af klubbens største stjerner er den tidligere Everton-dreng Wayne Rooney, som på Anfield tiltales »little fat bastard«.

Sammen med kampene mod topholdene Chelsea og Arsenal er de dog svære at få billet til, men vil man det ultimative Anfield-scenarie ér det de to kampe, det handler om, og så er prisen selvføgelig anderledes acceptabel.

I denne sæson er hjemmebanekampen mod Manchester United sat til den 16. oktober og mod Everton 26 februar.

Fanshop og pub-besøg
Skal I have en tur ud af det, ankommer I til Liverpool tidligt på dagen inden kampen.
I forsyner jer med friske fantrøjer eller andet gear i Fanshoppen i midtbyen, spiser eventuelt frokost og får en pint på L.F.C. spilleren Jamie Carraghers pub, Cafe Sports England.

Derfra tager I til Anfield Road og får rundvisning på stadion (bookes på klubbens hjemmeside. Bemærk: ingen ture på kampdagen!)
Glem ikke et besøg på stadionmuseet, hvor klubbens mange legender og triumfer hyldes, og historien fortælles.
Ikke mindst den om »Miraklet i Istanbul«, hvor Liverpool i 2005 tog Champions League-trofæet ved at besejre AC Milan, der ellers var foran 3-0 efter første halvleg.

Fodboldsnak med de lokale
Så er I klar, og derefter er det bare at lade op til kamp med lidt god aftensmad, få et par pints og en snak om fodbold på en af byens pubs, hvor stemningen før morgendagens kamp summer.

De indfødte, scouses, er friske på en fodboldsnak, selv om du er udenbys fra, for holder du med Liverpool, er du en af dem. Og nævner I en af klubbens store danske sønner, Jan Mølby eller den nuværende (Daniel) Agger the Dagger, får I et venskabeligt klap på skulderen som tak for den gave, I som danskere har givet klubben.

Timerne op til kampen tilbringer I på en af pubberne ved stadion, hvor I også skal være tidligt på plads for at mærke stemingen.

Optimismen er tilbage
De seneste sæsoner har været svære for Liverpool, og det har styrket sammenholdet i klubben, men med nye klubejere og den tidligere storspiller og træner Kenny Dalglish – a.k.a. King Kenny – ved roret blev sidste sæson med en 6. plads mindre slem end den tegnede sig ved juletide.

Det har fået  optimismen og troen på at genvinde tidligere tiders storhed tilbage, og det gør det til det rigtige tidspunkt at mærke suset og se Liverpool F.C. spille en af sine måske sidste sæsoner på det nuværende gamle, særprægede stadion, Anfield Road.
 

Mad & drikke

Cafe Sports England i Stanley Street
LFC-spilleren Jamie Carragher har en af byens populære sportspubber med servering af klassisk engelsk pubmad og pizza. Før eller efter indkøbsturen til L.F.C.-shoppen i midtbyen er den værd at besøge for en frokost og et par pints, mens man ser et par af rundens øvrige kampe på en af de mange fladskærme. 

The Restaurant Bar & Grill i Brunswick Street
Skal der være stil, gode bøffer og cocktails over aftenen, så er The Restaurant Bar & Grill i Halifax House det helt rigtige sted at tage drengene hen, men lad de røde trøjer blive hjemme og træk i det mere mondæne. Stedet har stil, og det er ikke billigt, men heller ikke overdrevent dyrt. Restauranten ligger i et gammelt banklokale, hvor der er en stor cocktailbar i midten af rummet. Det er super mad og helt forrygende cocktails. Bestil bord i forvejen på therestaurantbarandgrill.co.uk
 

Klassiske Liverpool-pubs

The Albert, Anfield Road
Så kommer man ikke tættere på stadion. En klassisk og gammel fan-pub ved indgangen til stadion, hvor der synges sange og drikkes pints i timerne op til kampen. Stemningen er høj.

The Sandon/Dobbs Bar, Oakfield Road.
The Sandon er i dag hotel, men var op til 1892 stedet, hvor Everton-fans mødtes inden kamp, dergang de holdt til på Anfield. Da Liverpool FC blev etableret i 1892, flyttede Everton til Goodison Park og stedet blev overtaget af Liverpool-fans. The Sandon har også pub’en Dobbs Bar, hvor man kan nyde en pint og se optakt på tv-skærme inden kampen.

Aldos Place, Victoria Street
Den tidligere LFC-spiller John Aldrigde har sin egen pub, hvor man kan se sport på storskærm og få nogle gode pints. 

Læs også: Øl, fodbold og hornmusik