Madguide: 5 europæiske storbyer

Rejseliv.dk guider til mad for både den store og den lille pengepung i fem storbyer i London, Rom, Paris, Berlin og Stockholm.

Foto: Scanpix

1. London

Dyr
Hvad:
Alain Ducasse
Hvor: Park Lane, Mayfair
Restauranten i Dorchester Hotel har fået tre Michelin-stjerner igen i år. Bærer chefkokkens havn, den sydfranske bondesøn, der er kåret verdens bedste »Chef« og står bag en række top-restauranter verden over. Åbnede  i London i 2007. Tip:  Til frokost kan man få tre retter, to glas vin plus kaffe for ca. 430 kr.
alain-ducasse.com

Billig
Hvad:
Little Bay
Hvor: Farnington Road 171, City
Restauranten serverer europæisk mad, fra grillet lam over andebryst til vegetarlasagne. Indtil kl. 19 er prisen for en hovedret ca. 55 kr., derefter 75 kr. Ind imellem slettes priserne på menukortet, og gæsterne  vurdere selv, hvad de vil betale. Alternativ og humoristisk indretning med hjemmelavede lampeskærme og små alkover.
littlebay.co.uk/london

2.  Rom

Dyr
Hvad: La Pergula
Hvor: Via Alberto Cadlolo 101, Monte Mario
Byens og måske hele Italiens bedste restaurant. I hvert fald Roms eneste med tre Michelin-stjerner.  Også kendt for sin vinkælder med over 53.000 flasker og en vandmenu med valg mellem 29 forskellige mærker. Restauranten i hotel Rome Cavaleri, er åben for middag tirsdag til søndag.
romecavalieri.com

Billig
Hvad:  La Mucca Bischera
Hvor:  Via Delgi Equi 56, San Lorenzo
Rustik, enkelt restaurant med rødternede duge på bordet - og så lige en twist: en stor plettet ko i krammedyr-version sidder i en stol og holder på menukortene – i ungdomskvarteret San Lorenzo. Mindre udendørs afdeling mellem fortov og gade.  Klassiske italienske retter - dog ingen buschetta og pizza til frokost – men masser af pasta.
muccabischera.com

3. Berlin

Dyr
Hvad: Hugos Restaurant
Hvor: Budapester Straße 2
Dyre restauranter er ofte begavet med mere end bare god mad. Her fra 14. etage af hotel Intercontinental Berliner er det udsigten ud over Tiergarten. Satser på kulinariske oplevelser af høj kvalitet, så forvent det uventede. Specialiteten er 10-retters tasting-menu til 1.100 kr. Har en Michelin-stjerne
hugos-restaurant.de

Billig
Hvad: Monsieur Vuong
Hvor: Alte Schönhauser Str. 46
Vietnamesisk mad på højt plan, men til billige penge. Det er der mange, der har fundet ud af. Regn med kø uanset tidspunktet.  Man kan ikke bestille bord. Menukortet er ikke stort, så når man får bord går det superhurtigt. Gå ikke glip af de friskpressede juicer eller milkshakes, f.eks. mango og kokos. Hovedret ca. 60 kr.
monsieurvuong.de
 

4. Paris

Dyr
Hvad: Le Jules Verne
Hvor:  Avenue Gustave Eiffel
Restauranten i Eiffeltårnet ligger i 125 meters højde og har en enestående udsigt over Paris’ tage. Mesterkokken Alain Ducasse er sammen med den yngre kok Pascal Féraud ansvarlig for den gastronomiske linje. De sæsonbestemte aftenmenuer på seks retter koster ca. 1.500 kr. 
lejulesverne-paris.com

Billig
Hvad: L’As du Falafel
Hvor: Rue des Rosiers 34
Byens mest populære falafelsted ligger midt i det jødiske kvarter Marais. Den brostensbelagte gågade er smal og dunkel, og der er mindst fem steder, der reklamerer med at have »verdens bedste falafel«. Men målt efter længden af køerne, er de bedst hos L’As du Falafel.  Og det er også til falafeljointen med den karakteristiske grønne facade , at madentusiaster fra hele verden valfarter.

5. Stockholm

Dyr
Hvad: Mathias Dahlgrens Matsalen
Hvor: Södra Blasieholmshamnen 6
En af de mest kendte restauranter i byen smukt beliggende i Gran Hotel med udsigt over floden til det kongelige slot. Matsalen fik igen i år sine to Michelin-stjerner.  Menuerne tager afsæt i de bedste svenske råvarer. Der er plads til 38 gæster og åbent for middag tirsdag-lørdag.
mdghs.com

Billig
Hvad: Stora Gungan
Hvor: Skansen, Djurgården
Er man på udflugt på øen Djurgården, der huser både frilandsmuseum, Vasa-museet og forlystelsespark, er restauranten Stora Gungan en middags-mulighed.  En skæg lille restaurant med typisk svensk landkøkken og god udsigt over Gamla Stan fra terrassen.  Åbningstiderne varierer efter sæsonen.
storagungan.se

Tips er hentet fra rejseliv.dk’s storbyguides, der kan købes på: bt.dk/plus/rejser/guides

Læs også: Gratis guides verden rundt