Madglæder i Montpellier

I Montpellier kan man gå i Noma-kokken René Redzepis fodspor på madkurser på restaurant Le Jardin des Sens. Men den sydfranske by byder også på mange andre spændende oplevelser omkring mad og vin.

De verdensberømte kokke-tvillingebrødre Jacques og Laurent Pourcel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bugner af gode råvarer både til lands og til vands i Languedoc-Roussillon, der tilmed er Frankrigs største vindistrikt.

Næste: Middelhavslandendes krydderier

Alligevel har regionen aldrig været kendt som et gourmetområde. Men i den smukke, gamle regionshovedstad, Montpellier, der oser af historie og vrimler med kulturelle tilbud, har de verdensberømte kokke-tvillingebrødre Jacques og Laurent Pourcel sat et stærkt præg på byens kulinariske tilbud med deres forskellige restauranter i varieret prisniveau.

Det er netop på deres ældste restaurant, Le Jardin des Sens, der åbnede i 1988, og som i dag har to Michelin-stjerner, at danske Nomas superkok René Redzepi blev uddannet i 1998, inden han rejste videre til El Bulli i Spanien. Og kommer man til Montpellier og skulle have lyst til at følge bare en smule i René Redzepis fodspor og få et indblik i tilberedelsen af Middelhavsområdets mange skønne, lokale råvarer, ja, så er der faktisk mulighed for det. Tilmed helt forskånet for kokkekrig for fuld udblæsning. Man skal bare i god tid melde sig på et af Le Jardin des Sens’ både hyggelige og lærerige madkurser, Atelier de Cuisine, der varer tre timer og er åbne for alle og enhver, såvel lokale som turister.

Kurserne foregår i et lille køkken-atelier lige over for Le Jardin des Sens’ meget diskret udseende bygning i avenue Saint-Lazare, der foruden den tostjernede restaurant også huser Pourcel-brødrenes firstjernede luksushotel, hvor mange franske musikere, sangere og skuespillere – inklusive husvennen Gérard Depardieu – ynder at bo, og hvor også Dalai Lama har været indlogeret.

Det er som regel ikke Pourcel-brødrene selv, men en af deres køkkenchefer, der står for Atelier de Cuisine, hvor omkring 10 personer kan deltage. Selv om det hele foregår på fransk, kan man godt følge med uden de store franskkundskaber, da det først og fremmest handler om at kigge på, inden man til slut sætter sig til bords sammen med hele sit hold og smager på de delikate retter.
Typisk er Atelier de Cuisine tematisk anlagt, for eksempel omkring regionens blå fisk som sardiner, ansjoser og makrel, regionale skaldyr og patéer eller eksempelvis årstidens grøntsager.

Rejseliv.dk tjekkede ind til et kursus med temaet tomater hos køkkenchefen Francis Navarre og hans medhjælper Erwan Narsama, der viste, hvordan et væld af forskellige økologisk dyrkede tomatsorter i alle størrelser og farver kan forvandles til blandt andet raffineret tomatgelé, tomattatar, tærte af tun og gule ananastomater samt tomatsorbet.

Er man ligeglad med selve kokkereringen i køkkenet, er der nok af muligheder for at komme til at smage på Pourcel-brødrenes gastronomi i både Montpellier og omegn.
Lige bagved kursus-atelieret ligger for eksempel restauranten La Compagnie des Comptoirs, som man træder ind til gennem en stor asiatisk træport fra avenue François Delmas. Brødrene åbnede stedet for ti år siden som et billigere og godt alternativ til Le Jardin des Sens.

Montpelliers kendte kunstmuseum Musée Fabre, der ligger lige ud til byens skønne Esplanade mellem den gamle Opéra Comédie og den nye Opéra Berlioz, har brødrene Pourcel også en finger med i spillet. For de står bag museets glimrende restaurant, Insensé, med åben terrasse ved museets indgang, hvor man kan spise både til frokost og aften, men også bare nyde en drink eller en kop kaffe. Og selvfølgelig må man ikke snyde sig selv for et besøg på det nyligt ombyggede Musée Fabre, der foruden en fin samling af spanske, italienske og flamske malere rummer en række kendte franske værker af blandt andre Gustave Courbet og Eugène Delacroix samt en hel sal helliget Pierre Soulages.

Næste: Middelhavslandendes krydderier