Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Lufthavnens brandslukningskøretøjer er på plads, da vi lægger an til landing på den lille Atlanterhavsø Porto Santo ikke langt fra Madeira. Heldigvis ikke, fordi flyet har problemer, eller der på anden måde er fare på færde. Men fordi der er fest på den lille ø, hvor folkedansere og –musikere, borgmester og honoratiores er på plads for at byde os velkommen.
Da vi ruller ind mod den lille lufthavnsbygning, sender brandslukningskøretøjerne fontæner af vand mod os og danner på den måde en hel æresport for det godt fyldte fly fra DAT, Danish Air Transport, med blandt andre masser af rejsebureaufolk – og BT Rejser – på jomfruturen, som indvarsler, at to af Danmarks mellemstore charterbureauer fra årsskiftet 2016 begynder at sende turister til øen.
Kendt af Madeira-rejsende
Porto Santo er næppe kendt af ret mange danskere, om end en del Madeira-turister kender den lille ø fra en-dagsture. Lidt på samme måde, som hvis man ferierer på Bornholm og tager på besøg på Christiansø.
Ikke mindst én ting husker de besøgende Porto Santo for; nemlig at øen – modsat Madeira – har en aldeles fantastisk strand.
Ni kilometer lang, majestætisk bred og med lækkert gyldent sand byder Praia Dourada sig til. Stranden er øens altdominerende trækplaster, selvom atlanterhavsbølgerne ikke just er børnevenlige.
Men faktisk er det slet ikke stranden men helt andre aktiviteter, som to af Danmarks charterrejsebureauer, Primo Tours og FolkeFerie, slår på tromme for, når de sidst på vinteren og i det tidlige forår skal fylde to ugentlige fly fra henholdsvis Billund og København til den lille portugisiske ø tæt ved det afrikanske kontinent.
La Santa Sport light
Selvom vejret er mildt om vinteren på Porto Santo med 19 grader som gennemsnit i årets første måneder – og dermed jo ikke langt fra dansk middelsommer-temperaturer – så er det ikke som badeferiedestination, men først og fremmest aktivitetsferiemål, øen sælges.
Golf, tennis, spa, samt gode vandre- og cykelmuligheder fremhæves som de aktiviteter, der gør, at Primo Tours’ direktør, Bjarke Hansen, kalder det nye feriemål for et »La Santa Sport light-tilbud«.
Da det samtidig sker til favorable introduktionspriser, og aktiviteterne stort set alle er gratis eller inkluderet i prisen (FolkeFerie reklamerer med gratis aktiviteter, og Primo Tours med et Ø-All InClusive-produkt, som forekommer stort set identisk), synes Porto Santo da også at have rimelige muligheder for at byde vintertrætte danskere op til dans.
Også selvom vi ved ankomsten på besigtigelsesturen i oktober udover æresport og musik med mere mødes af lokale journalister fra Madeira, der har svært ved at tro, at Porto Santo, der ikke tidligere har haft vinterturisme af betydning, fra sidst i januar pludselig vil få besøg af fyldte fly fra Danmark.
Normalt sover øen da også Tornerosesøvn i vinterhalvåret. Men det skal altså nu være slut med Primo Tours’ og FolkeFeries initiativ.
Kamp om nye rejsemål
Charterbureauerne ligger i evig kamp om at kunne præsentere nyheder til de rejselystne danskere, og specielt når det gælder vintersæsonen, er det efterhånden meget svært at finde nye mulige rejsemål indenfor de 4-5 timers flyvning, der tids- og prismæssigt for mange er smertegrænsen, når der skal stå høj himmel og sol på ferieskemaet.
»På de præmisser er det svært at finde en ny vinterdestination, ikke mindst med den uro og de problemer, der hersker i Mellemøsten og Nordafrika. Men vi er faldet for Porto Santo, og selvom øen aldrig tidligere er lykkedes med at tiltrække vinterturister i større tal, skal det nu være,« forklarer Bjarke Hansen optimistisk.
Og der er skulderklap og politisk opbakning fra højeste sted til projektet.
For første gang i næsten 30 år besøgte en portugisisk premierminister Porto Santo i år – tilfældigvis samtidig med Bjarke Hansen, og det lykkedes Primo Tours-direktøren at få regeringschefen Pedro Passos Coelho på tomandshånd og præsentere idéen.
Han blev så begejstret, at det efterfølgende var nemt også at overbevise lokale politikere, turismefolk, restaurant- og hotelejere med flere om, at i stedet for fremover at lukke eller køre for minimal kraft om vinteren, skal man holde øen åben året rundt.
Gratis golfbane
Da turisme er de små 5.000 indbyggeres noget nær eneste indtægtskilde, er det danske charterinitiativ selvfølgelig af vital betydning.
Og nu er det store spørgsmål så blot, om Primo Tours og FolkeFerie, der finder deres kunder henholdsvis vest og øst for Storebælt, kan få kunder nok til at fylde to ugentlige fly.
Ifølge de to bureauer er salget begyndt rigtig flot. Og ikke mindst golfturisterne er, ifølge Trine Krüger Bodholdt, produktchef hos FolkeFerie, strømmet til. Det er selvfølgelig muligheden for en hel uges gratis golf-fee, og så en aldeles glimrende bane, der trækker.
Porto Santo Golfe er designet af golflegenden Severino Ballesteros og fejler bestemt ikke noget – det gør heller ikke faciliteterne i øvrigt eller det fine klubhus med glimrende restaurant.
Ved indgangen viser en stor montre imidlertid, at ikke alt er gået, som man drømte om.
Det seneste 10-års økonomiske krise har naturligvis også ramt Portugal og Porto Santo, og selvom banen blev anlagt som planlagt, blev resten af det store projekt med hundreder af ferieboliger med mere aldrig til noget. Dét, der ellers netop skulle have været med til at give øens turisme tiltrængte nye muligheder.
Andre steder er øens udvikling også gået lidt skævt. Et beachvolleystadion og en sportshal – begge med plads til tusindvis af tilskuere – på en ø med under 5.000 indbyggere kalder vel i bedste fald på smilet.
Begejstrede golfspillere
Smil er der da heldigvis også masser af, da jomfruturens golfspillere vender retur efter mødet med de 18 huller. (Krav: handicap 36 eller bedre. En tilhørende 9-hullers par 3-bane er åben for alle).
Nogle snakker begejstret om udsigten over havet på første del af banen, andre om udfordrende bunkers og andre igen om de huller, der ligger næsten faretruende tæt på stejle klipper, og generelt er tilfredsheden med banen høj.
Der er da heller ingen tvivl om at mange af de gæster, som Primo Tours og FolkeFerie sender til Porto Santo, kommer til at bruge meget tid på golfbanen, sikkert også forholdsmæssigt mere end man ville bruge på andre feriemål.
For så meget mere er der heller ikke at opleve, nu vintermånederne og det tidligste forår næppe byder på mange stranddage.
Øen er blot 11 km lang og seks km bred, og alt efter temperament og interesser kan de beskedne udfoldelsesmuligheder jo både være en fordel og ulempe.
Sikkert er det i hvert fald, at man ikke behøver stresse for at nå alle seværdigheder, ligesom kreditkortet næppe kommer til at gløde med de ganske få shoppingmuligheder, der findes i den lille hovedby Vila Balera.
Her kom Columbus først!
I bil klares de fleste seværdigheder nemt på en enkelt dag, og hverken vandrestier eller cykelruter er af en længde, der kræver forudgående træning. Til gengæld er de på ingen måde uinteressante, og udsigtspunkterne er mange og aldeles smukke.
Modsat Madeira er Porto Santo med den vulkanske fortid ret gold og har trods sin beskedne størrelse både ørken og småbjerge at byde på. Geologisk er den interessant, og de okkergule bjergsider viser millioner af års historie for det trænede øje.
Ørkenlandskabet ved Fonte Areia er tidligere havbund og ikke mindst interessant på grund af de mange forstenede koraller, der ligger her, og et must see er også »orgelpiberne« ved Anna Ferrira Peak, dannet i forbindelse med den langsomme nedkøling af magmaen inde i selve den vulkanske kegle.
Nok et sted kræver vel nok besøg under rejsen til Porto Santo, nemlig Museu-Casa de Colombo, og ja – rigtig gættet – et museum til ære for Christoffer Columbus. Endda indrettet i selvsamme hus, man formoder, han boede i under sit ophold på øen for over 500 år siden.
Museet er ikke vanvittigt interessant, og oplysningerne om den store opdagelsesrejsende noget svære at blive klog på. Museets ihærdige nye guide, Nelia Silva, slår dog fast, at Columbus fandt sin hustru på Porto Santo, boede her fra 1478 og to år frem og elskede øen.
Det gør hun også selv, og hun er sikker på, at det kommer de forhåbentligt mange nye danske gæster også til.
BT Rejser var inviteret til Porto Santo af Primo Tours og FolkeFerie.dk