Madeiras karneval: Samba på den frodige ø

Sambarytmer fylder den lune aftenluft, og projektører sætter spot på de kostumeklædte kroppe og pyntede vogne. Træer og palmer er iklædt lyskæder, en tætpakket skare af tilskuere står skulder ved skulder og beundrer karnevalsoptoget på havnepromenaden. Karnevallet på Madeira stimulerer alle sanser i en grad, så det er umuligt at holde hofterne i ro.

25REJKARNEVAL-154812.jpg
Funchal bugner af blomster i grøftekanter, på havnefronten, i parker og botaniske haver – og på gaden er der de flotteste kjoler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Britt-Marie Sohlström

Det er lørdag aften i februar i karnevalsugen på Madeira, klokken har passeret 22, og det enorme optog med over tusinde sambaklædte dansere indtager havnefronten fra vest mod øst. Karnevallet bliver fejret på hele vulkanøen i Atlanterhavet, men hovedbyen Funchal fører an med det prangende hovedoptog, der tiltrækker sambagrupper fra hele øen.

Karnevallet på Madeira varer en uge, hvor den frodige ø markerer overgangen fra vinter til forår. Festlighederne starter hvert år på øens nordlige kyst i landsbyen Santana, der er mest kendt for de hvide, blå og røde A-huse med stråtag ned til jorden på begge sider. Karnevallet fortsætter rundt omkring på den grønne ø, men de største optog foregår i Funchal.

Vi ankommer til Funchal om fredagen og begiver os ud i byen, hvor en stor del af folk på gaden er udklædt i pangfarvede outfits. Efter en times slentren omkring i gaderne når vi byens hovedgade Avenida Arriaga, der er en bred promenade belagt med sort basalt og hvide kalksten i varierende mønstre. Promenaden har en allé af jacarandatræer, og trafikken løber langs promenaden, hvor taxaer holder parat langs fortovet.

Kvindernes kostumer varierer fra glitrende bikinier til kjoler i et overdådigt omfang. Fold sammen
Læs mere

Vi finder et ledigt bord ved Café Ritz, hvor smukke, blå-hvide azulejos-kaler pryder facaden. Funchal er et overflødighedshorn af udklædte sambadansere i alle aldre: Fra småpiger i prinsesselignende outfits til oldinge i kreative kostumer. Mens vi nyder kaffen, passerer børnenes karnevalsoptog og senere optoget, der er for alle aldre, hvor selv de mest rynkede og krumryggede følger strømmen og vrikker hofterne til trommernes taktfaste rytmer. Humøret er højt, himlen blå, og gaderne fyldt med farver og sambarytmer, lige hvad vi trænger til efter et par ganske grå måneder i Danmarks vinter.

Funchal i farver

Funchal bugner af blomster i grøftekanter, på havnefronten, i parker og botaniske haver. Derfor forventer jeg også et enormt blomsterhav på byens marked Mercado dos Lavradores, men må nøjes med et par stande med et udvalg af øens eksotiske blomster. Til gengæld har markedet et imponerende udvalg af frugt, grønt, krydderier, nødder, fisk og kunsthåndværk. Specielt udbuddet af frugter, både tørrede og friske i alle former og farver, er overvældende og udvider mit allerede ret brede frugtrepertoire med nye, farvefulde varianter.

Læs også: Mexicos hippe bohemeparadis

Karnevallet i Funchal føjer en helt ny dimension til den allerede farverige by. Byen er fyldt til randen i anledning af karnevallet. Vi går ned på havnefronten, hvor stier med rød belægning snor sig mellem blomstrende bede, træer og palmer, og byens hvide huse kravler op ad bjergsiden og minder om et enormt amfiteater. Vi fortsætter til den gamle bydel med smalle gader, dekorerede døre og et stort udbud af udendørs frokost. Ved nabobordet sidder en irsk pensionist, der viser sig at være en sand Madeira-kender efter 2-3 årlige besøg siden 1970erne. Vi beder ham anbefale sin favoritret på restauranten, og valget falder på espadafisk, der er en lokal dybhavsfisk, der serveres alle steder på Madeira – ofte med banan. Men vores irske ven anbefaler espada med en helt særlig hvidløgsmarinade, der ikke skuffer.

Det store optog

Lørdag aften indtager karnevalsoptoget med over tusinde deltagere Funchal, så vi bestiller bord på en restaurant i god tid. Restauranten ligger i Zona Vela i byens østlige ende og er bestilt efter anbefaling fra den irske kender.

Efter en god fiskemiddag bevæger vi os ned på havnefronten i den østlige ende, hvor optoget slutter. Det starter ved Marinaen mod vest og bevæger sig godt to kilometer langs havnen frem til pladsen Praca da Autonomia, der er genetableret og ændret efter de omfattende oversvømmelser på øen i 2010.

Om fredagen er der børneoptog på Avenida Arriaga. Karnevallet er for alle aldre og byder på dragter i fantasifulde variationer. Fold sammen
Læs mere

Optoget er planlagt til at starte klokken 21, men lader vente på sig, fordi der skal danses godt 2 kilometers sambatrin, før danserne når vores ende af havnefronten. Mens vi venter, indtager børn og unge fra forskellige fritidsforeninger asfalten og sælger drikkevarer og chips til os ventende tilskuere. Vi har udsigt til en farvestrålende lysslange af optoget med dekorerede fartøjer, der fragter poserende sambastjerner afsted. Sambarytmerne nærmer sig med veludførte dansetrin.

Endelig, efter en times tid, når de første af tusinde sambadansere frem til os – og sikke et festfyrværkeri af sambarytmer fra en vogn dækket af blomster, frugter og udsmykning af den anden verden. Et par klædt i blå, men sparsomme dragter og et andet par klædt i pink, røde, gule og orange outfits danner fronten på vognen. Oven over dem stråler en kvinde iklædt guldbikini foran en guldkappe og et gigantisk guldblad, der rager en meter højere op end hende. Sambarytmerne dunker og gør det svært at stå stille – mine hofter vil bevæge sig i takt med trommerne.

Læs også: Idre Fjäll: Så godt som snesikker

Optoget fortsætter med de mest kreative kostumer og feststemte sambadansere, der stopper op og giver sensuelle hoftevridende sambanumre på stedet. De smiler bredt og poserer hjertens gerne for både tilskuere og kamera. Mange af danserne har en indre linselus, så det er afgjort en fordel at medbringe et spejlreflekskamera med en ordentlig linse. Mit velvoksne kamera indhøster i hvert fald mere poseren, end mange af de omgivende mænd modtager med deres smartphones.

Fest i gaderne

Efterhånden, som optoget når frem til Praca da Autonomia i havnens østlige ende, forlader deltagerne deres indøvede positioner. Sambadanserne trækker ud i byens barer og iklæder hele byen et farverigt skær – der er dømt fest i Funchal, både for karnevalsdeltagerne og alle os tilskuere. Samtidig fortsætter optoget med over tusinde deltagere, der har syet kostumer og indøvet dansetrin i månedsvis frem mod denne sambafest. Alle skal danse sig frem til pladsen, før der er fri fest.

Karnevalsoptoget på Funchals havnefront lørdag aften er ugens højdepunkt med over tusinde sambadansere i kulørte kostumer. Fold sammen
Læs mere

Aftenen med sambarytmer går direkte i blodet, og får mig til at overveje, hvorfor jeg aldrig har danset samba. Det er heldigvis aldrig for sent på grund af alder, har jeg erfaret, og den kommende tirsdag, der er karnevallets næstsidste dag, er der et optog for alle folk, den såkaldte Trapalhão-parade, hvor alle er velkomne, både de lokale og de tilrejsende turister. Optoget er efter sigende præget af stor kreativitet, men desværre skal vi med flyet hjem mandag, så vi når ikke at være med i noget karnevalsoptog i denne omgang.

I år startede festlighederne onsdag den 22. februar, og de fortsætter til den 1. marts. Årets tema er ’stjernetegn’.