Madeira er mest for voksne

Hvis du vil på badeferie med ungerne, er Madeira ikke stedet. Den portugisiske ferieø er mest egnet for de, der værdsætter det stille liv.

Byliv ved pladsen Largo do Chafariz. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johnni Baslev
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens charterbranchen diskuterer, hvem der kom først med hoteller for voksne uden børn, kan man konstatere, at Atlanterhavsøen Madeira lige siden turismens barndom har tiltrukket voksne turister.

Læs også: Stjerne-hoteller på Madeira

Børn og unge er naturligvis velkomne, men øen er ikke ligefrem kendt for sine flotte sandstrande eller et hektisk natteliv.
Derimod indbyder den smukke, frodige natur til vandreture i en palet  af farvestrålende blomster og åndeløse kig mellem grønne bjergtinder. Som et ekstra plus tilbyder Madeira en hotelkvalitet, der ligger godt over gennemsnittet.

Der er skrevet meget om denne frodige, grønne ø. Men imens har hovedstaden Funchal ændret sig. Den har fået mere liv. Hvor man før blev overrasket over de hyggeligste restauranter gemt bag et undseligt hul i væggen, er livet i højere grad flyttet udenfor.
Så hvorfor ikke droppe levadavandringen for et øjeblik og tage et nærmere kig på den lille storby med over 120.000 indbyggere?

Jord i havnen
Havnepromenaden ved kabelbanen til Monte er et godt udgangspunkt for en byvandring i Funchal. Her stopper de fleste busser fra hotelområdet vest for byen.

Selv om Funchal er kommet sig godt efter de store oversvømmelser sidste år, kan man få et indtryk af naturens kræfter ved at kigge ud i havnen fra promenaden.

Området er udviddet med flere fodboldbaner jord, der blev skyllet ned gennem byen. Et par maritime restauranter, der før lå i havnen, ligger nu omsluttet af jord.

Vi fortsætter turen ud mod fortet São Tiago. Lige før det gamle, gule portugisiske fort ses et af byens nyere hoteller på venstre side.
Porto Santa Maria er en del af hotelkæden Porto Bay, som begge danske charterarrangører Spies og Århuscharter benytter på Madeira. Alle kædens hoteller ligger højestt på listen over danskernes foretrukne charterhoteller. Ikke kun på Madeira, men i hele verden.

Neden for fortet er der en stenet strand, hvor der også landes fisk. Den benyttes flittigt af de lokale, især af de der spiller fodbold på et plateau foran fortet. Selve fortet er hurtigt overset, hvis man da ikke skal besøge militærmuseet med håndvåben eller kunstudstillingerne længere inde.

Oppe bag fortet når vi frem til den kønne kirke, Santa Maria Maior. Inden tilbageturen gennem det herlige, gamle bykvarter kan vi få et kig ind over krydstogtskibene i havnen og ud over det  kommunale badeanlæg.

Følg de lokale
Turen gennem Rua da Santa Maria giver både et indblik i det lokale liv i en gammel bydel og byder på et utal af spændende restauranter.

Ved restaurant Arsenio grilles der uden for, og senere på aftenen kan man opleve den hamrende sentimentale portugisiske Fado-musik inden døre. Et hul i væggen længere henne afslører en grønthandler med en restaurant dybt inde i mørket.

Rua da Santa Maria slutter oppe ved det berømte marked Marcado dos Lavradores. Det er mere et frugt- end et blomstermarked. Og så er der også en spændende afdeling med friskfanget fisk fra det dybe Atlanterhav. Her skal man simpelthen ind.

Selve området omkring markedet er spækket med små barer og cafeer, hvor priserne er lave og stemningen høj. Følg blot efter de lokale.

Find et godt sted, hvor de serverer den lokale poncha, der er sukkerrørsbrændevin med friskpresset citron og honning. De koster ca to Euro. Den kan også købes færdiglavet på flaske, men så ligner den mere appelsinvand.

Farverigt marked
Efter en rundtur i det farverige marked krydser vi lige over den første flod og op ad gaden Rua Dr. Fernão Ornelas. Til den ene side sælges klipfisk og vin i samme butik, til den anden de traditionsrige broderier.

For enden af gaden krydser vi igen en flod. Gå op til højre ad gaden Ferreiros ved den lille plads Largo do Chafariz mod rådhuspladsen Praca de Municipio.

Nyd de gamle kolonibygninger på pladsen. Kig gerne ind på Rådhuset til højre eller den store Collegio-kirke ret fremme.
Man kan også bare sidde og nyde pladsen fra den lille café i hjørnet.

Dansk vin
Her fra hjørnet kan man gå ud igen mod gaden Tavira. Den fører lige ned til katedralen Sé. Foran kirken starter den nye meget brede gågade ud mod vest. Vi havde en fin udsigt fra Grand Café.

Lidt længere fremme kommer den idylliske bypark og lige op til den vinhuset Blandy, hvor man får en grundig indføring i Madeira-vinens historie med smagsprøver.

Og her ved jeg, at mange mener, at danske vinstokke som egentlig var snuppet af danske sømænd på Madeira var med til at opbygge en ny vinavl efter en altødelæggende vinpest på øen. Den holder dog ikke helt »vin«. Det var spisedruer, sømændene havde med hjem.
Meget bekvemt er der taxa-holdeplads nær Blandys, så man er sikker på at komme godt hjem.
 

3 oplevelser

Levada-vandring
Det er et must at komme ud på øen og nyde den smukke, frodige natur. Man skal dog være en rutineret chauffør for at køre rundt på de smalle bjergveje. Det på trods af, at Madeira har fået så mange tunneller, at selv en færing vil blive grøn af misundelse. Tag en arrangeret tur og vælg så selv en levada-vandring, der passer til jeres ønsker. Der er over 2000 km vandingsstier
walkingmadeira.com

Til søs
I skal selvfølgelig også en tur på havet. Det kan være en rigtig sørøvertur med det gode skib Santa Maria de Colombo (en kopi af Columbus’ skib) eller hvalsafari i rappe gummibåde eller måske en mere fredelig fisketur.

Sky walk
Inden længe åbner der en Sky Walk ved Cabo Girão. Så kan man gå ud på en glasbalkon og kigge 600 m lodret ned fra verdens næsthøjeste havklippe.

Men drop disse

Nonnernes Dal var tidligere en spændende udflugt ad små bjergveje med åndeløse udsigter og ih og åh fra passagerer, der var både imponerede og fik plejet deres højdeskræk. Nu er der en 2,5 km lang tunnel lige ned i byen. Og hvor der før var gamle charmerende bygninger er anlagt en kæmpemæssig plads med en hæslig bankbygning med skrigende lyserøde reklamer. 

Udflugten til Camacha med kurveflet er i bund og grund kedelig. Tonsvis af turister vælter rundt i en kurvefletfabrik, og der er intet af interesse lige i nærheden. Nede i kælderen sidder de midaldrende kurveflettere under vilkår, der er temlig urimelige.

Læs også: Her er Middelhavets Miami