Lykken er at udforske San Francisco på en 10-gears cykel

Der er næppe noget bedre end cykle rundt i Californiens perle, San Francisco. Vi kører ad sindssygt stejle gader, forbi victorianske træhuse, nyder udsigten over byen, spiser muslingesuppe, ser søløver og tager turen over Golden Gate Bridge.

Med 10 gear på cyklen er det let både at komme op ad San Franciscos stejle gader eller over på den anden side af Golden Gate Bridge til naturområdet Marin Headlands. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christoph Cemper/IRIS

Der var engang, hvor man kunne komme rundt til alle hjørner i San Francisco til lyden af hvinende metal. Den første sporvogn begyndte at køre i 1873, og da sporvognsdriften omkring 1890 var på sit højeste, kunne man lade sig transportere via 33 vidtforgrenede linjer. I dag må man nøjes med tre linjer, og derfor er det et godt alternativ at tage cyklen, når man skal rundt i byen. Flere af de store gader har grønne afmærkede cykelstier, og ellers kan det anbefales at tage de mindre parallelle gader uden særlig trafik.

De gamle sporvogne har præget bybilledet i San Francisco i mere end en menneskealder.    Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Brogård.

Fra downtown omkring Union Square kører vi op ad den lange Market St. til bydelen Castro, som er tilholdssted for bøsser og lesbiske, og videre op til Twin Peaks. Vi opgiver at cykle det sidste stejle stykke og går op til toppen. Fra de to bakker, der ligger 282 meter over havets overflade, har vi en imponerende udsigt, og her får man det bedste overblik over San Francisco.

Hippiernes vugge

Neden for Twin Peaks ligger distriktet Haight-Ashbury, som først og fremmest forbindes med hippier og blomsterbørn. Det var her i de gamle træhuse og smalle, stejle gader, at hele bevægelsen opstod. Det var her, de udsprungne blomsterbørn valfartede til for at opleve et alternativt liv, et liv med bevidsthedsudvidende stoffer som LSD, som de tog, mens de hørte »Somebody to Love« af Jefferson Airplane eller andre af tidens band, der spillede psykedelisk musik. Janis Joplin, John Lennon og Yoko Ono boede i Haight-Ashbury, og det hele kulminerede med »Summer and Love« i 1967.

Kærlighedens sommer tager sin begyndelse 14. januar 1967, da 30.000 mødte op i Golden Gate Park til et kæmpe event kaldet »Human Be-In« med musik af blandt andre Jefferson Airplane og The Grateful Dead samt digtoplæsning af Allen Ginsberg og Timothy Leary.

Hippiebevægelsen er for længst gået på pension, og kun enkelte er tilbage til at holde liv i historien og myterne i Haight-Ashbury. I butikkerne langs Haight Street kan man købe hippietøj og diverse hashpiber, og i Pipe Dreams, som er den ældste tobaksforretning i San Francisco, kan man ud over et kæmpe udvalg af vandpiber købe hash, hvis man er 21 år eller derover. Californien var den første stat i USA, som gjorde det lovligt at ryge hash. Det var i 1996.

De nye guldmillionærer byggede byens smukke victorianske huse, som er træhuse i to etager med mange karnapper.     Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Brogård.

De farverige træhuse Painted Ladies står skulder ved skulder i Haight-Ashbury og i andre af San Franciscos ældre kvarterer. De er et levende bevis på byens rigdom, som opstod i kølvandet på guldeventyret. Efter at det ædle metal blev fundet i området i 1848, voksede San Franciscos befolkning fra nogle få tusinde til 234.000 indbyggere omkring 1880. Med samme raketfart byggede de nye millionærer byens smukke victorianske huse, der er træhuse i to etager med mange karnapper, ofte rigt ornamenteret og med en stor trappe foran.

Oprindeligt blev husene malet i grå nuancer, så de lignede stenhuse i europæisk stil. De kraftige pangfarver dukkede op med hippierne i slutningen af 1960erne.

Der blev i alt bygget omkring 48.000 victorianske huse, men mange af husene gik til grunde ved branden, der fulgte efter jordskælvet i 1906. Heldigvis står der stadig en hel del tilbage, som kan opleves vest for Van Ness Avenue, der slap for flammerne.

Spis Clam Chowder på havnen

Havnekajen Fisherman's Wharf er en af de mest kendte attraktioner i byen. Gøglere og musikanter kæmper konstant om folks opmærksomhed – der er altid gang i den. På den måde er Fisherman's Wharf i sagens natur super »turistet«.  Den ene bod med lækre fiskeanretninger afløser den næste: store Dungeness-krabber, hummere, og alle prøver at overgå hinanden i konkurrencen om den bedste Clam Chowder serveret i en brødskål. Der er masser af fløde til at legere denne tykke muslingesuppe, som man bare ikke kan få nok af.

Søløver ved Pier 39 kaldes for »sealebrities«.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Brogård.

Når suppen er gledet ned, er det oplagt at sætte sig på for enden af Pier 39. Gå efter en hæs og gøende lyd. På de flydende flåder – helt tæt på molen, der er fyldt med turister – ligger bunker af søløver med ru stemmer og kæmper om den begrænsede plads.

De første søløver fandt hertil i 1990, og siden er antallet af »sealebrities«, som de berømte søløver kaldes, vokset til en koloni på cirka 300.

Og når eftermiddagen skrider frem, og havgusen skjuler pylonerne på den ikoniske Golden Gate Bridge, er det oplagt at bevæge sig nogle få hundrede meter op ad gaden til cafeen The Buena Vista, hvor verdens måske bedste irish coffee bliver serveret i rigelige mængder.

The Buena Vista Café har langet irish coffee over disken siden 1952.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Brogård.

Når det går vildt for sig, bliver der dagligt langet omkring 2.000 glas med irish coffee over disken. Det er lidt af en kunstart for de gråhårede herrer (iklædt kaffeplettede hvide tjenerjakker) at mikse den samme oplevelse hver eneste gang.

Rækken af glas på bardisken bliver til stadighed holdt glohede af kogende vand indtil næste bestilling. Og sådan har det været siden 1952, hvor opskriften på The Buena Vistas irish coffee blev udviklet. Ud over de opvarmede glas er opskriften på denne himmelske irish coffee en god kaffe, der tilsættes to store sukkerknalder, der opløses. Herefter tilsættes et passende mål af whisky og til sidst opløses en meget luftig flødeskum i kaffen under kraftig omrøring med en teske. Og, hvis man ikke lader sig intimidere af et skyhøjt kalorieindtag, så bestil endelig husets ostetærte med blendede hindbær på toppen. Mums!

Over Golden Gate Bridge

Fra Fisherman's Wharf cykler vi langs med bugten de cirka seks kilometer til Golden Gate Bridge. Der er cykelsti hele vejen. Vi bliver ledt forbi en lystbådehavn, lidt park og en strand, før vi træder ekstra i pedalerne for at komme op til broen.

Der er trængsel på Golden Gate Bridge. Vi deler den lange sti over broen med både gående og cyklende, mens en heftig trafik drøner forbi på kørebanen.

Med et spænd på 1.280 meter var Golden Gate Bridge den længste hængebro i verden, da den blev indviet 27. maj 1937 og frem til 1964.

Marin Headlands er et rigt kuperet naturområde for enden af Golden Gate Bridge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Brogård.

På den anden side af broen cykler vi direkte ind i Marin Headlands – et rigt kuperet naturområde, der byder os velkommen med en kærkommen stilhed. De store bakker er begroet med græs og vilde blomster, og naturen er nærmest overvældende og meget anderledes end trængslen af turister ved Fisherman's Wharf.

Vi kører helt ud til det smukke og 150 år gamle Point Bonita Lighthouse og fornemmer Stillehavets kræfter, mens pelikaner flyver tæt omkring.

Den sidste del af turen sker med færgen fra byen Sausalito tilbage til San Francisco. Og cyklerne sejler med.

Icelandair har delvist betalt flyrejsen, og har ikke haft indflydelse på artiklen.