Luksus-ski med nybagte boller og uldfutter

Udviklingsdirektøren hos Gucci, metalbandet Rammstein og ejeren af Selfridges i London er bare nogle af de prominente gæster, der har boet hos danske Ruth og Thomas i deres Bed & Breakfast i schweiziske Vals.

Foto: PR. Brücke 49 er som et privat hjem.
Læs mere
Fold sammen

At træde ind i Brücke 49 er som at træde ind i et privat hjem.

Et par filtede uldfutter står klar ved ankomsten, så føddernes færden fra entreens kampestensgulv foregår varmt og blødt op ad trappen, hvor trinenes blanke hulning afslører, at de har ligget her siden 1902. Stuens store porcelænsbrændeovn er også fra dengang huset blev bygget, mens resten af matriklens brede gulvplanker er af nyere dato ligesom køkkenet og de italiensk-designede badeværelser.

Som i et rigtig hjem er ingen af de fire værelser ens. Hverken i kvadratmeter og opbygning eller indretning. Noget går dog igen: originale materialer, danske designklassikere og hygge. Sidstnævnte kan man ikke købe sig til, den kommer bl.a. fra det faktum, at ejerne af Brücke 49, danske Ruth og Thomas Schacht, står usandsynligt tidligt op hver morgen, så gæsterne kan stå op til nybagte boller og den Bircher-müesli, Thomas også selv laver.

Pølserne, osten og æggene kommer fra lokale bønder i den lille by med kun tusind indbyggere og tusind får. På én gang hjemligt og overdådigt.

Thomas tænder også selv stearinlysene og sætter en doven jazzplade på anlægget. Pø om pø sætter gæsterne sig ved det fælles bord – nogle stadig i nattøj – og vågner stille og roligt op med en kande te eller en kop friskkværnet espresso med varm mælk.

Et hotel for hjemmehyggerne

Brücke 49 er henvendt til folk, som er vant til at bo på luksushoteller, men egentlig helst vil være hjemme.

Og det er helt bevidst. Ruth Kramer og Thomas Schacht har selv rejst meget i hele verden, og ofte tænkt »her kunne vi godt bo«, når de havde drukket lidt for meget rødvin i solnedgangen. Men det blev aldrig til noget. Ikke før de besøgte Vals for godt seks år siden.

De kom på grund af Thermen, spa’en tegnet af den verdensberømte arkitekt Peter Zumthor, men tabte især deres hjerte til naturen og byen.

»Vals er som en lille tidslomme,« siger Thomas Schacht og referer blandt andet til, at der stadig er kostalde i gaderne.

Vandet løber i vandfald ned af bjerget og samles i floden, som løber langs hovedgaden. Og der kommer bogstaveligt talt kildevand ud af hanerne, som sælges på dyre flasker i resten af verden.

»Men samtidig er der langt flere kulturelle tilbud her end i andre byer af samme størrelse og et miks af spændende mennesker og spændende arkitektur.«

Et eksempel er den hollandske arkitekt Bjarne Mastenbroek, der har bygget et unikt hus inde i bjergsiden, og som tv-seere kunne opleve i programmet »De vilde huse«, som har været vist på DR.

Solgte alt og flyttede til Vals

Efter besøget i Vals solgte Thomas Schacht sit reklamebureau, og Ruth Kramer forlod en stilling i Bestseller. De solgte alt, hvad de ejede, og flyttede til Vals i 2009. Det ville være løgn at sige, at de ikke var bange. Især Thomas:

»Uvisheden er det værste. Den ene dag sidder man i solen og kigger op på bjergene og synes, at det hele er fantastisk. Den næste er man rædselsslagen for, hvordan det dog skal gå,« siger Thomas Schacht.

»Men vi har arme, vi har ben og vi kan arbejde. Visitkortet betyder ikke noget. Bare det giver mening.«

Derfor skovlede Thomas i første omgang kolort hos en bondemand om morgenen og betjente bjergbanen om eftermiddagen.

Ruth åbnede en MoshiMoshi Mind-butik i byen (som hun stadig har), og på den måde lærte de sproget og kom i kontakt med de lokale.

Ruth havde hørt, at Peter Zumthor var ved at bygge to huse oppe på bjerget. De skrev til ham, men fik ikke noget svar – selvfølgelig svarer en verdensberømt arkitekt ikke to små aber fra Danmark.

Men efter tre måneder svarede Peter Zumthor. Han ville ikke sælge, men Thomas og Ruth måtte gerne leje et af husene. Og sådan gik det til, at de kom til at bo i et akvarium. Hvor de var fiskene.

»Folk stod og glanede. Det er især arkitektstuderende, der skal se Thermen, og så hører de om husene. De kører nærmest op i busser, og holder sig ikke tilbage for at ringe på,« siger Thomas.

Brücke 49

Efter noget tid fik parret lov at købe huset på Brücke 49, og efter halvt års nænsom, men intensiv renovering, stod deres drøm klar til de første gæster.

Man kommer ikke sovende til et nyt liv. Thomas og Ruth arbejder 12-14 timer i døgnet, syv dage om ugen, 10-11 måneder om året.

Men livskvaliteten er en anden. De kan som regel snige sig op i terrænet nogle timer hver dag, og så er der gæsterne.

»Det er en gave at få lov at tale med så mange forskellige og interessante mennesker, som måske endda er førende indenfor det, de beskæftiger sig med,« siger Thomas og fortæller om en episode for nogle år siden.

En gruppe gæster havde lejet hele huset, og Thomas Schacht undrede sig godt nok over de sorttonede ruder i deres store Mercedes’er, men det var først efter, de var rejst igen, at det gik op for ham, at han netop havde haft besøg af Rammstein – et verdenskendt metalband.

»De var så søde og generte, at man ikke drømmer om det,« siger han.

Barbara Barry, en af USA’s største indretningsarkitekter har også været forbi, fordi hun simpelthen måtte opleve stedet og den umiskendelige danske æstetik trods udsigten til de Schweiziske alper.

Hendes seneste bog står i reolen i stuens lille bibliotek, hvor titlerne afslører Ruth og Thomas interesse for arkitektur, design, mad, filosofi, film og musik. De er til fri afbenyttelse, og det samme gælder stakkene af magasiner og aviser.

Om dagen kan man få huset for sig selv. De fleste gæster er på pisterne eller nyder en behandling på Thermen. Om aftenen kan man være heldig at møde en af de andre gæster nede i køkkenet. I gang med at åbne en flaske god vin eller brygge en kande the, som skal med op under dynen sammen med en plade chokolade. Eller en portion af de tamari-mandler, Ruth selv rister.