Luksus i store mundfulde

Man kan muligvis ikke leve af kærlighed, men af kildevand kan man. Det går i hvert fald rigtig godt for den franske by Évian-les-Bains, som på grund af sit verdensberømte vand, er blevet en lille luksus-oase ved foden af Alperne.

Regnvand og sne fra bjergene er blevet en industri, og Evian er blevet kurby, mere og mere eksklusiv med kongelige, kendte, topledere, golfspillere – og nu også russerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Russerne er rykket ind. Bare et af flere tegn på, at kurbyen Évian-les-Bains ved Genèvesøen er luksus på den glitrende måde.

Med skinnende dørhåndtag og en hær af servicerende mennesker, altid parate til at forkæle, ælte og ekspedere gæsterne endnu dybere ind i det gode liv. Fra ham, der gerne vil parkere bilen, til hende i spa-afdelingen, der med dæmpet stemmeføring spørger til dine myoser.

Hvis ikke bjergene, søudsigten og det verdensberømte kildevand Évian er nok, så er der luksusoaser som golfklubben og Buddha-bar Spa – verdens første i det særlige Buddha-bar-koncept – til at overbevise kræsne sjæle om, at Évian er i en klasse for sig. Her er hoteller for dem, der ikke spilder kostbar nattesøvn på at ligge og spekulere over minutprisen. Syv timers nattesøvn koster på det ypperlige Hôtel Ermitage i omegnen af 10 kroner – i minuttet (med udgangspunkt i skiltet på døren: 500 euro for en nat). I regnestykket indgår ikke den tid, det tager at smide sin kuffert på sengen, gispe lidt over udsigten – søen, naturligvis –  designer-inventaret som f.eks. velourpolstrede stole i Tricia Guild-look , og inspicere badeværelsets udvalg af sæber og miniature shampooflasker.

De naturskønne omgivelser og udbuddet af golfvogne lægger ikke op til lange eftermiddage på værelset – Hôtel Ermitage og det endnu finere søsterhotel, femstjernede Hôtel Royal, hvor George W. Bush og andre stats- og regeringschefer i 2003 mødtes til G8-topmøde, er for folk, der er hævet over at operere med minutpriser.

Og der er tilsyneladende ikke overvældende mange af dem, slet ikke uden for højsæsonen. På begge hoteller synes de tjenende ånder at være i overtal, og på den led kan man ikke ønske sig mere, hvis man kommer for følelsen af fredfyldt luksus og fugtmættet græs og tykke tæpper under fødderne. Gang-i-den? Nej, her handler det frem for alt om kildevand, for Évian er kurby af oprindelse og værner stadig om sit image som et sted, der er godt for sjæl og krop.
Godt for nyrerne – og gigantselskabet Danone.

Historien om den smukke bys velgørende vand går tilbage til 1789. Efter sigende var det en markis fra byen ved foden af Alperne, der fik åbnet omverdenens øjne for det mirakuløse vand. Adelsmanden led bl.a. af nyre- og leverproblemer, og han drak regelmæssigt af en lokal kilde på sine gåture og hævdede, at det havde en gavnlig virkning på hans helbred.

På den baggrund begyndte områdets læger at anbefale vandet som en kur mod diverse lidelser, og en fremsynet herre ved navn M. Falconnet var snedig nok til at købe byens to hovedkilder og begyndte i 1923 at sælge kildevandet i sit firma, Société des Eaux Minérales d’Évian. Forretningsmanden gik dog senere fallit, men kan i graven trøste sig med, at han lagde grunden til det, der i dag er en gigantforretning og en del af Danone-koncernen. Évian-vand sælges i dag i over 150 lande, og hver eneste dag sprøjter den lokale fabrik over en million flasker ud. Skulle man være mere end almindeligt vand-interesseret, kan man besøge den nærliggende fabrik, hvor vandet kommer på flasker – verdens største inden for mineralvand. Man kan også nøjes med at besøge byens Évian-museum, der ligger i gågaden.

Med til historien hører, at disse naturens egne dyrebare dråber er brandet så effektivt, at enhver reklamemand må få tårer – eller kildevand – i øjnene: Évian har været serveret i limited edition designer-flasker, pyntet af topnavne som Kenzo og Jean-Paul Gaultier – og missionen er lykkedes: Kunderne tror tilmed på den gavnlige virkning, som f.eks. en kvinde i 30erne, vokset op i byen og i dag ansat på Hôtel Royal:
»Da jeg var barn, drak vi vand fra hanen. Men Évian er godt for bl.a. nyrerne, så mine egne børn drikker altid Évian – jeg tror, det er bedre for deres helbred end almindeligt postevand,« siger kvinden.

Évian-dråberne kommer fra den regn og sne, der falder i de nordlige Alper i Haute-Savoie. Vandet bliver renset og får sine mineraler på sin lange rejse gennem bl.a. gletchersand, og den stråle, turisterne strømmer til for at drikke af ved byens centrale kilde, Source Cachat, indeholder bl.a. bikarbonater, calcium og magnesium.

Allerede i begyndelsen af 1800-tallet afslørede videnskabelige undersøgelser, at kildevand med netop denne sammensætning kunne bruges til medicinske formål. For at lokke kurgæsterne til ændrede Évian i 1865 sit navn til Évian-les-Bains, kongelige og andre berømtheder var med til at opbygge renommeet, og i 1930erne kunne Évian med rette kalde sig en af verdens førende kurbyer. Teater, kasino og pragthoteller som Ermitage og Royal bidrog til succesen. Berømthederne elsker stadig Évian – tidligere præsident Francois Mitterand hørte til stamkunderne på de fine hoteller oppe ad Évians skrænter. Og de rige russere, der ellers er berygtet for en adfærd, der kan jage mere velopdragne jetsettere på flugt – har endnu ikke givet Evian problemer. Omvendt forlyder det, at et russisk rykind har givet skisportsstedet Courchevel, ligeledes i Rhône-Alpes-regionen, ridser i den velpolerede facade.

Men kildevands-byen har også et klientel, der kommer for andet end glitter og golfhuller. De seriøse kurgæster kommer bl.a. for behandlinger mod reumatiske lidelser, stofskiftesygdomme og problemer med bl.a. fordøjelsessystemet og urinvejene. De kure, Évians centrale kursted, Les Thermes Évian, tilbyder, er typisk af et par ugers varighed, og seriøsiteten underbygges af det faktum, at franskmænd får betalt opholdet af sygeforsikringen.
Det nye thermalbad – en moderne bygning med udsigt over søen og strandpromenaden – tilbyder også behandlinger for dem, der bare vil forkæles: Hydromassage, aquabiking og mere i den dur. Lidt længere henne ad strandpromenaden lokker det nyopførte Hotel Hilton med (selv)forkælelse af hobby-buddhistisk tilsnit. Spa’en på Hilton er verdens første Buddha-bar Spa – en udbygning af det populære Buddha-bar-koncept. Mørke trægulve, stearinlys-stemning, asiatiske antikviteter til en formue, himmelsenge i udskåret træ, laber baggrundsmusik og den obligatoriske dæmpede stemmeføring. Alt dette ændrer ikke ved, at der er noget besynderligt ved at kigge ind i stedets gym, hvor muskuløse unge mænd løber om kap med sig selv på løbebåndet i noget, der ligner en asiatisk opiumshule.
Så hellere en slurk Évian-vand et sted i gågaden, som – når sandheden skal frem – ikke har meget andet at friste med end… vand og små lavendelposer i kønne provencestoffer. Tøjbutikkernes lidt sløje udvalg harmonerer meget dårligt med byens luksushoteller – til gengæld har Hôtel Royal naturligvis sin egen tøjbutik, hvor man ikke kan få et tørklæde til under 1.700 kroner. Drømmer man om at få lidt rustik bjergromantik med hjem til stuen, skal man til Angel de Montagnes, interiørbutik kun syv-otte km fra Évian – ellers må man til Genève, 40 km væk, hvor man kan få shopping i overflod – og i særdeleshed i luksusklassen. Men den billigste form for ferieminde, kan du finde hjemme i dit eget supermarked: En halvliters flaske Évian koster kun 9,95 kroner – og det er så til gengæld det eneste billige ved Évian-les-Bains.

6 andre aktiviteter i området

Bliver det en tand for meget stilstand med alt det kurvand, så er der rige muligheder for mere actionprægede aktiviteter i området.

Faldskærm over søen
Vil man gerne se det naturskønne Evian-område lidt fra oven, er den bedste løsning at paraglide ud over Geneve-søen. Er man ikke helt tryg ved selv at kaste sig ud i det, kan man flere steder prøve tandem-paragliding med en professionel.

Fossende vandløb
En anden populær aktivitet er canyoing, hvor man iført våddragter og diverse sikkerhedsudstyr arbejder sig gennem smalle slugter og fossende vandløb i alperne. Det er både fysisk hårdt og nervepirrende.
 
Sejl en tur
Vil man hellere have en blødere mellemvare, så er en sejltur på den smukke sø en oplagt mulighed for en mere fredelig aktivitet..

Kur mod stress
Divonne -les-Bains – meget autentisk, næsten historisk stemning – behandler især psykiske lidelser, bl.a. depressioner, stress og angst.
Brides-les-Bains – ved skisportsstedet Courchevel, er kendt som slanke-landsbyen. Vandet skulle være godt for vægttab, men der arbejdes også med diæter, fysisk aktivitet osv.

Kursteder, golf og skiløb
Rhône-Alpes er Frankrigs næststørste region – arealmæssigt cirka på størrelse med Schweiz.  Regionen tæller ud over en række kurbyer også 64 golfbaner, hvilket gør regionen til den største golfdestination efter Paris. Den eksklusive skisportsby Megève tager prisen som mest opsigtsvækkende golfsted: Her kan man spille i sneen – med skrigende lyserøde bolde. Nærmeste skisportssteder, Bernex og Thollon, ligger i bjergene lige bag Évian, kun 10-12 km væk.
Info: rhonealpes-tourisme.com og franceguide.com

Gå i den smukke fælde
Middelalderbyen Yvorie, kun 15 km fra Évian-les-Bains, er en turistfælde – men så smuk, at det er værd at bevæge sig i fælden. Mere pittoresk fås det ikke: småskæve kampestenshuse fra det 14. århundrede og blomster over det hele – ikke underligt, at byen med de kun 850 indbyggere figurerer på listen over Frankrigs smukkeste landsbyer. Besøg haven »Le Labyrinthe – Jardin des cinq Sens« – en børnevenlig udflugt, hvor man få historien om alskens planter, dufte og røre dem.
Tag kaffen på en af terrasserne ud til vandet, snup en sejltur til Nyon eller en nat på hyggelige »Hotel du Port«.
Info: jardin5sens.net og hotelrestaurantduport-yvoire.com