Luksus-golf 60 km fra Berlin

Ikke langt fra bygrænsen i det gamle DDR ligger et spa-, sports- og wellnessparadis i luksusklasse med to af Tysklands bedste golfbaner.

Man skulle spejde langt efter andre golfspillere på kurstedet Scharmützelsees golfbaner. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Normalt hænger Berlin og storbyferie sammen som Costa del Sol og badeferie. Men Berlin er andet end Brandenburger Tor, Prenzlauer Berg og Kurfürstendamm – lokale mekkaer for shopping, museer, caféer og restauranter.

Næste: Tysk badekultur i sand luksus

Berlin åbner også muligheder for at dække den moderne, globale turists krav om aktiviteter og udfoldelse, som kan give sved på panden i dagtimerne og luksus i lækre omgivelser om eftermiddagen og aftenen.

60 kilometer sydøst for den tyske hovedstads travle forretningsgader ligger kurstedet Scharmützelsee, som er svaret på moderne turisters krav til en aktiv ferie. Her behøver man ikke læse om det gamle DDRs trængsler og mangler og den socialistiske elites privilegier. Man lever midt i det.

Scharmützelsee er lidt af en gåde. Man kører af snørklede veje gennem smukke skovklædte landskaber, men landsbyerne langs ruten ligner fortsat reminiscenser fra en gammel DDR-film. Husene er klædt i grå overfrakker, og der er langt mellem isboder og købmandsbutikker.

For enden af de mange kilometer snørklet landevej ligger søen Scharmützelsee og et hotel med spa og wellnesscenter i verdensklasse. Det er her, den tidligere østtyske elite stressede af fra dagligdagens benhårde opgave med at opbygge det ufejlbarlige mønstersamfund og det socialistiske menneske.

I dag er det moderne friluftsmennesker med hang til golf, tennis, ridning, hiking og sejlsport som flokkes om hotellet ved søbredden.

Uden sammenligning i Nordeuropa
Ved ankomsten står personalet klar som på ethvert femstjernet hotel med ambitioner om at vise sig frem fra sin mest indbydende side. Men man fornemmer hurtigt, at de ansatte er lokale borgere, der er stolte af stedet og elsker at være der. Trods de mange værelser og de pompøse omgivelser virker det sjovt nok som et familiedrevet hotel.

Fra forsiden af hotellet kan man kigge over på et golfmekka i en klasse, der ikke kendes andre steder i Nordeuropa. Ti meter fra indkørslen ligger 18. green på Arnold Palmer-banen, der har vundet ry som Tysklands smukkeste parkbane. På bedste østtyske manér har man ganske enkelt pløjet en golfbane ind gennem den smukkeste skov. Så man vandrer af de blødeste fairways klods op af århundredgamle bøgetræer, der fryder øjet og skærmer for vinden.

Lige rundt om hjørnet ligger Nick Faldo-banen, som er med i kapløbet om at blive Tysklands officielle bud på en moderne Ryder Cup-bane i 2018. Banen på de åbne vidder er ratet som den sværeste golfbane i hele den tysktalende del af Europa, og selvom den ikke ligger ud til vandet giver 300 bunkers rig mulighed for at finde sandjernet frem i ny og næ.

Golfanlægget, der er valgt som Tysklands førende golfresort i 2008, har desuden en mindre krævende Stan Eby-bane samt mindre baner for nybegyndere. I alt 63 huller og et fuldt udstyret træningsanlæg.

Mennesketomme baner

Med så overvældende et tilbud til golfspillere på alle niveauer skulle man tro, at man kun mødte gæster med sixpence og skotskternede bukser. Men da Berlingske Tidende var på besøg i efteråret, skulle man spejde langt efter andre golfspillere.

Det lykkedes at gå fulde runder på både Nick Faldo-banen og Arnold Palmer-banen uden på noget tidspunkt at støde på andre spillere foran og bagved.

Den største samling gæster var på A-Rosa Scharmützelsee for at indtage aktiviteterne under hotellet og på den anden side ned mod søbredden. For her gemmer der sig svaret på, at stedet allerede før den tyske genforening i 1989 var et yndet tilflugtssted for generalsekretær Erich Honecker og andre kommunistiske DDR-pampere med partibogen i orden.

Næste: Tysk badekultur i sand luksus