Lufthavnens security: 'Det er i høj grad et menneskekender-job'

I lufthavnen kan man ikke undgå at møde security-medarbejderne. Fozia Hussain er en af dem, der dagligt sørger for, at sikkerheden i lufthavnen er i top, når hun gennemtjekker passagerernes håndbagage og forhindrer, at ulovlige effekter medbringes på rejsen.

02REJFOTO-141319.jpg
Læs mere
Fold sammen

Det er formiddag i Københavns Lufthavn, og sommerferietravlheden har så småt indfundet sig. I køen til security står forventningsfulde børnefamilier side om side med forretningsmænd i jakkesæt. Security-medarbejder Fozia Hussain er lige mødt ind til en aftenvagt, og hendes hvide skjorte er nystrøget, og det sort slips er bundet med en perfekt slipseknude. De to stjerner, som sidder på hver af hendes skuldre, viser, at hun har mere end fem års anciennitet i jobbet.

For enden af hver kø til sikkerhedstjekket udgør fire medarbejdere et team. Førstemanden sørger for, at passagererne får lagt de rigtige ting op på det bånd, der ruller gennem bagagescanneren, og manden på post nummer to sørger som håndsøger for at tjekke de passagerer, som får rødt lys, når de går igennem metaldetektoren. Derudover er der en skærmoperatør og en, der undersøger de tasker, som bliver valgt ud til et ekstra tjek. De fire medarbejdere i teamet skifter position hvert 15. minut gennem hele deres vagt for hele tiden at være skarpe på det, de laver – og for at få mest mulig variation i jobbet.

Fozia begynderer sin vagt som førstemand og er ’på’ med det samme. »Har du nogle væsker med?«, »Er dine lommer tomme?«, »Do you have an iPad or a computer in your bag?«, spørger hun venligt passagererne i køen. En mand med en baby i en bærerygsæk medbringer en pose fyldt med babymad. Fozia spørger ind til indholdet og hjælper manden, som er alene med det lille barn, med at få lagt det hele op på båndet. Bærerygsækken skal også af, og passet skal findes frem fra tasken. Desuden skal barnets bamse gennem scanneren, og det er tydeligvis ikke populært hos den lille dreng. Faren virker en anelse stresset over situationen, men Fozia hjælper og guider ham stille og roligt. Der danner sig en lille kø, men den opløses hurtigt igen, da manden og barnet er kommet igennem kontrollen.

»Jeg vil gerne give alle passagerer en god oplevelse, og jeg kan allerbedst lide, når der er tid til at have en dialog med dem. Men det er ikke altid, at det er muligt – især ikke i ferier og op til højtider,« fortæller Fozia.

Enkelte passagerer bliver sure, hvis de skal igennem et ekstra tjek eller får at vide, at de ikke må have en forbudt genstand med, fortæller Fozia.

Læs også: http://www.b.dk/rejseliv/vi-ser-solen-hver-dag

Et menneskekender-job

»Det er vigtigt, at vi møder folk, der hvor de er, for de har tit deres grunde til at være i dårligt humør – de kan være stressede, kede af det eller have flyskræk.«

Fozia minder om, at det ikke er alle passagerer i lufthavnen, som er på vej på badeferie, men at folk også kan være på vej til f.eks. en begravelse.

»For ikke så længe siden stod der en kvinde i køen, som så meget trist ud. Jeg spurgte, om hun var okay, og så begyndte hun at græde og fortalte, at hun var på vej til sin fars begravelse. Da valgte jeg at give hende et knus, for jeg tænkte, at det havde hun rigtig meget brug for,« fortæller Fozia, og tilføjer:

»Jobbet som security-medarbejder er i meget høj grad et menneskekender-job.«

Det er tid til at skifte plads, og Fozia indtager positionen som håndsøger ved metalscanneren. De fleste passagerer går direkte igennem, mens en enkelt må en tur i security-scanneren hvor hun skal dreje langsomt rundt om sig selv med armene over hovedet. Derefter får hun lov til at gå videre. I dag oplever Fozia ingen sproglige barrierer hos passagererne, men det kan være en udfordring, når folk ikke kan sproget og ikke er vant til at rejse.

»I de tilfælde bruger jeg håndfagter til at kommunikere med,« fortæller Fozia, som dog kommer ret langt med de seks sprog, hun rent faktisk mestrer; dansk, engelsk, tysk, urdu, hindi og punjabi.

Fold sammen
Læs mere

Som skærmoperatør har man ikke direkte dialog med passagererne, og man skal være meget koncentreret. På skærmen kan man se indholdet af passagerernes tasker, som er delt op i forskellige farver – og for udenforstående er det ganske umuligt at afkode.

Læs også: http://www.b.dk/rejseliv/taxfree-er-billigst-paa-flyet

»Som security-medarbejder er man trænet i at aflæse skærmen. Vi kigger efter væsker og ting, der er ulovlige at have med ind i lufthavnen og om bord på flyene,« siger Fozia og peger på billedet af de røde, grønne og blå felter.

På en anden skærm kan hun se en komplet liste over ting, man ikke må medbringe på flyrejsen. Efter ti år som security-medarbejder kan hun de fleste i hovedet, men det er altid rart at kunne dobbelttjekke. På den utroligt lange liste er bl.a. dartpile og hårspray markeret med rødt.

Fozia er ikke i tvivl om, hvorfor hun hver eneste dag glæder sig til at komme på arbejde – og næsten længes tilbage til lufthavnen, når hun har holdt ferie:

»Når jeg kommer herud, får jeg den samme gode og kriblende følelse, som hvis man er passager og skal ud at rejse. Der er en international atmosfære her, og jeg er vild med at være en del af lufthavnen og det fantastiske fællesskab, vi har,« fortæller hun, mens hun på den sidste af de fire poster kører en strimmel papir ind i maskinen, som tjekker en passagers taske for spor efter eksplosive stoffer. Den er heldigvis negativ.

Det er tid til, at rotationen kan starte forfra, og Fozia skal igen hjælpe passagerer med at få de rigtige ting kørt igennem bagagescanneren.