Londons markante OL-tårn åbner igen for publikum

Fra 5. april er det atter muligt at nyde udsigten fra 114 meters højde i tårnet ArcelorMittal Orbit i Elisabeth Olympic Park i Østlondon.

Kapoor og Balmonds markante tårn blev det ikon for Sommer OL i 2012, som byens borgmester havde ønsket. Fold sammen
Læs mere
Foto: ArcelorMittal Orbit PR

Vi må have noget markant. Vi må have et tårn, og det skal være mindst 100 meter højt, tænkte Londons borgmester Boris Johnson, da byens skulle være vært for OL i 2012.

Kunstneren Sir Arnish Kapoor og den strukturelle designer Cecil Balmond fik udfordringen, og med finansiering af ArcelorMittal, et af verdens største stål- og mineselskaber, blev en 114,5 meter høj, blank, rød og ikke mindst markant stålkonstruktion en realitet.

Arnish Kapoor har fortalt, at det var borgmesterens ønske at få et ikon, som kunne matche Eiffeltårnet. Kapoor havde ladet sig inspirere af fortællingen om Babelstårnet om at bygge det umulige tænkt i en konstruktion, som havde noget mytisk i sig, og at han havde skelet til både Eiffel og Tatlin.

Sidstnævnte, Vladimir Tatlin, er den russiske kunstner og arkitekt, som skulle skabe et monument for Den Tredje Internationale i 1919, men hans 400 meter høje tårn blev aldrig opført i St. Petersborg.

Læs også: Her kan du bo i verdens højeste hotel

Oplev 25 kilometer udsigten

I London rager ArcelorMittal Orbit, som Kapoor og Balmonds tårn hedder, op med røde gitter-fangarme snoet omkring sig. En mystisk og fysisk interaktiv skulptur - Storbritanniens højeste i øvrigt - men også et observationstårn og et imponerende ingeniørarbejde. Og tårnet blev det ikon for OL, som borgmesteren havde ønsket sig.

Efter OL, og det efterfølgende handicap OL, har der imidlertid ikke været adgang til tårnet på grund af anlægsarbejder i området. Der er nu bygget faciliteter til fritids- og kulturelle arrangementer, og der er restauranter, cafeer og et større parkanlæg i Queen Elisabeth Olympic Park.

Men 4. april åbnes ArcelorMittal Orbit igen, og man kan allerede nu booke billetter. 15 pund for voksne, godt 150 kroner og for børn under 7 år, ca. 60 kroner.

Fra tårnet er der en forrygende udsigt 25 kilometer ud over London med City mod vest, Crystal Palace mod syd og Alexandra Palace mod nord, og fra de to store udsigtsgallerier kan man studere Londons arkitektoniske og sociale historie – fra gamle fredede bygninger og helt nye højhuse til grønne marker ved hovedstadens udkant.

Læs mere om området og OL-tårnet her