Lolland – meget mere, end du tror

Oplevelsescentre, museer, smuk natur, strande, spændende kultur og gastronomi, der tager udgangspunkt i landets bedste råvarer. Den største af Sydhavsøerne har det hele. Rejseliv viser vej til 15 af de mange oplevelser.

24REJFOTO-110705.jpg
Øhop Fold sammen
Læs mere

Postbåden i Nakskov Fjord

Postbåden Fold sammen
Læs mere

Nakskov Fjord er den danske fjord med flest øer. Naturen omkring den er unik, lyset enestående og seværdighederne mange. Krumodden ’Albuen’, der skiller Nakskov Fjord og Langelandsbæltet, rummer verdens størst bevarede sildemarkedsplads, og ruinerne af fæstningen Engelsborg, som kong Hans lod bygge i begyndelsen af 1500-tallet, findes på Slotø. Naturpark Nakskov Fjord har ture med naturvejleder. På egen hånd kan man downloade appen ’Det naturlige Lolland’, der er gratis. Den guider med GPS gennem området. Postbåden ’Vesta’ har siden 1937 sejlet post, passagerer og proviant mellem småøerne og hovedbyen Nakskov – og i sommersæsonen tilbyder den også turisterne en tur rundt på fjorden.

Hvor: Havnegade 2 i Nakskov

Info: nakskovfjord.dk og postbåden.dk

Skibsfarten

Søfartsmuseum Fold sammen
Læs mere

Det lille museum har til huse i havnearbejdernes tidligere kantine i den markante rødstensbygning med klokketårnet. Det maritime har gennem historien præget Lolland og især Nakskov på godt og ondt. Byen var guldrandet skibsfartsby tilbage i 1600-tallet og fra 1916, hvor Det Østasiatisk Kompagni (ØK) byggede skibsværft i byen, var det den dominerende arbejdsplads i byen. Navnkundige skibe er bygget på værftet, som blandt andre ’Jutlandia’, der blev ombygget til hospitalsskib under Koreakrigen. Modelskibe af bl.a. ’Jutlandia’ er udstillet sammen med andre søfartseffekter. Nakskov Skibs- og Søfartsmuseum er åbent fra april til september.

Hvor: På havnen i Nakskov

Info: skibsmuseum-nakskov.dk

Reventlow-Museet

Rewentlowmuseet Fold sammen
Læs mere

Han var en legende, allerede inden han døde, samfundsreformatoren Christian Ditlev Frederik Reventlow. Kun 10 år efter hans død i 1827 udkom den første biografi om Reventlow, og siden er hans historie og arbejde for bøndernes forhold, stavnsbåndets ophævelse og afskaffelse af hoveriet fortalt igen og igen. Hans smukke herregård, ’Pederstrup’, med den enkle hovedbygning er indrettet som museum, og hele året er parken med de to søer og de flere hundrede år gamle egetræer åben for publikum. Besøg og rundvisning i museet kan arrangeres efter aftale.

Hvor: Pederstrupvej 124 i Torrig

Info: aabne-samlinger.dk

Dodekalitten

Dodekalitten Fold sammen
Læs mere

Kunstinstallation og et syngende monument på en bakketop med udsigt over Smålandshavet. Dodekalitten er græsk for ’Tolvstenen’. Monumentet skal ende med tolv stenstøtter i kreds mod hinanden. Foreløbig er der rejst fire syv-otte meter høje, sære stenstøtter med ansigter, der synger. Under en siddesten er der installeret et lydanlæg for elektroakustisk sang og musik skabt til stedet. Thomas Kadziola, skulptør, og Gunner Møller Pedersen, musiker, står bag det sære og dragende værk.

Hvor: Syd for Kragenæs Havn, vandresti fra p-pladsen

Info: dodekalit.dk

Ø-hop

De små færger sejler fra Kragenæs og Bandholm til øerne i Smålandsfarvandet for udflugter eller ø-ferier i fredelig landidyl. Fra Kragenæs sejles til Femø (50 min.), hvor verdens ældste kvindelejr stadig holder til, men hvor der også er plads til andre turister, og til Fejø (15 min.), hvorfra pæreskuden hvert år sejler til København med øens frugt. Fra Bandholm sejles til Askø (25 min.), hvorfra der er dæmning til Lilleø, som Claus Meyer som æbleplantageejer har gjort danmarksberømt.

Info: lollandfaergefart.dk

Knuthenborg

Knuthenborg Fold sammen
Læs mere

Safariparken med de vilde dyr er, med sine særlige afdelinger med sibiriske tigre og aber og et Limpopoland med vandlegeplads og -rutsjebaner, en af øens største seværdigheder.

Oprindeligt var området en mindre fransk park, der hørte til det nærliggende gods, men i 1860 besluttede daværende lensgreve, at der skulle skabes et parkanlæg, som Danmark ikke havde set lige. Det hele blev omgivet af en to meter høj og 7,2 kilometer lang granitmur med fire porte med dertilhørende portnerbygninger. Parken har været en turistattraktion i over 100 år. I 1920 begyndte Knuthenborg at tage entré til parken, og i 1962 blev safariparken etableret. I dag er man i gang med at genskabe parkanlægget, som med årene er groet til. Der er over 500 forskellige plantesorter i parken.

Hvor: Knuthenborg Allé ved Bandholm

Info: knuthenborg.dk

Museumsbanen Maribo-Bandholm

Museumsbanen Fold sammen
Læs mere

Banen er landets første privatbane, indviet i 1896 med Privatbanken og Knuthenborg Gods, som også ejer Bandholm havn, som hovedaktionærer. Maribo, som dengang var centrum for landbrugshandel, især engageret i korn og sukker, fik med banen let adgang til udskibningshavnen, og Lollandsbanen kører stadig godstrafik på banen. Siden 1962 har Dansk Jernbane-Klub kørt veterantog på den otte kilometer lange strækning. Der kører damptog hver søndag. I højsæsonen også damptog på torsdage og motortog på tirsdage.

Hvor: Maribo Station på Banegårdspladsen

Info: museumsbanen.dk

Frilandsmuseet Maribo

Frilandsmusee Fold sammen
Læs mere

Et smukt, lille museum i udkanten af byen med 13 huse genopført ved bredden af Søndersø. Museet er Danmarks tredjeældste frilandsmuseum. Det blev etableret i 1923 og åbnede fire år senere. Ud over blandt andet husmandssted, smedje, skole, rebslageri, sprøjtehus, stubmølle og en firelænget gård er der også en stor lade med forskellige udstillinger, og museet omfatter også dampmaskiner og et lokomobil.

Hvor: Meinckesvej 5 i Maribo

Info: aabne-samlinger.dk

Kramnitse Strand

Kemnitse-stranden Fold sammen
Læs mere

Ligger på Lollands sydkyst, hvor de fleste af øens strande er. Bag sandstranden, som er lavvandet og børnevenlig, og i øvrigt god for surfing, ligger diget, der er opført i 1872 efter den store stormflod. Ved Kramnitse er pumpestationen, som er Nordeuropas største, der afvander det inddæmmede område. Der er både badebro, feriehuse, campingplads, en lille lystbådehavn og en købmand. Der er i alt otte blå flag-strande på Lolland samt en på Femø og en på Fejø.

Hvor: Kramnitse ca. 10 km vest for Rødbyhavn

Info: visitlolland-falster.dk

Lalandia

Lalandia Fold sammen
Læs mere

Det store badeland åbnede i 1988, og det er med sine 10.000 kvadratmeter et af de største badelande i Nordeuropa. Lalandia Aquadome, som badelandet hedder, er sammen med de øvrige aktiviteter som Monky Tonky Land, skøjtehal, bowlingbaner, sportshal, biograf og restauranter centrum i det kæmpestore feriecenter. Omkring ligger rækker af privatejede feriehuse, som udlejes gennem Lalandia. Bor man i feriehusene, er der gratis adgang til badeland og de øvrige faciliteter.

Hvor: Lalandia Centret 1 i Rødbyhavn

Info: lalandia.dk

Femern A/S Infocenter

Femernudstilling Fold sammen
Læs mere

Det er blot et spørgsmål om hvornår – som de siger i Rødby-Femern-forbindelsens hus på havnen i Rødbyhavn. En dag vil turen til Tyskland tage 10 minutter i bil i stedet for tre kvarters sejlads. Projektet er klar – verdens længste sænketunnel på 18 km. Den nuværende længste er en togtunnel under San Francisco-bugten på 5,8 km. I huset er der indrettet et lille infocenter, hvor modeller af tunnelen er udstillet sammen med plancher om forskellige forhold omkring projektet. Der er gratis adgang.

Hvor: Vestre Kaj 50 C i Rødbyhavn

Info: femern.dk

Polak-kasernen

Polakkassernen Fold sammen
Læs mere

Det er på Lolland, roerne gror. Siden 1873-1874, hvor de første sukkerroefabrikker blev etableret i Danmark, henholdsvis i Odense og i Holeby på Lolland, har sukkerroerne præget øen. Det krævede arbejdskraft at dyrke roer, og polske landarbejdere, især kvinder, kom om foråret og knoklede i roemarkerne til sent ud på efteråret. Polak-kasernen er et indkvarteringshus bygget i 1911 under Lungholm Gods. Godt væk fra både gods og landsby boede 30 polakker. Polak-kasernen er i dag indrettet som museum. Åbent juli-august dagligt, undtagen mandag. Danmarks Sukkermuseum ligger i Nakskov.

Hvor: Højbygårdsvej 34 ved Tågerup

Info: sukkermuseet.dk

Naturpark Maribosøerne

Maribosøerne Fold sammen
Læs mere

Lolland er kendt for sit flade landskab, men midt på øen lige syd for Maribo ligger et område med store lavninger dannet under den sidste istid. Lavningerne er nu søer, Maribosøerne, og landskabet omkring søerne er kuperet og når højder over 20 meter. Der er fire søer i naturparken: Søndersø, Røgbølle Sø, Hejrede Sø og Nørresø, der alle er omkranset af store skov- og moseområder samt dyrkede marker, som bl.a. tilhører de nærliggende herregårde Søholt, Ulriksdal og Engestofte. Der er et net af afmærkede vandre- og cykelstier gennem området. Detaljerede kort kan downloades på parkens hjemmeside eller følges med appen ’Det Naturlige Lolland’. I sæsonen kan man også tage på udflugt med turbåden ’Anemonen’.

Info: naturparkmaribo.dk

Fuglsang Kunstmuseum

Kunstmuseum Fold sammen
Læs mere

Indtil 2006 havde museet adresse i Maribo og hed Storstrøms Kunstmuseum, men i 2008 rykkede det på landet i nye bygninger, der er tegnet af den britiske arkitekt Tony Fretton, på Fulgsang Gods. Her kan man opleve skiftende udstillinger og museets egen samling af dansk kunst fra 1700-tallet og frem til i dag, dog med hovedvægt på perioden 1900-1950. Man kan også lade sig fascinere af bygningerne og den omkringliggende natur, som med store vinduer drages ind i museet som et evigt foranderligt kunstværk.

Hvor: Nystedvej 71 nær Toreby

Info: fuglsangkunstmuseum.dk

Middelaldercentret

Middelaldercentret Fold sammen
Læs mere

Når det historiske oplevelsescenter åbner 1. maj kan de store blider skyde den 25. sæson i gang. Livet leves i købstaden Sundkøbing med småhandlende håndværkere og marked og med nokken og havnen med handelsmaskiner, som man gjorde det i Middelalderen. Men der bliver røre, når herremænd og riddere kommer til byen og holder turneringer. Senest har centret etableret en teknologipark, hvor man har rekonstrueret fantastiske middelaldermaskiner, og man kan selv prøve de utrolige trækonstruktioner. Glem alt om ’den mørke Middelalder’, for det var også den tid, da store ingeniører som blandt andre Leonardo da Vinci, Beringuccio og Bengedans kastede sig udi ’utænkelige’ projekter som flyve- og evighedsmaskiner.

Hvor: Ved Hamborgskoven 2-4

Info: middelaldercentret.dk

 

Smag på Lolland

Med kombinationen af et mildt klima og noget af Danmarks bedste landbrugsjord avles der på Lolland råvarer, som skal smages. Sidste år blev øen plus to nabokommuner kåret som ’Årets fødevareregion 2015’ af Foreningen af Danske Madanmeldere.

 

Æbler og pærer
Øerne i Smålandshavet er skabt til frugtavl. Siden 1930erne har det været tradition, at Pæreskuden kom sejlende fra Fejø til København lastet med friskplukkede pærer, æbler og blommer. Hvert år ligger skuden i Nyhavn fra den første lørdag i september og en uge frem,og her sælger øboerne frugten. Siden 2003 er der kommet en ny vinkel i frugtproduktionen, da Claus Meyer købte en frugtplantage på Lilleø. Info: fejoefrugt.dk og faellesfrugtplantage.dk

Røgede Fejø Laks
Per Rolighed har røget fisk og især laks i en halv snes år. Først til familie og venner, men siden 2012 som erhverv i et nybygget røgeri på Fejø, ’De Gyldne Fisk’, hvor han også har udsalg. Hans laks serveres på flere af øens restauranter. Han har også røgeri i Rødby.

Hvor: Degnemosevej 20 på Fejø

Info: facebook.com/FejoLaks

Oste og økologi
Knuthenlund er mest kendt for sine fåreoste. Det første får flyttede ind i 2007 – året efter, at hele godset havde omlagt driften til at være økologisk. I dag er der omkring 500 får, og i godsets eget mejeri fremstilles oste og mejeriprodukter. På godset avles også geder og sortplettede grise, som lever på friland. Kød og mælkeprodukter sælges fra gårdbutikken.

Hvor: Knuthenlundvej 7 i Stokkemarke

Info: knuthenlund.dk

Kirsebærvin
Frederiksdal Gods, på øens vestligste spids, er et af de mest solrige og lune områder i Danmark og ideelt til dyrkning af det gamle danske Stevnskirsebær, ’Nordens Drue’. Den vin, som produceres af bærrene, er dog langt fra den søde traditionelle kirsebærvin. Den minder heller ikke om portvin eller rødvin, men er noget helt for sig selv.

Info: frederiksdal.com

Krenkerup øl
Det er ni år siden, Krenkerup Gods besluttede at etablere eget bryggeri. I dag sælges en halv snes forskellige øl fra Krenkerup i flasker og Krenkerup Classic fra fad overalt i landet. Krenkerup Traktørsted ligger på godset i forlængelse af bryggeriet. Der er åbent fra maj til september (kl. 12-18 tirsdag-søndag).

Info: krenkerupbryggeri.dk

Tre gode madsteder

Hotel Saxkjøbings restaurant
Menukortet – Forretter 120-135 kr. Hovedretter 220-250 kr (undtaget dagens husmandskost til 98 kr.) Desserter 115-145 kr. Smagen af Lolland - fem retters menu 650 kr.

Hvor: Torvet 9 i Sakskøbing

Info: hotel-saxkjobing.dk

Oreby Kro
Menukortet – Forretter 90 kr. Hovedretter 200 kr. Desserter 80 kr. Hver torsdag ’godt er nok’-ret, inkl. et glas vin/en øl, 125 kr. Mandag og onsdag lukket.

Hvor: Orebygaard 2, nær Tårs ved Sakskøbing

Info: orebykro.dk

Bandholm Hotel
Menukortet – Forretter 75-115 kr. Hovedretter 130-275 kr. Desserter 75-95 kr. Lokal menu, tre retter, 350 kr.

Hvor: Havnegade 37 i Bandholm

Info: bandholmhotel.dk

Læs også: http://www.b.dk/rejseliv/24-timer-i-williamsburg