Livsfarlig kæmpe-klippe bliver turistmål

Tæt på de norske turist-magneter Geirangerfjorden og vandfaldene De Syv Søstre er et livsfarligt bjerg blevet udflugtsmål

Foto: Norges Geotekniske Institutt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frygten lurer for at fjeldet Åkneset ved den norske Synnylvsfjord skal brække af og skabe vældige flodbølger over turistcenteret Geiranger dybt inde i Geiranger-fjorden og de øvrige byer ved fjorden.

Læs også: Stop bilen - her er for smukt

Det er en klippesprække, der hele tiden vokser, der skaber den farlige situation. Sprækken kan ses i fjeldet i 500 meters længde, og siden 1950 er sprækken vokset med to meter. Nye målinger viser, at dybt inde i fjeldet vokser sprækken med op til 20 centimeter om året. Det skriver norske VG Nett.

Forskere har opjusteret de ustabile fjeldsider til at udgøre 100 millioner kubikmeter. Hvis de styrter i fjorden, vil det have katastrofale følger.

Ifølge en rapport vil et skred på "bare" 35 millioner kubikmeter sende fjordvandet afsted med 300 kilometer i timen og medføre bølger på over 100 meter ved Oaldsbygda.

Efter fem minutter vil bølger på 25-35 meter ramme Hellesylt, og endnu fem minutter senere vil Geiranger få bølger på 20-40 meter.

Fra trussel til attraktion

Men nu bliver det farlige bjerg turistattraktion i sig selv, hvis det står til de lokale turistfolk. De har hyret et konsulentfirma, der har barslet med rapporten "Åkerneset fra trussel til attraktion". Og den lokale avis har nu arrangeret læsertur til klippesprækken med meget stor tilslutning.

Turismefremstødet er endnu i sin vorden, men VG Nett erfarer, at planen er at arrangere guidede ture til fods til toppen og med helikopter. Men planerne møder modstand fra det selskab, som har ansvaret for at overvåge det farlige fjeld. De mener det er alt for farligt.

"Vi kan godt se udfordringerne, men området bruges jo bl.a af jægere, så det burde ikke være et problem at drive en vis for turisme også," sigerInge Hole fra det lokale vækstcenter til VG Nett.

Kæmpe-sprækken højt oppe i fjeldet har allerede skabt videnskabelig interesse: Geologer, forskere og sikkerhedsfolk fra syv lande har undersøgt fjeldet og monteret en række måle- og overvågningssystemer som skal varsle om sprækken pludselig vokser dramatisk og man må evakuere truede områder.