Leg og lær om Astrid Lindgren

Forlystelsesparken »Astrid Lindgrens Verden« er bare én af mulighederne, hvis man vil holde ferie med Pippi, Emil og børnene i Bulderby. Vi guider til tre forskellige Astrid Lindgren’ske universer i Vimmerby.

Det ny Katholt i »Astrid Lindgrens Verden« Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederikke Linea Vinther
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Astrid Lindgrens Verden

Kirsebærdalen. Katholt. Krageøen. Bulderby. Villa Villekulla. Og en hel masse andre. 

»Astrid Lindgrens Verden« ér Astrid Lindgrens verden, eller i hvert fald de miljøer, man kender fra børnebøgerne om Emil, Pippi, Ronja Røverdatter og de mange andre fortællinger, der siden 1945 er kommet fra den svenske forfatters hånd. Og som man siden 1971 har kunnet bevæge sig rundt i i forlystelsesparken i Vimmerby.  

Se også: Stockholm med småbørn

Parken er blevet moderniseret og renoveret flere gange gennem årene, men udgangspunktet  – at opleve Småland, som det var i Astrid Lindgrens bøger, dvs. i 1950erne –  gælder stadig. Her er ingen elektriske apparater og vilde forlystelser, og souvenirs kan med få undtagelser kun købes i butikkerne ved indgangen til parken. For parken skal ifølge marketing manager Nils-Magnus Angantyr ikke være en svensk udgave af Disneyland. 

»Det ville Astrid Lindgren ikke have ønsket,« siger han og er helt forvisset om, at der ikke sker noget mod forfatterens ønske, fordi hendes børnebørn sidder i Programrådet, som er den instans, der tager beslutninger om parkens fremtid. 

En af de ting, der er gået gennem Programrådet og har været på linje med både Astrid Lindgren og hendes families ønsker er en kæmpe udvidelse af Katholt. 

99 millioner kroner er der blevet investeret i op til sæsonen 2013 at give Emil og hans familie et 22.000 kvadratmeter nyt stort område, komplet med stuehus, lade, stald, stabur og Emils værksted. Selv Tyttebærmajas lille hus er der blevet plads til. Hertil kommer indhegninger til dyrene, en café, og et legeland med kæpheste, høns og en træko, der kan malkes. Alt sammen bygget miljøvenligt og så tro mod det miljø, Astrid Lindgren har skildret i bøgerne om Emil, som muligt. 

Her er også bygget en stor scene og plads til 1.200 tilskuere på siddepladserne. For de cirka 55 forestillinger, der dagligt løber af stablen i parken, er et af de vigtigste omdrejningspunkter i »Astrid Lindgrens Verden«. 

»Rigtig mange planlægger deres dag efter, hvornår Pippi er på, og hvornår de kan se Emil, Brødrene Løvehjerte, osv.,« siger Nils-Magnus Angantyr. 

Derfor er »Astrid Lindgrens Verden« også Sveriges største udendørsteater med blandt andet 50 professionelle skuespillere ansat. Og nogle af karaktererne kan man også møde udenfor deres specifikke miljø – for eksempel Karlsson på taget og de to betjente, der forgæves forsøger at arrestere Pippi.  

En ting er karaktererne, forestillingerne og miljøerne, som man kan gå på opdagelse i, en anden er maden. De færreste er en hel – eller flere – dage i parken uden at spise eller drikke, og selv om mange medbringer egne madpakker, er oplevelsen  i restauranterne og caféerne ifølge Nils-Magnus Angantyr en de ting, gæsterne husker parken for. 

I 2010 blev al fastfood i form af pommes frites og deslige fjernet, og i dag er al mad, der serveres på en af fem restauranter og ni caféer og kiosker lavet fra bunden og så vidt muligt af lokale råvarer. 

»I starten fik vi henvendelser fra forældre, der ikke vidste, hvad de skulle give deres børn, når fritter og nuggets ikke var på kortet.  I dag virker det som om, folk er glade,« siger Nils-Magnus Angantyr. 

Glade er i hvert fald de børn, der står i kø i pandekagehuset til hjemmebagte pandekager ad libitum. Som de lige kan nå inden næste show med Pippi. 

Pris: 395 SEK for en dag, 570 SEK for to dage. Børn 3-12 år 275 SEK/370 SEK. Børn 0-2 år gratis. I september er prisen 240 SEK for voksne (330 SEK for to dage), og 180/240 SEK for børn 3-12 år. Se hjemmesiden for familiepriser. Bemærk: parkering koster 40 SEK per bil. 

Åbningstider: Åbent dagligt fra maj til 1. september 2013 kl. 10-18. I september er der åbent i weekenderne (fre-søn) kl. 10-17, i oktober 12.-15. oktober kl. 10-16, samt 26. oktober til 3. november, hvor parken holder »høstmarked«. 

Info: alv.se

Pippis Hotel

En ting er at bruge dagen på Katholt, i selskab med Pippi og på Ronja Røverdatters borg. Noget andet er at sove på Pippis Hotel. Som ganske vist ikke længere hedder Pippis Hotel, men Smålandsbyn, men ikke desto mindre stadig er overnatning i de miljøer, man kender fra Lindgrens fortællinger. 

Flyt for eksempel ind på Emilgården, komplet med Ida hængende i flagstangen og en selvstændig hytte, som tilhører Alfred. Eller Vimmerbyn, som er der, hvor Britta, Lasse og de andre børn i Bulderby bor. Eller – og især – i Villa Gulekul, som naturligvis er den gale sømandsdatter Pippis hus, og hvor store figurer af Tommy og Annika er malet på væggene og Hr. Nilsson pryder lamperne. 

Smålandsbyn er ikke et luksushotel, det er ikke alle værelser eller hytter, der har eget bad og toilet, og bortset fra morgenmad, som man kan købe i den interimistiske restaurant, må man selv kokkere – i Villa Gulekul i køkkener, der er indrettet som Pippis med masser af farver og fravær af orden. Men det er charmerende og det er autentisk – alle miljøer er omhyggeligt bygget efter beskrivelserne i Astrid Lindgrens bøger. Og med forfatteren med på sidelinjen, manden bag projektet, Rein Soowik, er tidligere kiropraktor og havde Astrid Lindgren i behandling, hvor han sikrede sig hendes velsignelse til et hotel baseret på hendes universer, inden han i 1980 åbnede Pippis Hotel. 

Hotellet er voldsomt populært og det er en god idé at booke i god tid, hvis børnene skal have mulighed for at lege i Pippis skøre hus, på små eldrevne biler, den børnevenlige klatrebane, den store legeplads eller bare klappe flokken af geder. 

Pris: Afhænger af, hvordan man vil bo. Et værelse med plads til fire i Villa Gulekul koster fra 995 SEK per nat i højsæsonen (indtil 31. august) med fælles bad, toilet og køkken, i lavsæsonen fra 595 SEK. Morgenmad koster 70 SEK per voksen, 30 SEK per barn per nat. 

Åbningstider: maj til slut september. 

Info: pippishotel.se/smalandsbyn.se

Astrid Lindgrens Näs

Astrid Lindgren er formentlig ikke overraskende for de fleste født i Vimmerby. 

Hun blev født på Næs, en gård, som i dag ligger omgivet af asfalterede veje i Vimmerby, men som dengang, i 1907, lå langt ude på landet. Barndomshjemmet står stadig, og hvis man vil se de omgivelser, forfatteren voksede op i, med sine søskende, med limonadetræet i haven og med køkkenpiger og karle, er der dagligt rundvisninger i huset. 

Er man ikke til en rundvisning, eller vil man hellere - eller også - lære mere om hele Astrid Lindgrens liv og ikke kun de fysiske rammer i barndomshjemmet, skal man i stedet se udstillingen om forfatteren på Näs. »Hele verdens Astrid Lindgren« hedder den, og består af både billeder og lyd - sidstnævnte via et sæt høretelefoner og en fjernbetjening, så man kan tage informationerne i den rækkefølge og det tempo, man vil. 

Man får historien om Lindgren fra barndommen i Vimmerby over ægteskabet med Sture Lindgren til et uheldigt fald i sneen en vinterdag i starten af 2. verdenskrig , som gjorde, at Astrid måtte holde sig i ro – og brugte tiden på at skrive historien om Pippi Langstrømpe, hendes allerførste fortælling. 

Udstillingen fortæller også om Astrid Lindgrens politiske engagement, hun var blandt andet for dyr og mod EU, og man kan se en film om Pomperipossa, den satiriske fortælling, Lindgren midt i 1970erne skrev som et indlæg i debatten om høje skatter – som for hendes vedkommende var 102 procent. 

Udstillingen er permanent, men kommer man før 8. september 2013, kan man også se en midlertidig udstilling om Emil i anledning af hans 50-års fødselsdag. Udstillingen viser primært Björn Bergs illustrationer af skarnsknægten fra Katholt - og er et prægtigt og glædeligt gensyn med de fine streger, fra illustrationen af Emil, der hiver Lines tand ud, til den, hvor han maler Ida blå i hovedet til stor bestyrtelse for Tyttebær-Maja. 

Pris: Det koster 85 SEK at se udstillingerne, for børn mellem 6-14 år er prisen 50 SEK. En rundvisning i Astrid Lindgrens barndomshjem koster 95 SEK, for børn under 14 år er prisen 50 SEK. Børn får specielle høretelefoner med børnevenlige indtalinger. 

Åbningstider: Hele året. Fra september til maj ons-søn kl. 11-15, i sommerhalvåret dagligt kl. 10-16, fra 17. juni til 18. august er åbningstiderne udvidet til kl. 10-18

Info: astridlindgrensnas.se

3 andre oplevelser

Greta Garbo Museet
I den lille by Högsby 65 km syd for Vimmerby ligger Garbosällskapet, et museum om en af Sveriges største skuespillerinder. Museet er indrettet i en tidligere bank og indeholder en udstilling om Greta Garbo, fra filmplakater til effekter fra hendes liv. Man kan også se et udvalg af de nye pengesedler i Sverige, hvor Greta Garbo efter planen skal pryde 50-kroner sedlen, ligesom man kan bladre sig gennem et arkiv af de godt 400 avisartikler, der omhandler Greta Garbo. 
garboforever.com

Kano på Emån
Emån bugter sig 220 km gennem Östre Småland og er oplagt til kanosejlads. Vil man på en lille fin tur uden løft (dvs. hvor kanoen skal ud i åen og løftes forbi dæmninger m.v.) kan man f.eks. padle fra Lixhult til Högsby, en strækning på ca. 10 km i upoleret natur. Det koster 275 SEK at leje en kano en halv dag inkl. redningsveste og pagajer.  
kanot.info

Oskarshamn
1 times kørsel fra Vimmerby ligger den hyggelige kystby Oskarshamn. Byen har fine gågader, grønne parker og det populære museum Dödarhultmuseet, hvor man kan se de små træfigurer, som træskæreren Axel Robert Petersson skar i starten af 1900-tallet og som skildrer livet i Småland dengang. Vil man til Gotland eller til nationalparken Blå Jungfrun på øen af samme navn, foregår det fra Oskarshamn. 
oskarshamn.se

Se også: Far og søn-sviptur til Småland