Langrend kræver noget af din kondition – men belønningen er stor

Langrend er ikke længere forbeholdt kolde nordiske fjelde. Også sydpå er sporten de senere år steget i popularitet, og suppleres med luksus som spa og meditation. Berlingske har været i Italien for at træne disciplinen med en tidligere landsholdstræner.

Dem femstjernede Hotel Quelle byder på rig mulighed for afslapning efter en lang dag på ski. Man kan svømme direkte fra spaområdet, gennem en glassluse og ud i den opvarmede udendørspool. Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel Lingren
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv hvis du mestrer klassisk alpin og snowboarding, er det noget ganske andet at begive sig ud på de to tynde brædder, som udgør et sæt langrendsski. Disciplinen minder et stykke hen ad vejen mere om løb end om slalom, og man skal lige ind i det.

Derfor har Berlingske allieret sig med den tidligere landstræner for det kvindelige italienske langrendslandshold, Freddy Stauder, der efter 25 år som olympisk træner deler flittigt ud af tips og tricks.

Langrend er ikke længere noget, der kun foregår i minus 20 graders kulde og snestorm, stavrende gennem de norske fjelde. Nuvel, det er det også, men længere sydpå  – under varmere himmelstrøg – i lande som Østrig og Italien, har man særligt de senere år i større og større grad omfavnet den gamle, nordiske disciplin.

Danskerne rejser allerede i stort omfang sydpå for at stå på alpinski, men langrend som motionsform har også for alvor vundet indpas de seneste år. Og forholdene er oplagte til langrendsløb.

Toblach er i vinterhalvåret et hyggeligt og snedækket område i det sydlige Tyrol i den nordlige del af Italien. Området ligger tæt på den østrigske grænse, og her tales der tysk, mens der læres italiensk i skolen. På samme måde bærer menukortet mere præg af italienske delikatesser end wienerschnitzel.

Freddy Stauder, tidligere landstræner

»Man finder en sport her i området, og så dyrker man den.«


Området er særligt oplagt for de mere sporty typer, som drager afsted på skitur for at stå på ski og ikke – som mange andre danskere – sætter en ære i at besøge så mange forskellige beværtninger på alpernes bjergsider, som muligt.

Området har primært været en sommerdestination og er fortsat særligt kendt for sine angiveligt fremragende faciliteter, når det gælder klatring og cykling, især mountainbiking. Men for de lycra-iklædte MAMILs og deres landevejscykler er der kun små 200 km til Lienz.

Turen skulle være en af landets mest populære cykelruter, og rygtet vil vide, at ambulancer med udrykning i sommerhalvåret kører omveje for ikke at ende bag en flok midaldrende mellemledere, der i store flokke fylder landevejene.

Men Berlingske er her for at prøve kræfter med den gamle, nordiske disciplin.

Familiedrevet

I Toblach ligger Nordic Arena, der med sit navn hylder langrendsdisciplinens nordiske ophav. Stedet er perfekt til et par øvelsesrunder, hvis ikke du allerede mestrer teknikken. En klassisk arena med flade spor hele vejen rundt, kun afbrudt af en mindre bakke, hvor du kan øve både turen op, og ikke mindst balancen, når det går nedad. Her træner professionelle atleter, ikke kun fra Toblach, men fra hele verden.

Berlingske er i træningslejr hos den tidligere landsholdstræner, Freddy Stauder, der i 25 år har trænet det italienske kvindelandshold op mod særligt vinter-OL. Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel Lingren .

Efter et par runder på Nordic Arena – og et fald eller ti – venter kilometervis af langrendsruter i naturskønne omgivelser blandt nåletræer, træhytter og bjerge, så langt øjet rækker.

Idyllen afbrydes kun en kort stund, når byen hvert 30. minut deles i to af tog med plads til både skiudstyr og cykler. Her er det muligt at springe på, hvis du vil prøve kræfter med andre nærliggende ruter og bjerge. Hvis du er indkvarteret på Hotel Union i Toblach, kan du kvit og frit benytte toget.

Hotel Union er et hyggeligt familiedrevet hotel i hjertet af byen. Familiedrevet i en forstand, man sjældent ser. Her har samme familie i tre generationer drevet hotellet, der er præget af klassisk østrigsk hyttestemning og italiensk mad. Stedet oser af hygge, som kun en isoleret landsby omgivet af høje bjerge kan. Det bedste fra begge verdener. Og stedets pool og velassorterede spaområde gør det muligt at løsne de hårdtprøvede muskler efter en lang dag på langrend.

Ud over en håndfuld forskellige butikker, der alle erhverver sig ved at sælge, leje og reparere ski og cykler er byens shoppingmuligheder relativt begrænsede: En bager, en slagter, et pizzeria og en håndfuld andre små, lokale butikker.

Aah, fred! Det er ikke kun på bjergsiderne, at der er ro. Også i Toblach er der stille og til tider mennesketomt, når de cirka 3000 beboere ikke besøger de små delikatesser eller lokale ski- og cykelforretninger.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel Lingren .

De sportslige aktiviteter fylder en hel del i byen, og af samme grund har Freddy Stauder altid været beskæftiget med langrend. Ligesom hans bror eksempelvis er klatreguide i byen.

»Man finder en sport her i området,« siger Freddy Stauder, »og så dyrker man den«.

Millioner og ugeblade

Ifølge DR var Norge med dets sneklædte fjelde det første land, der omdannede skisport fra transport til konkurrence. Her dyrker de disciplinen som ingen anden, og de professionelle løbere indkasserer millionlønninger og er fast inventar i ugebladene.

Herhjemme har vi ikke kunnet mønstre samme interesse, selv om danske langrendsentusiaster invaderer landets golfbaner og andre kuperede områder, så snart der falder en smule sne, men med den stigende interesse for langrend i blandt andet Italien får danskerne endnu flere muligheder for at motionere i naturskønne omgivelser.

Ofte forbindes skiferier med god mad og store tyske øl, men langrend kræver en anden udholdenhed og form, og skriver sig dermed ind i danskernes fokus på sundhed – der ikke kun er forbeholdt dagligdagen – og som særligt de senere år er blevet større.

Og på bjergtinderne behøver du ikke at bekymre dig for, om du som i tidens ånd er opmærksom nok på at være offline: Der er ingen mobildækning, så det giver sig selv.

Langrend er hård motion, og det kan være en god idé at træne hjemmefra. Fold sammen
Læs mere
Foto: Meseritsch Herby.

Flankeret af landsholdstræneren Freddy Stauder løber vi gennem sneklædte bjergdale i solskin. I St. Magdalene summer det af landsbystemning, og vi passerer brede vandløb og gamle gårde bygget i træ. Her har de udvalgte ruter lidt mere hældning, og turene nedad giver lidt mere en fornemmelse af det velkendte alpinløb end hidtil, hvor vi primært har løbet opad og ligeud.

Langrend er – særligt, hvis du ikke er vant til at løbe med ski spændt på fødderne – hård motion, og det giver ømme ben. Men det er der råd for.

Den første dag på langrend bød på en nogenlunde flad rute for at træne balancen og teknikken. Og det var nok en meget god idé ... Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel Lingren .

Spa og pool

Det er ikke uden grund, at hovedparten af hotellerne i både Toblach og Gsies er indrettet med spaområder. Ideen er ganske enkelt, at man om dagen er aktiv, hvad enten der er tale om vandring, cykling eller ski, og at man om eftermiddagen og aftenen restituerer kroppen og lader musklerne slappe af. Hotel Quelle Nature Spa Resort i Valle de Casis er ingen undtagelse.

Her kan du nyde morgenmaden med panoramaudsigt over nåleskov, inden du begiver dig ud på dagens strabadser. Og når du vender hjem, kan du tage en svømmetur i den opvarmede, udendørs pool, mens sneen samtidig daler ned over dig. Stedet byder på et væld af forskellige saunaer, dampbade og meditationsrum med store hængekøjer, du kan slænge dig i, og bløde lænestole at læse i.

Efter en tur i det store spaområde, efterfulgt af tre retter italiensk mad og et glas vin foran den optændte pejs, er en lænestol bestemt både tiltrængt og kærkommen.