Lækre Lissabon: Fra forfald til fabelagtig

Lissabons bygninger stod forfaldne indtil for få år siden, og familier forlod byen. I dag bryster Lissabon sig af nye vinbarer og restauranter, men har samtidig formået at bevare sit historiske centrum med pudsige småbutikker og farverige klinkefacader. Den portugisiske hovedstad har aldrig været mere spændende end nu.

Lissabon opleves bedst til fods, og den kompakte bymidte omkring metrostationen Baixa-Chiado gør det let at gå på opdagelse i området med dets smukke bygninger, historiske butikker og shoppinggader. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristine Nødgaard-Nielsen

Lissabon opleves bedst til fods og ved at gå på opdagelse i de kuperede gader. Byen er selve attraktionen. Her er intet Eiffel-tårn eller Big Ben, men overalt små overraskelser i form af en nyåbnet vinbar, en butik fra før Anden Verdenskrig eller et udsigtspunkt over byen ned mod floden. Begynd i den livlige og kompakte bymidte ved metrostationen Baixa-Chiado og gå herfra til Praça do Comércio, byens smukke, historiske handelsplads, der i 1980erne blev brugt til parkeringsplads, og nu er genopstået i sin tidligere glans. Hop herfra på en sporvogn, hvis byens mange bakker bliver for stejle, og gå på opdagelse i bydelen Alfama med dens hvidkalkede huse eller gå til farverige Bairro Alto med barer, restauranter og natteliv.

Shopping – kaffe og bøger

Købmandsbutikken Casa Pereira er fra 1930, og mænd klædt i jakkesæt sælger kaffe, vin og chokolade i den velduftende, gamle butik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristine Nødgaard-Nielsen.

Duften af kaffebønner fanger ens opmærksomhed, før man lægger mærke til den gammeldags købmandsbutik Casa Pereira, der ligger klemt mellem større butikker på en befærdet gade i Lissabons centrum, Chiado. Butikken er fra 1930, og det er som at træde ind i en tidslomme. Her står ældre herrer i jakkesæt bag disken og sælger portvin, kaffe og farverige karameller. Den ligger på gaden Rua Garrett, og her ligger også verdens ældste boghandel, Livraria Bertrand, grundlagt i 1732, selv om den ikke længere huserer i sine oprindelige lokaler. I det hele taget er der en overraskende mængde boghandler og antikvariater i området, og det er værd at gå på opdagelse her og støde på de mange kuriøse butikker, der gemmer sig blandt de spanske tøjkæder som Mango og Zara.

Hvis man ønsker at købe vin med hjem, har vinhandlen Garrafeira Nacional et stort udvalg og leverer i øvrigt til Danmark. Vinhandlen findes blandt andet i Time Out Market, der er en blanding af madhal og marked ved metrostationen Cais de Sodré.

Vin- og cocktailbarer – Speakeasy og portugisisk vin

Den oprindelige ejer af baren A Paródia brugte sin antikvitetsforretning til hemmelige politiske aftenmøder, dengang Portugal stadig var et diktatur. Først med diktaturets fald i 1974 blev A Paródia officielt til en bar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristine Nødgaard-Nielsen.

På den diskret beliggende bar A Paródia byder ejeren Filipa indenfor i sin 1920er-inspirerede bar. Bordeauxfarvede vægge er pyntet med gamle tændstikæsker, og møblementet består af plysmøbler. Baren er en af Lissabons adskillige barer i den amerikanske speakeasy-stil, og Filipa serverer velsmagende cocktails og fortæller gerne om barens historie, der trækker tråde til afslutningen på det portugisiske diktatur i 1974.

Lissabon bugner af steder, hvor man kan smage portugisiske vine, portvin og den lokale specialitet vinho verde (ung vin). På Nova Wine Bar i Chiado-området guider venlige ejere en til menuens vine, og man kan også udse sig en af de mange flasker fra hylderne, der dækker barens vægge. Her serveres petiscos, som er små, portugisiske retter. Slå også et smut forbi cocktailbaren Red Frog, der har et bredt udvalg af dekorative cocktails og en stemning, der emmer af gamle dages New York.

Bydelen Bairro Alto vågner først, når mørket falder på. Gå på opdagelse blandt de mange barer og restauranter, og besøg den excentriske og populære bar Pavilhão Chinês, hvis lokaler viser den oprindelige ejers imponerende samling af kuriositeter lige fra buster af de største portugisiske forfattere til hundredvis af soldaterfigurer.

Restauranter – Vue og venlighed

Portugisere foretrækker at spise ude frem for at mødes med deres venner i eget hjem, og byen har restauranter lige fra Michelin-restauranten Alma til familiedrevne spisesteder længere fra centrum. Restauranten Lost In i Bairro Alto har med sin høje placering et bredt udsyn over byen, borgen São Jorge og floden Tejo. Vinen og maden kan nydes indendørs bag store panoramavinduer og på deres terrasse.

En mere intim spiseoplevelse fås på en af byens mindste restauranter, Estaminé, der er drevet af to venlige brasilianere. Maden tilberedes ved et køkkenbord i restauranten, og her er kun to borde, så det er klogeligt at bestille bord i forvejen.

Mange af de spøgelseshuse, der engang fyldte i byens centrum, er nu renoverede, og de traditionelle klinker, azulejos, giver husene et farverigt skær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristine Nødgaard-Nielsen.

Lissabons centrum er smukt og imødekommende for turister, men ønsker man at se et sted, hvor livet leves mere autentisk, kan man besøge den lille tapas-restaurant Há Tapas No Mercado nær Alameda-metroen. Ejeren Pedro har altid et smil på læben, mens han oversætter den portugisiske menu og tilbyder prøvesmagninger af vin.

Oplevelser – Udsigtspunkter og surfing

Lissabons kuperede terræn gør, at man mange steder kan støde på det, portugiserne kalder et miradouro – et udsigtspunkt. En lille plads, ofte med et par bænke, og et vue over Lissabons tage ned mod floden Tejo. Blandt de flotteste er Miradouro de Santa Luzia, hvor man fra en lille have kan se ud over bydelen Alfama, som sammen med det nærliggende område Graça er værd at udforske, fordi det tynder ud i turisterne og giver et indblik i portugisernes liv.

Lissabons historiske handelsplads, Praça do Comércio, blev i 1980erne brugt til parkeringsplads. I dag er den igen en smuk plads, og dens beliggenhed giver et flot udsyn til den anden side af Tejo-floden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristine Nødgaard-Nielsen.

For at se hvordan Lissabon har formået at genopfinde sig selv, kan man besøge LX Factory. Et forfaldent industrikvarter er forvandlet til Lissabons svar på Vesterbro. Langs en brostensbelagt hovedgade ligger restauranter, specialbutikker og barer, og i et gammelt trykkeri ligger en boghandel, hvor trykpressen endnu står midt i rummet.

Portugal er også en populær surfdestination, og kun et kvarters kørsel fra Lissabon er der strande med surfbølger særligt egnet til begyndere. Man kan surfe året rundt, og bølgerne er i vinterhalvåret især ideelle til at tilbringe en formiddag ved strandene omkring Carcavelos og Costa da Caparica.

Museer – Degas og diktatur

Fra persiske tæpper fra det 17. århundrede til et rum fuld af glaskunstneren René Laliques diademer og brocher. Gulbenkian-museet viser en bred kunstsamling, der spænder fra oldgræske mønter til moderne portugisisk kunst. Særlig fin er museets samling fra det 19. århundrede, som inkluderer impressionister som Degas, Renoir og Monet og en Rodin-buste af forfatteren Victor Hugo. Selve museumsbygningen er en betonbrutalistisk kasse. Interiøret blødes smukt op af rødbrune gulve og vægge i 1960er-stil, og panoramavinduer åbner op til den grønne park, som museet er placeret i.

Gulbenkian-museets store samling af kunst tæller både persiske tæpper, portrætter af Rembrandt og malerier af impressionister som Monet og Degas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristine Nødgaard-Nielsen.

Ønsker man et indblik i Portugals historie, kan man besøge Aljube-museet, der ligger i et gammelt fængsel, og som gengiver den brutale diktaturperiode fra 1933 til 1974. Et anderledes kig på Portugal kan man få på Museu Nacional do Azulejo. Azulejo er navnet på de farverige klinker, der udsmykker mange bygninger i Lissabon. Museet, der befinder sig i et gammelt kloster, huser klinker fra det 15. århundrede og frem til i dag.

Entré: 14€ (Gulbenkian), 3€ (Aljube), 5€ (Azulejo)