Læderjagt i Firenze

Firenze kan prale af noget af det bedste italienske læderhåndværk. Tag med til Medici’ernes hjemby, og bliv klædt på til at gå på læderjagt i byen ved Arno-floden.

Markedet omkring San Lorenzo-kirken er stedet, hvor læderentusiasten køber sine varer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Dreboldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Made in Italy«.

Smag på det. Det er en vending, der deler vandene.

Vil du have vin lavet i Italien? Ja tak. Hvad med modetøj? Helt sikkert. Hvad så med en Fiat? Måske. Og hvad med et IC4-tog fra Ansaldobreda? Det bliver nok et nej tak.

»Made in Italy« er altså ikke noget endegyldigt kvalitetsstempel. Men når det kommer til håndlavede lædervarer, kan italienerne noget ganske særligt, og i Firenze holder nogle af de allerdygtigste til.

I Firenze fås det bedste af det bedste – og mest unikke – på Scuola del Cuoio.

Skolen, der uddanner læderhåndværkere, blev grundlagt indenfor Sante Croce-klosterets mure efter Anden Verdenskrig. Krigen gjorde mange børn forældreløse, og med skolen ville klosteret – og de to håndværksfamilier, der bidrog til grundlæggelsen – give børnene et fag og dermed en fremtid.

Skolen og dens håndværk blev hurtigt kendt, og blandt andre den tidligere amerikanske præsident Dwight D. Eisenhower bestilte et skrivebordssæt i læder fra skolen.

I dag kan man besøge værkstederne i forlængelse af klosteret og købe de produkter, de talentfulde læderskræddere laver. Det er ikke de billigste florentinske læderprodukter, man finder her, men de er både unikke og autentiske.

Læderentusiasternes marked

Markedet omkring San Lorenzo-kirken er stedet, hvor læderentusiasten køber sine varer. Det er her, man finder guldkornene, og her, man tinger om prisen.

Men det er også her, de billige kopivarer falbydes. For desværre er det ikke kun de bedste håndværkere, der holder til i Firenze.

Byen har også sit solide sortiment af småfuskere, der sælger kinesiske kopiprodukter forklædt som håndlavet italiensk læder. Og disse krejlere er lige så gode til deres metier som læderhåndværkeren, der laver den ægte vare.

Læs også:This template (BMLinkBundle:Block:link_box.html.twig) should be overridden!

I boderne omkring San Lorenzo findes alt – fra lækre læderjakker til tegnebøger, tasker, bælter, læderindbundne notesbøger og sko.

De fleste boder er tilknyttet en butik i en af sidegaderne, og kommer man i en god dialog med en af de handlende, kan det være en fordel at smutte forbi butikken. Her er udvalget større, det er lettere at prøve tingene (især vigtigt, hvis der er tale om jakker eller bukser), og hele købsoplevelsen bliver mindre hektisk.

Og så får man et kig ind i lædermagernes verden, som måske kan give en fornemmelse af, om man kan stole på sælgeren.

Det er dog selve produktet, der er det vigtige. Og selv uden at være fagmand kan man ret hurtigt konstatere, om kvaliteten stemmer overens med prisen.

Lugt, om produktet lugter af kemikalier. Hvis det gør, så er det ikke af bedste kvalitet.

Læs også:This template (BMLinkBundle:Block:link_box.html.twig) should be overridden!

Tjek syningerne, samlingerne og se efter de små tegn på sjusk. Et stykke italiensk håndværk af høj kvalitet kan altid kendes på, at det er perfekt helt ned i den mindste detalje.

Hvis du ikke er tilfreds, så lad være at slå til. Især hvis der er tale om for eksempel en dyr læderjakke. Der er langt til Italien, hvis den går fra hinanden efter et par måneder.