Kurophold på Læsø

Bare få hundrede meter fra Vesterø Havn kan man forkæle sig selv med et kurophold med afstressende og lindrende øjeblikke.

Heldagsentré i afdelingen for diverse svømmebassiner koster 275 kr., men der er også meget mere at komme efter end i en almindelig svømmehal. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR, Læsø Kur
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Salt er nok det tætteste, man kommer på et »brand« for Læsø

Læs også: Fem gange spa på skiferien

Siden man på øen for 17 år siden genoptog en gammeldags produktion af sydesalt, har øen gradvist satset på alt, der kan saltes. Senest også kroppen.

Læsø lever af de penge, turisterne lægger på øen om sommeren, så det er ikke så lidt af en bedrift, at Læsø Kur nu har overlevet i fire sæsoner med åbent året rundt. 

Det er den gamle kirke i Vesterø, der er omskabt til et moderne kurcenter. Symbolværdien er til at tage og føle på, for er wellness ikke på en måde mange moderne menneskers religion?

Faktisk troner Læsø Kurs bygninger så højt og flot, at man tøver med at besøge stedet de første mange gange, man går eller kører forbi.  
»Dyrt og vildt må det vel være,« tænker man. 

Men det er et spørgsmål om til- og fravalg. Er man ikke til de dyre behandlinger, kan man nøjes med en svømmetur i helt almindeligt vand eller forskellige slags saltvand.

Det storladne ved kirketårnet efterlader sig via snedig åben arkitektur stadig spor, for der er godt med lys i bygningerne, hvor man også fra de fleste vinkler kan se havet omkring Læsø i en eller anden afskygning.

Heldagsentré i afdelingen for diverse svømmebassiner koster 275 kr., men der er også meget mere at komme efter end i en almindelig svømmehal. For eksempel er der forbudt for børn på nær visse afgrænsede tidspunkter. Det er nok ikke politisk korrekt at fremhæve den slags, men det er vel rimeligt nok at tage sig en sjælden omgang børnefri wellness, hvis man ellers passer og plejer de små på alle andre tidspunkter af året? 
Og hvis man vil have en familieoplevelse, er der netop også mulighed for det på bestemte tidspunkter ugen igennem.

Den centrale pool er omtrent 15 meter i længden, så det er muligt at få sig en god lang traditionel svømmetur. Det er i sidehallen, at det for alvor bliver eksotisk. Her er tre små saltbade med hver deres høje saltprocent. Der er 12 procent i de to af dem og hele 30 procent i det tredje. Saltindholdet gør, at vi er oppe på niveau med Det Døde Hav, hvor det er langt lettere at flyde og lave forskellige former for vandgymnastik end i almindeligt saltvand, der kun mønstrer en koncentration salt på 4 procent. Og så er saltvand ren velvære for både psoriasispatienter og alle andre. 

I etablissementet er der også mere eller mindre skjulte rum med forskellige former for saunaer og dampbade. Blandt andet to forskellige dampbade, der virker henholdsvis afslappende og opkvikkende. 

Alt i alt er der vandmorskab og afstressning i mange timer i et besøg i Læsø Kur. På en træterasse med udsigt over havet er der også et udendørs spabad, og det sætter ligesom det varme vand og boblerne i relief, at man hopper i det udendørs.

På 1.- og 2.-salen, det vil sige oppe i kirketårnet, er der sofaer og chaiselonger, hvor man kan sidde og læse eksklusive magasiner eller fundere over livet, hvis man altså har husket at tage den badekåbe på, man selv har med eller har lejet.

Er man til flere dages wellness og afstress­ning, er der mange steder at overnatte i nærheden og flere menuer med massage, mere målrettede saltkure som saltpeeling, ler-salt-massage og mange andre ting, der kan tilkøbes.

I øjeblikket efterlyser Læsø Kur i øvrigt nordjyder, der lider af lungesygdommen KOL, og hvis et pilotprojekt med den slags patienter går som forventet, vil det blive et permanent tilbud på linje med de mange andre i løbet af 2012. For indånding af saltstøv er angiveligt godt imod KOL.

Lokalerne er halvdelen af charmen ved besøget, men det tæller også i wellness-ånden, at der lige udenfor de forskellige svømmebassiner står drikkevarer og frugt, så man kan opretholde væskebalancen og i det hele taget føler man, at stedets personale bekymrer sig om en, uden at de ligefrem trænger sig på.

 

3 tips til, når du bliver tør

Læsø er ikke et slaraffenland af forlystelsesparker og glitrende underholdning. Heldigvis da. Det handler om at komme ned i tempo og måske cykle rundt til de forskellige herligheder, der ofte er baseret på den uforstyrrede natur. 

Sæler og marsvin
Om sommeren vokser indbyggertallet på 2.000 mangefold og hvis du besøger øen et af de kommende år, så glem ikke at tage på sælsafari. Med den lille kutter Seadog kan man blandt andet købe en tur ud til et sælrev, hvor den lokalkendte skipper lader turisterne komme ind på en afstand af 30 meter på sælerne. De er så langt væk, at man ikke kan tage gode billeder, men sælerne ser søde ud i de kikkerter, som uddeles.

Stor biting
Danmark er ikke just fyldt med store vilde dyreoplevelser, men storheden kan også ligge i det små. Hver torsdag klokken 16 er der foredrag om den sjældne og fredede brune bi i klitplantagen nord på øen og det er fantastisk spændende. Det er forbløffende, hvor effektiv en gammel skoletavle om bier og en frivillig biavler med forstand på sit stof kan være. 

Salt i verdensklasse
En af de største erhvervssucceser på Læsø er historien om øens sydesalt. Siden man begyndte at udvinde det igen for 17 år siden, er eksporten steget til 140 ton, og man sælger det fine sydesalt 300 steder i landet. Efterspørgslen kan ikke følge med, og det forstår man godt, for saltet er blødt og velsmagende. Og nej, salt er ikke bare salt! På Læsø udvindes det på nænsom gammeldags vis i en landsby i hytter på øens sydside, og landsbyen  er et besøg værd.

Læs også: 5 luksus-spa på farten