Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Ganske vist har de fleste hævekort og kreditkort med på ferien i udlandet. Men vi har også kontanter i den lokale valuta med i håndbagagen.
Læs også: Pas på Visa-kortet i udlandet
Otte ud af ti danske ferierejsende har vekslet rejsevaluta hjemmefra, og det er ikke "bare" lidt håndører. I gennemsnit er det halvdelen af de penge, vi bruger under ferien, der er vekslet i Danmark.
Det viser en internetundersøgelse, som vekslefirmaet X-change har gennemført - og samme undersøgelse afslører, at det er de færreste, der har undersøgt markedet, inden de veksler.
Langt de fleste går i deres bank, og to ud af tre svarer, at det er det billigste sted at veksle.
"Men faktisk er valutakurserne som regel højere hos bankerne end hos de professionelle valutaforhandlere - også selv om man er aktionær eller fordelskunde og dermed ikke betaler vekslegebyr," udtaler X-change i den forbindelse og advarer mod overkurser.
Kurserne næsten ens
Men Rejseliv.dk har undersøgt priser på de to store rejsevalutaer, euro og amerikanske dollars, samt for svenske kroner i otte forskellige banker og vekslebureauer - og forskellen i de aktuelle valutakurser er forsvindende lille.
Valutaerne blev købt tirsdag eftermiddag. Og hvis man ikke skal betale vekslegebyr, hvis man f.eks. er man aktionær eller fordelskunde - eller køber valutaen i Amagerbanken, som i juni, juli og august slet ikke tager gebyr ved salg af rejsevaluta - er det billigst at købe både dollars og svenske kroner i bankerne.
Vil man købe euro, er det billigst i Jyske Bank, mens de øvrige af de undersøgte pengeinstitutter er dyrere end vekslebureauerne.
Størst gebyr i lufthavnen
Men generelt er der kun meget små forskelle i kurserne. De store forskelle kommer først, når der skal betales gebyr, og da det er et fast beløb vægter det naturligvis mest, hvis man veksler for et lille beløb - som de 100 svenske kr. der koster fra 78 til 118 kr. alt efter om det er med eller uden gebyr.
De fleste pengeinstitutter tager 30 kr. i vekslegebyr. Danske Bank dog 35 kr. og veksler man unden for bankens åbningstid i afdelingerne i lufthavnen er gebyret 40 kr. - og da betaler man 5 pct. mere for at købe 100 euro, end i vekslebureauerne.
Se hvad 100 euro, dollars og svenske kroner koster herunder:
Har du ikke booket sommerrejsen endnu?
Søg billige charterrejser fra alle store danske bureauer her!