Kroatien efter håndbold

For en måned siden henrykkede det danske håndboldlandshold ved VM i Kroatien. Men hvordan er byerne udenfor de imponerende haller, hvor danskerne spillede? Rejseliv.dk giver dig et indblik.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stort spørgsmålstegn. Sådan cirka må jeg have set ud, da destinationen for min vinterferie åbenbarede sig. En tur til Kroatien.
Ingen tvivl om, at jeg skulle af sted, for landet i det tidligere Jugoslavien var hjemsted for dette års verdensmesterskaber i herrehåndbold, og jeg havde som alle andre store forventninger til de rød/hvide drenge.
Indrømmet, meget af tiden brugte jeg i de imponerende haller bygget til lejligheden, men der var masser af tid til at udforske håndboldbyerne på hviledagene og før aftenens kampe. Jeg vidste, at Kroatien er en meget stor håndboldnation, hvor tilskuerne går op i deres rød/hvid-ternede drenges færden, som gjaldt det deres eget liv.

Derfor var jeg ikke i tvivl om, at der nok skulle blive massiv stemning på idrætspladserne i Porec og Zadar. Men stemningen udenfor havde jeg ikke det mindste begreb om. Derfor satte jeg mig for at undersøge det.
Min rejse begyndte i havnebyen Porec lige ud til Adriaterhavet. Der er cirka 20.000 indbyggere i Porec, men om sommeren kommer antallet af overnatninger helt op på omkring en million på grund af turister. Der er ingen tvivl om, at Porec er en turistby med alt, hvad de indebærer. Indbyggerne er servicemindede, hjælpsomme og forholdsvis velbevandrede i engelsk. Desuden ligger hotellerne nærmest i række i det lille centrum omkring havnen kun afbrudt af imponerende natklubber og casinoer.

Uden for sæsonen
Desværre for mig var jeg havnet i en sommerby midt om vinteren, og så bor der vitterligt kun 20.000 mennesker i den lille by. Selvfølgelig var der mange tilrejsende på grund af håndbolden, men langt de fleste hoteller, diskoteker og barer var lukket på grund af vinteren, og det blev ind imellem en anelse trist at tøffe rundt i tomme gader. Porec er en sjov blanding af gammelt, ældre og nyt.
For det første er der utrolig meget historie i hver af de meget gamle kroa­tiske byer, og nonneklostre, borge og bytorve med 1000 års historie står stadig flot og velbevarede langs den smukke havnefront, der giver anledning til lange, hyggelige gåture.
For det andet er der ingen tvivl om, at Kroatien er et land med endnu mange levn fra tiden som østeuropæisk republik under Jugoslaven. Faldefærdige baggårde, enkelte bombede facader og et utal af rustne Trabanter er også en del af bybilledet, der i dag er kombineret med lyse pastelfarver, imponerende hotelfacader, et meget flot renoveret centrum og mange nye barer og supermarkeder.

En anderledes by
Porec er en idyllisk, smuk by på sin egen måde. Her hersker ro, frisk luft og klukkende bølger. En perfekt location for rejsende, der gerne vil opleve noget anderledes end de sædvanlige byer langs Adriaterhavet som Venedig, Trieste og Rimini. Og så bør man altså ikke snyde sig selv for en god middag bestående af friskfanget fisk. Det smager altså bare bedre.
Fordi de danske håndbolddrenge var så venlige at tæve alt og alle i den indledende runde, fortsatte min rejse til Zadar, hvor hovedrunden udspillede sig. Zadar er endnu en havneby ved Adriaterhavet, blot 400 kilometer længere sydpå. Og det kunne mærkes. Vejret var noget mere gavmildt her i forhold til Porecs til tider temmelig regnfulde dage.

Milde vinde
I Zadar blæser milde vinde over omkring 80.000 indbyggere, der bor i en by, der har oplevet langt mere end de fleste. I 3000 år har byen været beboet under romersk, ungarnsk, østrigsk, fransk og italiensk styre, indtil den kroatiske hær efter fire års belejring fik befriet byen i 1995. Zadar er en endnu større kilde til den kroatiske turisme end Porec, og byen emmer af historie.
Centrum er delt op i en ny og en gammel bydel, der er smukt restaureret. Når man træder ind af de gamle porte, føles det som om man går direkte ind i det gamle romerrige. Søjler, katedraler og gamle brosten ligger side om side i hver af de små hyggelige gader, der giver indtryk af, at man er havnet i Roms små gader.

Lys og nem
Byen er lys, nem at finde rundt i og med på beatet. Natklubberne er her endnu større, de engelsktalende endnu bedre til at udtrykke sig, og man skal kigge lidt nærmere for at finde efterladenskaberne fra de mange voldsomme belejringer gennem tiderne.
Zadar gjorde et stort indtryk på mig. Den flotte marina med de kæmpe lystyachter, den smukke bro over havnen, de gamle bymure og de hyggelige caféer og pizzarier på torvet vil jeg meget gerne opleve igen. Bare for at suge alle de historiske indtryk til mig. Og for at få endnu en friskfanget fisk af højeste klasse.