Kongelig forkælelse i Møgeltønder

Lidt kongelig har man da lyst til at være – og det kan man på Slotskroen i Møgeltønder.

Man føler sig som i en anden verden, når man vandrer ned ad den stille Slotsgade – en verden af i går. Fold sammen
Læs mere
Foto: Judith Betak
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ganske vist er der kongelige kroner og monogram i smedejernslågerne ind til naboen, Schackenborg Slot. Og ganske vist er det slottets ejer Hans Kongelige Højhed Prins Joachim, der også ejer Slotskroen, som også har en krone over sit navn.

Læs også: Fem Møgeltønder-oplevelser

Men det er nu alligevel hygge, der først og fremmest svøber sig omkring én, når man rumler gennem den smukke brostensbelagte Slotsgade – Danmarks smukkeste landsbygade – med træallé og fredede rødstenshuse på begge sider.

Man føler sig som i en anden verden – en verden af i går. De gamle huse er utrolig velholdte. De er fredede, og ejerne kæmper med vedligeholdelsen.

Siden Prinsen flyttede ind, og især siden han blev gift og fik en restaurering af slottet i folkegave, er turisterne strømmet til for at »se det«. Men Slotsgaden og husene er ikke bygget til at klare rystelserne fra de mange store busser.

»Jeg ved ikke, hvor mange tusinder, det har kostet mig,« som en af de lokale husejere sukker.
At flytte falder ham nu ikke ind. Han hører til her, som de kongelige hører til i samme landsbysamfund.

»Men Prinsesse Marie har vi ikke set så meget på gaden,« bemærker han med en lille, usagt beklagelse.

Hygge med stort H
Den hvide Slotskro ligger på venstre side, hvor landsbygaden ender i slottet og slotsparken. Men kroen breder sig faktisk ud i tre af de nærmeste rødstenshuse, nabohuset og to på den anden side af gaden, hvor størstedelen af kroens 25 værelser befinder sig.

Her er også hygge med stort H. Røde slyngroser omkring indgangsdøren og hvide havemøbler foran og i haven bag kroen, hvor der er udendørs servering i sæsonen.

Inden døre er der restaurant, krostue, selskabs- og konferencelokaler. Den gamle rejsestald, som for små 30 år siden blev ombygget og forbundet med selve kroen, rummer den store sal, som indrages til restaurant, konferencer eller fester alt efter behov.

Der er enkle værelser i selve kroen, men de fleste findes i de nærliggende huse.

Jeg bor overfor, og husene her, Slotsgade 25 og 27 fra henholdsvis 1744 og 1745, har udgang til egen store »fælles-private« have. Værelserne indretter sig efter huset og er forskellige i størrelse og indretning. Der er skråvægge på første sal.

Men værelserne, som alle er navngivet efter danske slotte og herregårde, er indrettet tro mod de gamle huse i både møbel-, tapet og tekstilvalg – og selvfølgelig med moderne bekvemmeligheder som TV, telefon, hårtørrer, minibar (roomservice er også muligt), safety box og badeværelser, hvor flere har badekar. I suiterne er jacuzzi.

Årstidernes bedste råvarer
I slotskroens køkken er der magi. Her tryller køkkenchef Henning Kohl Overgaard Lauritsen med de mange gourmet-menuer, mens hans kone, Lise Overgaard Lauritsen, står for den daglige drift af kroen. Alle menuer er fremstillet efter princippet: Årstidernes bedste råvarer og altid med brug af lokale specialiteter.

Da vi efter en lang dags udflugter i byen og omegnen satte os til bordet, blev retterne fra denne efterårsuges menu – den ene himmerigsmundfuld efter den anden – båret ind:

Blomkålspuré med kammuslinger pyntet med grønt og havtornens orange bær. Stegt rødfisk i hummerskum. Stegt fuglelever på kvædebrød. Gråand og krikand – skudt af, ja, gæt hvem! – med kartofler og selleripure. Ostetallerken med bland andet »Bette Christian« og naturmælksost med trøffelhonning. Den, honningen, var en rest fra barnedåben. Chokoladekage med chokoladeis og nektariner, som også kom fra slottet.

Da vi salig overmætte skrår over gaden, er månen tændt på himlen. En hund gør i det fjerne.

I vores hus er der lydt. Vi kan høre snakken fra andre værelser og knirken i de gamle gulvbrædder. Det er hyggeligt.

Vi havde frygtet gadestøj. Rumlen fra bilerne på brostenene, som kører kun få meter fra vinduerne, for husene ligger helt ud til fortovet.

Men det havde vi ikke behøvet. Der kører ikke en eneste bil, og da snakken nedenunder ebber ud, er hele byen tavs.

Nattelivet i Møgeltønder er meget stille.

Næste: Fem Møgeltønder-oplevelser