Knips øjeblikket, og vi tror dig

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Posér, smil og *klik*, *klik*, *klik*.

Ferier må være den tid på året, hvor der bliver taget allerflest billeder. Jeg er i hvert fald langt flittigere med kameraet, når jeg er rundt i Danmark eller på eventyr i udlandet.

Det har selvfølgelig noget at gøre med, at motiverne er nye. Eiffeltårnet, elefanter og engelsk high tea. Ferskentræer, flamingoer og fårehyrder. Gardasøen, Golden Gate Bridge og guirlander af vasketøj i gadebilledet. Vi bliver knipse-glade, når det velkendte afløses af nyt.

Det er oppe i tiden at dokumentere, hvad man oplever. Facebook, Instagram og Snapchat tjener knaster på, at mennesker over hele kloden deler deres daglige gøren og laden. Fra morgenmad til positive graviditetstests og selfies.

Vi fotograferer for at kunne se tilbage. For at kunne genkalde og genopleve en følelse, en situation, en stemning – og tilmed at indvie udenforstående i vores oplevelser.

Jeg er fortaler for at indkapsle et moment i et fotografi, så længe øjeblikket ikke ender med at forbigå én, fordi man er forhippet på at dokumentere det.

I januar var min kæreste og jeg på hvalsafari i Sri Lanka, der har blåhvals-garanti. Vi så da også havets kæmper; min kæreste med det blotte øje, jeg gennem kameraets linse. For alt imens jeg løb rundt på en kraftigt vuggende båd for at få det bedste skud, det berømte halefinne-billede, i kassen, missede jeg oplevelsen.

Jeg så ikke, hvordan blåhvalen brød havoverfladen, eller hvordan den elegant og ubesværet bar sine 200 ton, før den igen forsvandt i en bølge.

Billederne blev ikke gode. Ikke ét af dem. De er uskarpe og ikke et vidnesbyrd på mødet med verdens største pattedyr. Lige dén dag skulle kameraet være ladt hjemme.

Du skal til gengæld ikke lade kameraet blive hjemme, hvis du vil deltage i Rejselivs sommerkonkurrence, som du kan læse om her. Her beder vi læserne om at dele søde, sjove eller spændende – men tilstedeværende – sommerglimt.

God sommer og god læselyst.