Knæskader koster danskerne dyrt

Et simpel knæskade på skirejsen kan koste 70.000 kr., hvis der er kludder i forsikringen.

Foto: PR/SOS International

Når uheldet er ude, sørger det blå sygesikringskort for, at man får alt den hjælp, man skal bruge. Gratis.

Sådan tror de fleste danskere, der tager på skiferie, det fungerer. Men når det ender galt, kan selv mindre skader koste tusindvis af kroner.

Det viser erfaringer fra SOS International, der hvert år modtager 2.000 opkald fra nødstedte skandinavere på alarmcentralen i København.

Læs mere: Forført af det ægte Cuba

Læs mere: På eventyr ved Phuket

Assistanceorganisationen har derfor et indgående kendskab til dagspriserne på alpedestinationernes privathospitaler, hjemtransport i fly med plads til brækkede ben, lægeledsagelse og ambulanceflyvninger. »Vi hjælper danskere med både slemme og lette skiskader, og der skal ikke meget til, før man ikke kan holde til at bumle hjem fra alperne i en bus i 14 timer. Og så taler vi straks flytransport, gerne med ekstra benplads og ledsager. Hvis man ikke har forsikringen på plads, så får man sig altså en slem overraskelse,« siger Karin Tranberg, Executive Vice President i SOS International, som hvert år yder assistance til hundredevis af danske skiturister, der er kommet til skade i Alperne.

Forhåndsreservationer til fly

SOS International har for BT Rejser udregnet et typisk forløb for den mest almindelige skade – et knæ, der sætter sig fast og umuliggør videre skiløb. Eksemplet viser, at det koster 71.100 kr. fra man er blevet hentet på bjerget, transporteret til en kikkertundersøgelse på et hospital, og til man atter er hjemme igen efter en flyrejse med almindeligt rutefly og en ledsager. Og det er en ’billig’ skade på bjerget. Skal du med ambulancefly bliver det hurtigt 200.000 kr.

»Vi har forhåndsreserveret mange hundrede sæder på flyafgange fra Alperne for at være sikre på, at vi kan få de uheldige danskere hjem. Vi har også ekstra bemanding på til at ledsage tilskadekomne og til at koordinere hospitalsbesøg, undersøgelser, ambulancer og flytransporter,« tilføjer Karin Tranberg fra SOS. Ifølge SOS er knæet den langt mest udsatte legemsdel med 35 pct. af skaderne, hvorefter underbenet og foden følger efter med 20 pct. 17 pct. kommer til skade med skulder/kravebenet mens albuer/underarm og nakke/ryg står for 6 pct. af skaderne. Ganske vist dækker den blå sygesikring i Europa, når man rejser, men man skal være opmærksom på, at kortet kun dækker skaderne, hvis lægen eller hospitalet er dækket af den offentlige sygesikring. I skiområderne kommer gæsterne oftest på det nærmeste privathospital.

Læs mere: Kunst og konger i vinterferien

Læs mere: Kamp om verdens længste flyrute