Klassisk SAS-fly på pension

Gennem 24 år har SAS fløjet med flytypen MD-87, men lørdag 1. september slutter en æra, når det sidste fly lander i Københavns Lufthavn.

Det sidste MD-87, Ravn Viking, som lander i Københavns Lufthavn lørdag 1.september, fløj også fodboldlandsholdet til EM i Ukraine og Polen i sommer. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lørdag 1. september lander et SAS-fly fra Venedig i Københavns Lufthavn.

Se også: Sådan sidder du i SAS-fly i 2012

Men det er ikke hvilket som helst fly, der sænker landingsstellet over asfaltbanerne i lufthavnen.

Det er nemlig "Ravn Viking" - et fly af typen MD-87, og det er det sidste af sin slags hos SAS. Dermed slutter flyselskabet en æra med MD-87, som selskabet har fløjet med i 24 år.

Dyr at have i luften
"Ravn Viking er sådan set fuldt flyvedygtigt, men vi stopper med at flyve den, fordi vi er i gang med at rydde ud i antallet af flytyper i vores flåde. Og MD-87 bruger mere brændstof end vores andre fly, så den er dyr at have i luften," siger Trine Kromann-Mikkelsen, pressechef i SAS til Rejseliv.dk.

"Ravn Viking" kom ind i flåden den 13. jan 1992. Flyet har fløjet 44.748 timer og har startet 34.214 gange. Lørdag 1. september starter det sin sidste kommercielle flyvning og lander kl. 20:05 i Københavns Lufthavn,

Herefter vil det ligesom det første af i alt 21 MD-87-fly, som SAS har haft i luften igennem årene, bliver fløjet til USA.

EM i Ukraine og Polen
"Ravn Viking" fløj fodboldlandsholdet til EM i Ukraine og Polen i sommer, og for de stærkt flyinteresserede, der ønsker at se MD-87'erens sidste landing, er flyet nemt at spotte i luften.

Foruden sin klassiske opbygning med motorerne bag vingerne er flyet dekoreret med DBUs logo og et stort "DENMARK - UEFA EURO 2012 National Team" på siderne.

Tragisk ulykke i Milano
I sine 24 år hos SAS er der særligt ét MD-87-fly i SAS' flåde, der på tragisk vis blev kendt verden over, da det 8. oktober 2001 forulykkede i Linate-lufthavnen i Milano.

I alt mistede 118 mennesker livet, da flyet ved navn Lage Viking i tæt tåge kolliderede med et privat jetfly på startbanen.

Se også: SAS lancerer luftens bedste cocktails